Šešiamečiai kalba apie matematiką: ar prezidentui jos prireiks?

Grįžti

Šešiamečiai kalba apie matematiką: ar prezidentui jos prireiks?
event 2019-06-12 domain Švietimo informacinių technologijų centras label_outline Aktualijos

Šešiamečiai kalba apie matematiką: ar prezidentui jos prireiks?

Tiksliųjų mokslų specialybių populiarumas kasmet didėja. Šiemet dėl prezidento posto grūmėsi du ekonomistai Ingrida Šimonytė ir Gitanas Nausėda. Vis dėlto matematikos būrelį lankantys šešiamečiai Dominykas ir Andrius nėra tikri, ar būnant prezidentu reikia matematikos, bet atrado specialybę, kurioje mokėti skaičiuoti privalu.

Mokymasis per pojūčius

Dvynukai Dominykas ir Andrius matematikos mokosi nuo ketverių. Paprastai tokio amžiaus vaikams sunku suprasti abstrakčias matematikos sąvokas, bet „Oxford University Press“ sukurta metodika „Numicon“ skatina matematikos mokytis per pojūčius, tad informaciją įsisavina net mažiausi vaikai.

Mokytoja Monika Sadauskienė teigia, kad nors ne visoms specialybėms reikia matematikos žinių, bet gyvenime ji praverčia daugumai, tad vaikams svarbu gauti gerus matematikos pagrindus.

„Specialistai atliko tyrimus siekdami išsiaiškinti, kodėl kai kurie vaikai įvairius dalykus mokosi puikiai, bet matematika jiems nesiseka. Tyrėjai ieškojo būdo, kaip abstrakčias matematikos sąvokas ir veiksmus perteikti vaikams suprantamesniu būdu, ir nustatė, kad pasiteisina vaikų mokymas per multisensorinius pojūčius. Pvz., kai vaikai gali pamatyti ar paliesti skaičiuojamus dalykus, todėl pamokose stengiamės, kad mažieji patys matuotų, svertų ar lygintų objektus ir patys įsitikintų, ar jų rezultatas yra teisingas“, – pasakoja mokytoja.

Svarbu kalbėti ir argumentuoti

Kartais mokykloje tam tikras formules ar daugybos lentelę liepiama tiesiog iškalti, bet M. Sadauskienė teigia, kad geriausi rezultatai pasiekiami, kai vaikai bando suprasti veiksmų reikšmę ir ją sugeba paaiškinti kitiems.

„Vaikams neliepiame formulių mokytis kaip eilėraštuko. Taip pat, jei vaikas ko nors nesupranta, mokytojas nepuola jam padėti. Pirmiausia į pagalbą atskuba kiti vaikai, kurie turi paaiškinti, kaip gauna teisingą atsakymą. Jei gali paaiškinti, iš tiesų supranti, kaip skaičiuoji.

Dominykas ir Andrius paklausti, ar prezidentui reikalinga matematika, suabejojo, ar jis turės ką skaičiuoti, tačiau paminėjo kitą specialybę, kuriai tikrai prireiks matematikos, ir rado tam argumentų.

Matematikos egzaminas – populiaresnis

Apklausų duomenys rodo, kad darbe matematikos prireikia 94 proc. darbuotojų. Ne visiems tenka atlikti sudėtingus veiksmus – vieniems reikia mokėti skaičiuoti procentus, kitiems, pvz., meistrams, dažnai praverčia geometrijos žinios.

Abiturientai su nerimu laukia birželio 14 d. vyksiančio matematikos valstybinio brandos egzamino. Norinčių laikyti matematikos egzaminą skaičius šiemet išaugo – jį pasirinko laikyti 18 tūkst. moksleivių. Matematikos egzaminas yra privalomas, norint stoti į universitetą ar kolegiją (išskyrus menų studijų programas). Praeitais metais būtent šis egzaminas 30 proc. abiturientų užkirto kelią į nemokamas tiksliųjų mokslų studijas.


Renginių kalendorius