Šią vasarą Lietuvoje vaikų laukiančios etnokultūrinės stovyklos

Grįžti

Šią vasarą Lietuvoje vaikų laukiančios etnokultūrinės stovyklos
event 2020-06-10 domain Nacionalinė švietimo agentūra label_outline Aktualijos

Šią vasarą Lietuvoje vaikų laukiančios etnokultūrinės stovyklos
Prasidedant vasaros atostogoms tėvai ieško informacijos apie įdomias, linksmas ir prasmingas vasaros stovyklas savo atžaloms. Etnine kultūra besidominčios šeimos domisi stovyklomis, kuriose vaikai turėtų galimybę ne tik pabūti gamtoje ar pažinti apylinkėse esančius kultūros paveldo objektus, bet ir padainuoti foklorinių dainų, pašėlti tradicinių šokių vakaronėje, pasimokyti groti senoviniais instrumentais, pagilinti žinias apie mitologiją ar pasimokyti senųjų amatų.
 
Etninės kultūros globos taryba (EKGT) surinko informaciją apie šiemet Lietuvoje vykstančias vaikų bei šeimų stovyklas, kuriose žiniomis apie etninę kultūrą dalinasi etnologai, etnomuzikologai, tautodailininkai ar kiti tradicinės kultūros žinovai.
 
Tokių stovyklų planuojama surengti visuose Lietuvos etnografiniuose regionuose. Pavyzdžiui, Dzūkijoje liepos 8 – 11 dienomis vyks Trakų krašto kultūros ir amatų asociacijos organizuojama stovykla-kursai Jelščizno kaime, Trakų rajone. Stovykla-kursai organizuojami amatų mokykloje „Sodžiaus meistrai“, kurios patalpose yra kulinarijos, kalvystės, keramikos, drožybos, metalo apdirbimo klasės. Stovyklos programoje numatyti puikių amatininkų mokymai, folkloro, kulinarinio paveldo ir kitų specialistų paskaitos apie Dzūkijos šeimos tradicijas, kaimo architektūrą, šventes, apeigas ir kt. Stovykloje laukiami vaikai, užtikrinant jų priežiūrą, tačiau ji yra atvira ir suaugusiesiems.
 
Suvalkijoje (Sūduvoje) liepos 21 – 25 dienomis Marijampolės kultūros centras kviečia vaikus dalyvauti etnokultūrinėje dienos stpvykloje „Aikim, vaikai, žolynaut”. Stovykoje viskas suksis apie augalus ir žolynus. Žiniomis dalinsis patyrę žolininkai. Taigi, vaikai mokysis lietuviškosios liaudies medicinos paslapčių. Tuo pačiu jie pažins augalus dainose, pasakose, sakmėse, šokiuose, tautodailėje. Užsiėmimus ves muziejininkai, tautodailininkai, vietiniai žmonės – tradicijų žinovai, knygų autoriai.
 
Aukštaitijoje: netoli Zarasų esančioje Dūburio saloje, liepos 27 – rugpjūčio 2 dienomis rengiama „Juodaragio vaikų stovykla”. Stovykloje laukiami vaikai kartu su tėvais. Ir vieniems, ir kitiems numatomi užsiėmimai. Organizatoriai teigia: „Stovykloje vaikai gaus progą pažinti savo prigimtį, baltišką kultūrą, jos istoriją, mokysis gerbti Gamtą ir vieni kitus, ištvermės, draugiškumo, bendros kūrybos nevirtualioje tikrovėje – kartu su tėvais ir naujais bičiuliais. Programoje numatomi pažintiniai žygiai po apylinkes, kariniai žaidimai, dailės ir muzikos pamokos, gamtos pažinimas, ekomenas, etnografiniai ir amatų užsiėmimai, kino filmai, pažintis su baltų mitologija ir kiti gerumai, kuriais paprastai turtinga festivalio „Mėnuo Juodaragis” vaikų kiemo programa. Taip pat, žinoma, daug smagaus dūkimo, dainų ir maudynių ežere!"
 
Žemaitijoje: rugpjūčio 3–9 d. Šiaulių rajono savivaldybės etninės kultūros ir tradicinių amatų centras organizuoja vaikų ir jaunimo etnokultūros stovyklą „Koks kraštas – toks ir raštas“. Ji vyks Čeprečiškės kaime, Šiaulių rajone. Stovyklautojai susipažins su aplinkinių kaimų senaisiais gyventojais, iš jų mokysis dainų, žaidimų, padavimų, senųjų amatų, kartu dalyvaus liaudiškuose vakarojimuose ir amatininkų šventėje.
 
Mažojoje Lietuvoje, Bikavėnuose (Šilutės r.) kasmet vykstanti amatų stovykla vaikams ir jaunimui šiemet sutrumpėjo iki vienos dienos. Norintys sudalyvauti, turi pasiskubinti – ji vyks birželio 11 dieną.
 
Daugiau etnokultūrinių vasaros stovyklų vaikams rasite Etninės kultūros globos tarybos svetainėje: http://ekgt.lt/svarbu/etnokulturines-vasaros-stovyklos/
 
Kviečiame šia informacija naudotis, rengiantis džiaugsmingoms ir prasmingoms atostogoms.
 
EKGT informacija

Renginių kalendorius