Šeštoji „LRT pamokėlių“ savaitė: tapymas pirštais, pojūčių pasakos ir įdomybės apie „Euroviziją“

Grįžti

Šeštoji „LRT pamokėlių“ savaitė: tapymas pirštais, pojūčių pasakos ir įdomybės apie „Euroviziją“
event 2020-05-11 domain Švietimo, mokslo ir sporto ministerija label_outline Projektai ir konkursai

Šeštoji „LRT pamokėlių“ savaitė: tapymas pirštais, pojūčių pasakos ir įdomybės apie „Euroviziją“

LRT laida „LRT pamokėlės“ skirta ikimokyklinio, priešmokyklinio amžiaus vaikams ir 1–4 klasių moksleiviams. Projekto organizatoriai – visuomeninis transliuotojas LRT, Švietimo, mokslo ir sporto ministerija ir Kultūros ministerija. Iniciatyvos globėja – Diana Nausėdienė. „LRT pamokėlės“ prasideda 12 val. per LRT TELEVIZIJĄ, portale LRT.lt ir LRT feisbuke.

Pamokėlėse dažniausiai reikės spalvoto popieriaus, pieštukų, flomasterių, akvarelinių dažų, guašo, klijų, lipnios juostelės, vienkartinių lėkštelių, popieriaus, plonos vielutės ir pan.

PIRMADIENIS (gegužės 11 d.)

1. Žodis „akiniai“. Kaip akiniai pagerina regėjimą? Kas yra akies rainelė ir vyzdys? Užsidedam rožinius akinius! Ką veikia okulistas? Mokytojai – Voksas ir Noksas (aktoriai Vytautas Kontrimas ir Julius Žalakevičius).

2. „Eurovizija“. Dainų konkurso istorija, įdomybės ir ryškiausios Lietuvos dalyvavimo šiame konkurse akimirkos. Mokytojas Ramūnas Zilnys, LRT.

3. Makaronų tiltas. Spagečiai ir makaronai – italų pasididžiavimas. Įdomu, kad jie gali būti ne tik valgomi, bet ir tapti puikia statybos priemone. Netikite? Pažiūrėkime, kaip iš spagečių galima pasidaryti puikiausią tiltą! Įdomu, kokį svorį gali atlaikyti šis statinys? Išbandykime! Mokytojas Paulius Garkauskas.

4. Muzikiniai kūrybiniai improvizaciniai žaidimai. Per pamokėlę demonstruojami muzikiniai žaidimai. Vaikai išmoks ritmuoti. Mokytoja – Dovilė Miknaitytė, Vilniaus kolegija.

ANTRADIENIS (gegužės 12 d.)

1. Degimas ir rūdijimas. Sužinosite apie mus supančias chemines reakcijas. Joms būtinas elementas – deguonis. Girdėjote posakį „būtinas kaip oras“? Nors iš tiesų reikia ne oro, o deguonies, kuris yra sudedamoji kvėpuojamo oro dalis. Mokytojas dr. Ramūnas Skaudžius, Vilniaus universiteto Chemijos ir geomokslų fakulteto docentas.

2. Pojūčių pasakos pamoka. Primenami penki pojūčiai. Seksime pasaką „Apie bobutę ir senelį, kaip jie dangun inlipė“ – pristatomi daiktai, reikalingi multisensorinei pasakai ir pasekama pasaka. Pristatysime darbelio namie idėją – pojūčių namelį. Mokytoja Kristina Savickytė, ugdymo studijos „Šilkaus pupa“ įkūrėja.

3. Lietuvos laukiniai gyvūnai. Pažinsime Lietuvos laukinę gamtą. Smagus, žaismingas ir draugiškas ūdriukas supažindins vaikus su zoologijos sode gyvenančiu miškiniu katinu Majumi, stumbru Popkornu, lūšiuku Girinuku, ruduoju lapinu Rikiu, reto grožio vabalu niūriaspalviu auksavabaliu. Papasakos apie invazinę raštuotųjų vėžlių rūšį, kuri kelia grėsmę mūsų baliniams vėžliams. Vaikai sužinos, kaip teisingai elgtis turint namuose raštuotąjį vėžliuką. Mokytoja Violeta Lazarevičienė, Lietuvos zoologijos sodas.

4. Muzikiniai pratimai. Per pamokėlę mokytoja parodys muzikinių pratimų, kuriuos vaikai galės atlikti kartu. Tai yra įvairūs kvėpavimo pratimai, trumpos ir smagios skanduotės. Visa tai su vaidybos elementais. Mokytoja Dovilė Miknaitytė, Vilniaus kolegija.

TREČIADIENIS (gegužės 13 d.)

1. Žodis „laikas“. Kaip mūsų protėviai vadino dvidešimt keturias paros valandas? Pasaka apie laikrodį. Ką apie laiką sako fizikai? Mokytojai – Voksas ir Noksas (aktoriai Vytautas Kontrimas ir Julius Žalakevičius).

2. Kaip pasitaisyti dėlionę. Dėlionės yra vienas geriausių laiko praleidimo būdų – tai įdomu tiek mažesniems, tiek vyresniems vaikams. Tačiau neretai nutinka taip, kad viena kita detalė pasimeta, o nepilnos dėlionės atsiduria šiukšlių dėžėje. Neskubėkite jų išmesti – parodysime, kaip galima nesudėtingai pasigaminti trūkstamas dėlionės detales. Mokytojas – Paulius Garkauskas

3. Kitokių pasakų pamoka. Veido mankšta su pasaka apie Snieguolę ir septynis nykštukus. Susikursime „Kitokio manęs“ dėžę ir seksime kitokią pasaką apie Radonkepuraitę. Mokytoja Kristina Savickytė, ugdymo studijos „Šilkaus pupa“ įkūrėja.

4. Kuriame dainą. Per pamokėlę kursime dainą, vadovaudamiesi 4 dainos kūrimo kriterijais. Sukurta daina atliekama ir užrašoma. Vaikai, sužinoję pagrindinius dainos kūrimo kriterijus, patys galės namuose kurti ir improvizuoti. Mokytoja Dovilė Miknaitytė, Vilniaus kolegija.

KETVIRTADIENIS (gegužės 14 d.)

1. Slaptas rašalas. Kviesime pabūti slaptaisiais agentais ir sužinoti, kaip pasidaryti slaptus užrašus. Mokytojas dr. Ramūnas Skaudžius, Vilniaus universiteto Chemijos ir geomokslų fakulteto docentas.

2. Mąstau kaip šnipas. Bandysime įminti mįslę, kas paėmė Ievos knygą, o jai padės kambaryje palikti ženklai ir minčių žemėlapis. Mokytoja – Ieva Penkauskaitė, mokykla „Herojus“.

3. Pavasaris – tapymas pirštais (monotipija). Buitinė grafika (su vienu darbeliu galima pasidaryti kelis spaudus). Monotipijai reikės plastikinės lentelės (gali būti veidrodis ar stiklas), guašo, teptuko. Daugkartiniams atspaudams reikės kartono formų, klijų, guašo. Kitos priemonės pagal poreikį. Žibutė Daukšienė, Vilniaus lopšelis-darželis „Geniukų kalvė“.

4. Ritminis žaidimas „Bim Bam“. Per pamokėlę žaidžiamas muzikinis ritminis žaidimas (vaikai mokosi žaisti kartu), kurio metu naudojama kūno perkusija, puodai, šaukštai ir kiti daiktai, kuriuos galima rasti namuose. Mokytoja Dovilė Miknaitytė, Vilniaus kolegija.

PENKTADIENIS (gegužės 15 d.)

1. Viščiukas gobšuolis. Kai močiutės mylima vištelė padėjo kiaušinius ir išperėjo viščiukus, kieme buvo tikras sujudimas. Teko ponui gaidžiui viščiukus mokyti matematikos veksmų – daugiau, mažiau, lygu. Stebėdami snapelį mokiniai mokysis lyginimo ženklų >, <, = . Mokytoja – Rūta Filončikienė, Vilniaus Gedimino technikos universiteto inžinerijos licėjus.

2. Kaip atnaujinti riedlentę. Artėjant vasarai iš sandėliukų pradedame traukti riedučius, paspirtukus, riedlentes. Tačiau pasitaiko, kad žaislai žiemoja lauke, o šaltis ir drėgmė visiškai pakeičia žaislų išvaizdą. Žinoma, su tokiais žaislais žaisti jau niekas nenori... Tačiau yra išeitis. Šį kartą parodysime, kaip sena riedlentė tapo visiškai nauja, tviskanti. Mokytojas Paulius Garkauskas.

3. Muzikos istorija. Pažintis su kompozitoriumi Ludwigu van Beethovenu. Jis gimė labai seniai – prieš 250 metų, bet jo muzika skamba ir šiandien. Netgi telefonuose! Papasakosime, kaip Ludwigas van Beethovenas gyveno, ir paklausysime populiariausių jo kūrinių. Mokytoja Gerūta Griniūtė, LRT.4. Muzikinis užduočių žaidimas. Per pamokėlę kuriamas muzikinis žaidimas, gaminamos kortelės, vaikai susipažįsta su muzikinėmis sąvokomis – greitai, lėtai, tyliai, garsiai ir t.t. Žaidimą galima pasigaminti namuose, žaisti kartu su šeimos nariais ir smagiai praleisti laiką. Mokytoja Dovilė Miknaitytė, Vilniaus kolegija.

Ankstesnes „LRT pamokėles“ galite rasti čia.

Nuotr. autor. D. Umbrasas


Renginių kalendorius