Technologijos mokslų daktarė: nebijokite siekti to, ko norite jūs

Grįžti

Technologijos mokslų daktarė: nebijokite siekti to, ko norite jūs
event 2019-11-12 domain Nacionalinė švietimo agentūra label_outline Aktualijos

Technologijos mokslų daktarė: nebijokite siekti to, ko norite jūs

Akvilė Zabiliūtė-Karaliūnė – technologijos mokslų daktarė, Vilniaus universiteto (VU) Fizikos fakulteto Fotonikos ir nanotechnologijų institute atliekanti įvairiausius su apšvietimu susijusius tyrimus, kurianti ir tobulinanti naujus apšvietimo šaltinius, skirtus ir menui, ir medicinai. Nors jauna mokslininkė dienas leidžia laboratorijoje, laisvalaikiu ji užsiima fechtavimusi, groja roko grupėje ir siekia įkvėpti merginas rinktis studijuoti tiksliuosius mokslus. 

Įkvepiantis mokslininkės aktyvumas 

Prisimindama pirmuosius studijų VU Fizikos fakultete metus A. Zabiliūtė-Karaliūnė teigia, kad iškart pasinėrė į įvairiausias veiklas: buvo aktyvi Studentų atstovybės narė, organizavo dinozauro žygį Gedimino prospektu per Fizikų dieną, pasinaudojusi galimybe gauti ERASMUS stipendiją tarptautinės patirties sėmėsi Lundo universitete Švedijoje.

„Studijų metai buvo ne tik pokyčių kupinas laikas, bet ir tas laikas, kai pajutau laisvės jausmą. Taip pat puikiai prisimenu bemieges naktis per sesijas ir pažadus, kad kitąkart tų naktų neprireiks, tačiau visko per semestrą nepavykdavo išmokti, todėl bemiegės naktys kartodavosi“, – šypsodamasi kalba mokslininkė ir būsimiems studentams pataria ir studijuoti, ir studentauti. 

Baigusi studijas moteris sėkmingai įsitvirtino mokslo pasaulyje ir šiandien apie atliekamus tyrimus pasakoja kitiems tyrėjams, ne kartą yra gavusi apdovanojimus už geriausius pranešimus mokslinėse konferencijose. Tuo pačiu Akvilė augina sūnų, groja gitara roko grupėje, VU kendo klube užsiima japonišku fechtavimusi (kendo) ir jau keturis kartus su Lietuvos rinktine atstovavo Lietuvai pasaulio ir Europos kendo čempionatuose. 

Patarimas ketinantiems rinktis tiksliuosius mokslus

Kalbėdama apie studijų pasirinkimą, mokslų daktarė sako, kad visada norėjo studijuoti fiziką, o ryškiausi studijų prisiminimai – darbas laboratorijose, pirmas savarankiškai atliktas eksperimentas ir duomenų analizė. „Būsimiems studentams, norintiems sieti savo ateitį su moksline veikla, patariu eiti į laboratoriją. Ateikite jau po pirmo kurso – ten tikrai atsiras įkandamos ir įdomios veiklos, kuri padės praktiškai pritaikyti studijų metu įgytas žinias.“

Paklausta, kodėl merginos vis dar vangiai renkasi technologijų mokslus, tyrėja sako, kad tam įtaką daro ir stereotipai, ir baimė pasinerti į išties sudėtingas mokslų sritis. 

„Manau, yra keletas priežasčių, kodėl merginos nestoja į fiziką ar kitus tiksliuosius mokslus. Kartais joms tai tiesiog neįdomu, o kartais jos nenori laužyti stereotipų arba mano, kad bus per sunku. Prieš 10 metų stereotipai buvo tikrai gajūs, daug pažįstamų kritikavo mano pasirinkimą studijuoti tiksliuosius mokslus argumentuodami, kad fizika – vyriška specialybė, todėl merginoms ten ne vieta. Mane palaikė tėvai ir sesuo, todėl visuomenės spaudimui nepasidaviau, tačiau nesulaukusios paskatinimo iš šeimos kai kurios merginos gali pakeisti savo nuomonę ir pasirinkti kitą specialybę“, – mintimis dalijasi A. Zabiliūtė-Karaliūnė. Mokslinė mano, kad dar viena priežastis, dėl kurios merginos nesirenka tiksliųjų mokslų, galimai yra ir jų auklėjimas, kuris prasideda nuo stereotipizuotos vaikystės. Šiais laikais beveik viskas, kas skirta vaikams, yra skirstoma pagal lytį: drabužiai, buitinės prekės, žaislai ir netgi animaciniai filmai. Ant berniukams skirtų daiktų figūruoja raketos, dinozaurai, robotai, planetos ar įvairios mašinos. Tuo tarpu mergaitiški daiktai yra papuošti blizgučiais, širdelėmis ar naminiais gyvūnėliais.

Įveikusi stereotipus, galinčius užkirsti kelią moterims siekti karjeros tiksliųjų mokslų srityse, jaunoji tyrėja merginas skatina turėti daugiau drąsos ir ryžto siekti užsibrėžtų tikslų.

„Tėvams ir ugdymo įstaigoms svarbu pamatyti, kas vaiką išties domina, ir leisti pomėgius rinktis nesivadovaujant jokiais stereotipais. Merginas, kurios svarsto, bet nedrįsta stoti į tiksliuosius ar inžinerinius mokslus, norėčiau padrąsinti siekti savo tikslo ir paisyti savo norų, o ne aplinkinių nuomonės.“

Vilniaus universiteto informacija


Renginių kalendorius