Pirmą kartą Lietuvoje skelbiamos metų organizmų rūšys!

Grįžti

Pirmą kartą Lietuvoje skelbiamos metų organizmų rūšys!
event 2020-03-16 domain Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras label_outline Projektai ir konkursai

Pirmą kartą Lietuvoje skelbiamos metų organizmų rūšys!

Lietuvos biologinę įvairovę daugelis žmonių per mažai pažįsta. Retas žino, kad Lietuvoje gyvena daugiau nei 30 000 skirtingų sistematinių grupių organizmų rūšių, nuo plika akimi neįžiūrimų, iki pačių stambiausių žinduolių. Kai kurie yra visiems matyti, o kiti gali labai nustebinti neįprasta išvaizda ir gyvenimo būdu.

Metų organizmų tradicija visame pasaulyje prisideda prie biologinės įvairovės pažinimo, išsaugojimo ir žinių sklaidos visuomenėje. Kaimyninėse valstybėse (Latvijoje, Estijoje) gamtininkų organizacijos kasmet skelbia metų organizmų rūšis. Tokios akcijos svarbios visuomenės švietimui.

Pirmą kartą Lietuvoje trys organizacijos: Lietuvos gamtos fondas, Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba ir Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras, ėmėsi iniciatyvos išrinkti metų organizmų rūšis ir gamtinę buveinę. Talkininkavo net kelios gamtininkų organizacijos, kurios jau anksčiau rinkdavo metų organizmus – Lietuvos ornitologų draugija, Lietuvos entomologų draugija. Į organizmų rinkimus įsitraukė ir kitos organizacijos – Lietuvos mikologų draugija, Lietuvos herpetologų draugija, Gamtos tyrimų centras, facebook grupė „Lietuvos voragyviai“ ir kt. Organizmus aprašė ir nuotraukas pateikė apie 20 profesionalių gamtininkų.

2020 metų organizmai (abėcėlės tvarka):

 

  • ·        Arčerio tinklagrybis (Clathrus archeri)
  • ·        Baltalksnis (Alnus incana)
  • ·        Juodasis peslys (Milvus migrans)
  • ·        Paprastasis šlyžys (Barbatula barbatula)
  • ·        Raudonpilvė kūmutė (Bombina bombina)
  • ·        Rausvapilvis kryžiuotis (Araneus alsine)
  • ·        Smailiaragis mėšlavabalis (Copris lunaris)
  • ·        Smulkiažiedė tūbė (Verbascum thaspus)
  • ·        Tikroji garbuonė (Ulota crispa)
  • ·        Žebenkštis (Mustela nivalis)

 

2020 metų buveinė – žemapelkės.

Parengtas metų organizmų plakatas, kuris bus dovanojamas Lietuvos mokykloms, saugomoms teritorijoms, gamtininkų organizacijoms.

A2 formato plakatą galite atsisiųsti ir atsispausdinti čia

Detalesnius organizmų aprašymus galite atsisiųsti čia

Kviečiame pažinti, stebėti, kaupti paplitimo informaciją apie išrinktas metų rūšis bei metų buveinę. Informaciją kviečiame teikti gamtininkų organizacijoms ir tinklalapyje www.inaturalist.org(projektas „2020 metų rūšių dešimtukas“).

Taip pat visus stebinčius ir saugančius gamtą kviečiame siūlyti 2021 metų organizmų rūšis el. paštu Tomas.Pocius@lmnsc.lt.


Renginių kalendorius