Skaitmeninis raštingumas – ir mokytojams, ir mokiniams gyvybiškai svarbus XXI a. įgūdis

Grįžti

Skaitmeninis raštingumas – ir mokytojams, ir mokiniams gyvybiškai svarbus XXI a. įgūdis
event 2020-02-05 domain Lyderių laikas label_outline Aktualijos

Skaitmeninis raštingumas – ir mokytojams, ir mokiniams gyvybiškai svarbus XXI a. įgūdis

Skaitmeninis raštingumas – mokymuisi, darbui ir aktyviam dalyvavimui visuomenėje būtinas gebėjimas. Be to, kalbant apie mokyklinį ugdymą, svarbu tiek suprasti patį šį gebėjimą, tiek ir žinoti, kaip jį ugdyti. Daugiau apie tai sužinosite perskaitę šią mokymo medžiagą!

Kas yra skaitmeninis raštingumas?

Skaitmeninis raštingumas – tai vienas iš aštuonių pagrindinių gebėjimų, kuris apima sugebėjimą patikimai ir kritiškai naudotis visomis skaitmeninėmis technologijomis ieškant informacijos, bendraujant ir sprendžiant pagrindines problemas visose gyvenimo srityse. Daugeliui iš mūsų tai gali atrodyti paprasta, tačiau 2015 m. skaitmeninės darbotvarkės rezultatų suvestinė atskleidžia, kad 40 proc. ES gyventojų skaitmeninio raštingumo lygis nepakankamas, o 22 proc. gyventojų nesinaudoja internetu.

Taip pat svarbu atsižvelgti ir į Riinos Vuorikari ekspertės straipsnyje išsakytas mintis, kad „panašiai kaip ir bendrieji įgūdžiai, skaitmeninis raštingumas padeda mums įsisavinti kitus gebėjimus, pavyzdžiui, bendravimo įgūdžius, kalbų žinias arba matematikos ir gamtos mokslų pagrindus.“

Siekdama padėti geriau suprasti šio gebėjimo pobūdį, Europos Komisija parengė Europos skaitmeninio raštingumo sistemą piliečiams („DigComp“), kuri padalyta į penkias sritis: informacinis ir duomenų raštingumas, bendravimas ir bendradarbiavimas, skaitmeninio turinio kūrimas, saugumas ir problemų sprendimas. Iš viso sistema apima 21 gebėjimą – spustelėkite toliau esantį paveikslėlį ir pamatysite infografiką, kiek iš jų jau esate įvaldę!

Digcomp                         

Artimiausioje ateityje pedagogai taip pat turės savo sistemą, kuri vadinsis „DigCompEdu“. Susipažinę su išankstiniu šios sistemos pristatymu matome, kad ją sudaro šešios tobulėjimo sritys: profesinė aplinka, skaitmeninių išteklių kūrimas ir dalijimasis jais, skaitmeninių priemonių naudojimo valdymas, vertinimas, galimybių besimokantiesiems suteikimas ir skaitmeninio raštingumo įgijimo palengvinimas. Sekite naujienas apie šią iniciatyvą!

Kaip skaitmeninis raštingumas vystomas Europoje?

„Eurydice“ ataskaita (2012 m.) atskleidžia, kad su skaitmeniniu raštingumu susijusias konkrečias nacionalines strategijas turi beveik visos Europos šalys. Tyrimo metu nustatyta, jog laikantis tarpdalykinio požiūrio skaitmeninio raštingumo pradinėse klasėse buvo mokoma visose ES šalyse (išskyrus dvi), o aukštesnėse klasėse – visose šalyse, be to, kai kuriose šalyse buvo pasitelkiami tokie metodai, kaip IRT integravimas į konkrečius mokymo dalykus arba IRT mokymas kaip atskiro dalyko.

Svarbiausias veiksnys yra užtikrinti pakankamą mokytojų skaitmeninį raštingumą – naujausiame EBPO TALIS tyrime (2013 m.) atskleidžiama, kad 18 proc. dėstytojų ir mokytojų mano, jog labiau išlavintų IRT žinių jiems reikia mokymui, o 16 proc. – IRT naudojimui darbo vietoje.

Didžiausias Europoje mokytojų tinklas „eTwinning“ siūlo mokytojams palankią aplinką bendradarbiauti su kolegomis ir daugiau sužinoti apie naujus IRT naudojimo mokymui būdus. „eTwinning“ tyrimas (2015 m.) parodė, jog 29 proc. mokytojų mano, kad „eTwinning“ turėjo didelę įtaką jų gebėjimams panaudoti technologijas mokymui, o 37 proc. nurodė, kad toks poveikis buvo bent jau vidutinis. „eTwinning“ tyrimo dalyviai also taip pat nurodė didėjantį skaitmeninį praktinį mokymą ir mokymąsi, pavyzdžiui 78 proc. dalyvavo internetiniuose kursuose, 77 proc. kūrė medžiagą drauge su mokiniais, o 76 proc. drauge su mokiniais naudojosi socialiniais tinklais.

Kaip galėčiau skatinti skaitmeninį raštingumą savo klasėje?

Visuotinai sutinkama, kad ugdyti skaitmeninį raštingumą reikėtų jau mažiems vaikams, tačiau būtina atidžiai apsvarstyti, kokių rūšių technologijos turėtų būti naudojamos ir kiek laiko reikėtų skirti darbui su jomis. Pavyzdžiui, kodavimo principų galima mokytis naudojant popierinius puodelius arba konstruktorių kaladėles. Šiame straipsnyje apie gamtos mokslus mokykloje aiškinama, kaip tai padaryti.

„Kalbantys vaizdai“ – tai apdovanojimą pelnęs „eTwinning“ projektas, kurį vykdant žemesniųjų pradinių klasių mokiniai raginami nuotraukas ir vaizdo įrašus naudoti kaip kalbą, pristatant ir aiškinant istorijas, kurias jie nori papasakoti. Dalyvaudami projekte mokiniai sužinojo, kad dalykai ne visada yra tokie, kaip atrodo – nuotraukomis galima manipuliuoti pristatant skirtingus požiūrius.

                                                                                                                       

Jeigu norite daugiau sužinoti apie veiksmingą visą mokyklą apimantį požiūrį į skaitmeninių priemonių naudojimą, skaitykite mokyklos direktoriaus iš Portugalijos Luiso Fernandeso eksperto straipsnį.

Toliau pateiktame „Education Talks“ vaizdo įraše Esthera Wojcicki dalijasi mintimis apie tai, kaip klasėse pritaikyti projektais grindžiamą mokymąsi ir skaitmenines priemones.

                             

Mokymusi internetu besidomintys pedagogai įdomios internetinių kursų medžiagos gali rasti portale „European Schoolnet Academy“. Atkreipkite dėmesį, kad toliau išvardyti kursai jau baigėsi, tačiau visą jų medžiagą galima naudoti savarankiškam mokymuisi. Taip pat stebėkite, galbūt šie kursai bus organizuojami pakartotinai!

  • Technologijomis grįsto mokymo pristatymas – sužinokite, kas yra technologijomis grįsto mokymo (TET) gebėjimas, koks jūsų lygis šioje srityje ir kaip patobulėti. (Sukurta vykdant ES finansuojamą MENTEP projektą)
  • Skaitmeninių įgūdžių ugdymas klasėje – sužinokite, kaip ugdyti įvairius skaitmeninius gebėjimus ir kokios priemonės bei ištekliai padės tai padaryti. (Sukurta vykdant Europos Komisijos kampaniją „E. įgūdžiai karjerai“)
  • Saugaus interneto kursai – daugiau sužinokite apie saugą internete, kuri yra neatsiejama skaitmeninio raštingumo dalis. (Sukūrė ES finansuojamas portalas Geresnis internetas vaikams)

School Education Gateway

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Renginių kalendorius