Literatūra X klasei 1 dalis

arrow_back Grįžti atgal

Literatūra X klasei 1 dalis
Irena Kanišauskaitė, Nijolė Šervenikaitė, Saulius Žukas

Vadovėlis, parašytas pagal naują Lietuvių kalbos ir literatūros pagrindinio ugdymo bendrąją programą (2016), skirtas dešimtai klasei. Mokymo priemonės komplektą sudaro 2-jų dalių vadovėlis ir papildoma mokomoji medžiaga skaitmeninėje priemonėje e.lankos.

     Vadovėlyje siekiama sudominti skaitymu, skatinant mokinius diskutuoti apie tekstuose deklaruojamas vertybes, keliamas problemas, idėjas, išlavinti gebėjimą skaityti atidžiai – gilinantis į reikšmingas detales, kūrybos proceso ir kūrinio radimosi aplinkybes, tyrinėti, lyginti įvairius tekstus ir kontekstus, plėsti kultūrinį akiratį, kurti žodinius ir rašytinius tekstus.

    Vadovėlį sudaro 4 skyriai: „Nuo narsos prie dorybės“, „Biblija ir jos tradicija“, „Viduramžiai ir jų vaizdavimas literatūroje“, „Tradicinių vertybių patikrinimas literatūroje“. Ugdymo turinys pateikiamas derinant chronologinį ir teminį principus. Turinio branduolį sudaro programiniai tekstai (privalomi ir rekomenduojami), į kuriuos žvelgiama kaip į estetinę ir dorovinę vertybę. Greta programinių tekstų rekomenduojma skaityti ir šiuolaikinius grožinius, publicistinius, mokslo populiarinimo, vaizdinius, garsinius tekstus, padedančius geriau suprasti nagrinėjamus kontekstus, kultūros tradicijos gyvybingumą ir jos nuolatinį atsinaujinimą, apmąstyti, kaip istoriškai kinta tautinės tapatybės samprata. 

     Atidaus skaitymo gebėjimai ugdomi mokant(is) lėtai, nuosekliai skaityti: nuo detalaus vieno teksto aptarimo užduočių pereinama prie apibendrinimo, tekstų lyginimo, įvairių kultūrinių, socialinių kontekstų tyrinėjimo, kad mokiniai įžvelgtų juose literatūrinės ir visuomeninės minties pokyčius. Siūloma lyginti tos pačios ar skirtingų epochų tekstus įvairiais aspektais: tematikos, problematikos, veikėjų, raiškos ir pan. Integruotai ugdomi medija raštingumo gebėjimai, siūlant skaityti ir analizuoti ne tik žodinius, bet ir garsinius, vaizdinius tekstus juos lyginant įvairiais aspektais.

   Vadovėlyje siūloma didelė užduočių įvairovė, be to, pateikiamos skirtingo sunkumo užduotys, siekiant sudaryti daugiau galimybių mokytojui diferencijuoti ir individualizuoti mokymą(si), mokiniams – pasirinkti užduotis pagal savo gebėjimus ir polinkius. Ilgojo skaitymo gebėjimai ugdomi siūlant skaityti ir aptarti ne tik didesnės apimties kūrinių ištraukas, bet ir visą kūrinį, remiantis vadovėlyje pateiktomis užduotimis. Diskusijų užduotys provokuoja mokinius svarstyti jiems aktualius klausimus, apmąstyti savo gyvenimo ir literatūrinę, kultūrinę patirtį. Tyrimų užduotys, reikalaujančios savarankiškai rasti reikalingą informaciją, ją atrinkti, sisteminti, lyginti, vertinti, plečia kultūrinį akiratį, ugdo analitinius, kūrybinius, kritinio mąstymo gebėjimus. Savarankiško skaitymo gebėjimai ugdomi sudarant galimybes analizuoti klasėje neaptartus tekstus, patiems mokiniams formuluoti klausimus. Įsivertinimo užduotys kiekvieno skyriaus pabaigoje skirtos apmąstyti savo pasiekimus, kelti tolesnius mokymosi tikslus.

       Skaitmeninėje ugdymo priemonėje e.lankos pateiktas skaitmeninis vadovėlis,  papildoma mokomoji medžiaga teikia įvairių galimybių inovatyviai, kūrybiškai organizuoti ugdymo procesą.




Atsiliepimai

Netinkami, pažeidžiantys įstatymus skaitytojų atsiliepimai bus šalinami. Už atsiliepimus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę asmenys.

Duomenys

Ugdymo sritis
Kalbinis ugdymas
Dalykas
Lietuvių kalba ir literatūra
Klasė
10 klasė
Kalba
Lietuvių
Tinkamumas specialiųjų poreikių mokiniams
Nepritaikytas
Puslapių skaičius
191
Pirmojo leidimo metai
2018
Leidimas
Naujas (pirmasis)
ISBN
978-609-470-083-5
Būsena
Galiojantis
Skaitmeninis
ne
Leidėjas
UAB „Baltų lankų“ vadovėliai“
Leidėjo adresas
Gedimino pr. 28. 4, LT-01104 Vilnius
Leidėjo telefonas
+37052080358
Leidėjo svetainė
www.baltulankuvadoveliai.lt
Leidėjo el. paštas
vadoveliai@elankos.lt
Paskirto vertintojo recenzija
vadovelio-ivertinimas