Lietuvių kalba X klasei

arrow_back Grįžti atgal

Lietuvių kalba X klasei
Judita Džežulskienė

Tai šiuolaikiška, patraukli kalbinio ir komunikacinio ugdymo priemonė, parengta pagal naują Lietuvių kalbos ir literatūros pagrindinio ugdymo bendrąją programą, skirta 10 klasei.

 

Vadovėlyje išsamiai kartojamas 5–9 klasės kursas, kad dešimtokai prisimintų ir įtvirtintų tai, ko mokėsi žemesnėse klasėse. Priemonėje derinami sisteminis ir komunikacinis kalbos mokymosi metodai: 1–5 skyriuose supažindinama su lietuvių kalbos sistema (daugiausia sintakse), į juos integruotos kalbos vartojimo temos (skyrius „Kalbos vartojimas“) – mokymas(is) kurti sakytinius bei rašytinius tekstus, suvokti ir kritiškai vertinti įvairius pranešimus. Kalbos sistemos dalykų mokomasi indukciškai – iš pradžių mokiniams siūloma paanalizuoti gramatinį reiškinį rišliame tekste („Stebime“), remiantis savo turimomis žiniomis, ir tik po to pateikiama teorinė medžiaga („Aiškinamės“), kuri padeda plėsti ir stiprinti žinias ir supratimą apie šį gramatinį reiškinį. Gerai išanalizavę gramatinį reiškinį, mokiniai patys mokosi kurti sakytinius ir rašytinius tekstus, pasirinkę tinkamas strategijas ir raiškos priemones. Kad mokiniai geriau suprastų teorinę medžiagą, įsimintų esminius dalykus, svarbiausia informacija pateikiama nuosekliai, sistemiškai ir suprantamai, pasitelkiamos lentelės ir schemos, grafinės tvarkyklės. Mokiniai skatinami išbandyti naujas skaitmenines technologijas: morfologinio anotatoriaus, kirčiuoklės, tekstyno teikiamas galimybes.

Vadovėlyje pateikiamos įvairios užduotys, ugdančios gebėjimus taikyti kalbos žinias, analizuoti, kritiškai, kūrybiškai mąstyti, vertinti skirtingus požiūrius: kalbos sistemos žinių taikymo, negrožinių tekstų suvokimo (atsakydami į klausimus, mokiniai turi atidžiai skaityti tekstą), sakytinių ir rašytinių tekstų kūrimo (mokomasi klausytis, pasakoti, aprašyti, samprotauti, diskutuoti), informacijos radimo įvairiuose spausdintuose ir elektroniniuose šaltiniuose, savo kalbinės aplinkos pažinimo, tyrinėjimo. Šioje priemonėje mokiniams siūloma išmokti strategijų, kurios padeda tobulinti savo kalbinius gebėjimus, siekti geresnių mokymosi rezultatų: kaip tobulinti savo juodraštį, kaip planuoti ir sakyti viešąją kalbą, kaip išmokti įdėmiai skaityti, kaip įvertinti savo rašinį, kaip pasirengti tiriamajam darbui. Atliekant užduotis, siūlomi skaityti estetiškai vertingi, skirtingų stilių ir žanrų tekstai. Jie atitinka mokinių amžių, yra jiems aktualūs.

 

Mokytojas, dirbantis su klase iš šių vadovėlių, gali naudotis skaitmeninėje ugdymo priemonėje „E. lankos“ pateiktu skaitmeniniu vadovėliu, ilgalaikiais planais ir papildoma mokomąja medžiaga.




Atsiliepimai

Netinkami, pažeidžiantys įstatymus skaitytojų atsiliepimai bus šalinami. Už atsiliepimus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę asmenys.

Duomenys

Ugdymo sritis
Kalbinis ugdymas
Dalykas
Lietuvių kalba ir literatūra
Klasė
10 klasė
Kalba
Lietuvių
Tinkamumas specialiųjų poreikių mokiniams
Nepritaikytas
Puslapių skaičius
264
Pirmojo leidimo metai
2018
Leidimas
Naujas (pirmasis)
ISBN
9786094700859
Būsena
Galiojantis
Skaitmeninis
ne
Leidėjas
UAB „Baltų lankų“ vadovėliai“
Leidėjo adresas
Gedimino pr. 28. 4, LT-01104 Vilnius
Leidėjo telefonas
+37052080358
Leidėjo svetainė
www.baltulankuvadoveliai.lt
Leidėjo el. paštas
vadoveliai@elankos.lt
Paskirto vertintojo recenzija
vadovelio-ivertinimas