Literatūra. Vadovėlis 5 klasei II dalis

arrow_back Grįžti atgal

Literatūra. Vadovėlis 5 klasei II dalis
Notrimaitė-Muzikevičienė Gitana, Gresienė Inga, Žukas Saulius

Literatūros vadovėlis 5 klasei parengtas pagal atnaujintą Pagrindinio ugdymo lietuvių kalbos ir literatūros bendrąją programą. Jį sudaro dvi dalys, lydimos elektroninės vadovėlio versijos su papildoma medžiaga, užduotimis, dauginti parengtais užduočių lapais, kuriamų tekstų pavyzdžiais.

Į vadovėlį atrinkti mokiniams pagal amžių aktualūs, estetiškai vertingi ir įdomūs skirtingo pobūdžio tekstai, padedantys geriau pažinti save ir supantį pasaulį. Jie skatina diskutuoti, kritiškai vertinti aptariamus dalykus. Vadovėlyje su mokiniais kalbamasi apie juos dominančias gyvenimo problemas, nevengiama parodyti jų sudėtingumo, siūloma pažvelgti į jas iš skirtingų pozicijų. Todėl pirmasis tematiškai labai platus bendrosios programos skyrius „Vaikystės patirtys“ išskaidytas į tris aspektus: „Tėti, mama, jūs nuostabūs...“, „Kai liekam vieni“, „Mokykla ir draugai“.

Šiandien mokiniams sunkiai sekasi lyginti skaitomo teksto dalis ar skirtingus tekstus, kai reikia išskirti svarbius jų bruožus ir apibendrinti, giliau suvokti tekstą. Šiuos gebėjimus galima išsiugdyti tik pamažu ir dirbant metodiškai. Taigi vadovėlyje, nuolatos keliant tekstų ar jų dalių lyginimo klausimus, ugdomas mokinių gebėjimas atidžiai skaityti tekstą ir jį suvokti, interpretuoti. Vadovėlio tikslas – ne mokyti kurios nors kūrinio interpretacijos, bet mokyti interpretuoti, kviesti diskusijai dėl interpretavimo versijų, ugdyti gebėjimą savarankiškai atlikti vaikų amžių atitinkančio nežinomo teksto suvokimo užduotis. Visa tai turi tapti gebėjimu, taikomu kaskart naujame kontekste.

Aptariant skaitomą tekstą, vadovėlyje einama mažais žingsneliais, bet jais nesitenkinama – įvairių pasiekimų lygių mokiniams nesunkiai įveikiamas užduotis lydi aukštesniųjų gebėjimų reikalaujantys klausimai ir užduotys, kūrybiniai iššūkiai. Siekiama, kad kūrinių aptarimas ir interpretavimas būtų įdomi, kūrybiškumą bei kritinį mąstymą skatinanti veikla, ugdanti aukštesniuosius kalbinio mąstymo gebėjimus.
Daugiau informacijos apie šį vadovėlį




Atsiliepimai

Netinkami, pažeidžiantys įstatymus skaitytojų atsiliepimai bus šalinami. Už atsiliepimus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę asmenys.

Duomenys

Ugdymo sritis
Kalbinis ugdymas
Dalykas
Lietuvių kalba ir literatūra
Klasė
5 klasė
Kalba
Lietuvių
Tinkamumas specialiųjų poreikių mokiniams
Nepritaikytas
Puslapių skaičius
239
Pirmojo leidimo metai
2016
Leidimas
Naujas (pirmasis)
ISBN
978-609-470-029-3
Būsena
Galiojantis
Skaitmeninis
ne
Leidėjas
UAB „Baltų lankų“ vadovėliai“
Leidėjo adresas
Gedimino pr. 28. 4, LT-01104 Vilnius
Leidėjo telefonas
+37052080358
Leidėjo svetainė
www.baltulankuvadoveliai.lt
Leidėjo el. paštas
vadoveliai@elankos.lt
Paskirto vertintojo recenzija
Vadovėlio įvertinimas 1.docx