Penktosios savaitės „LRT pamokėlės“: žaislų ir limonado gamyba, smagi matematika ir chemija

Grįžti

Penktosios savaitės „LRT pamokėlės“: žaislų ir limonado gamyba, smagi matematika ir chemija
event 2020-05-04 domain Švietimo, mokslo ir sporto ministerija label_outline Projektai ir konkursai

Penktosios savaitės „LRT pamokėlės“: žaislų ir limonado gamyba, smagi matematika ir chemija

LRT laida „LRT pamokėlės“ skirta ikimokyklinio, priešmokyklinio amžiaus vaikams ir 1–4 klasių moksleiviams. Projekto organizatoriai – visuomeninis transliuotojas LRT, Švietimo, mokslo ir sporto ministerija ir Kultūros ministerija. Iniciatyvos globėja – Diana Nausėdienė. „LRT pamokėlės“ prasideda 12 val. per LRT TELEVIZIJĄ, portale LRT.lt ir LRT feisbuke.

Pamokėlėse dažniausiai reikės spalvoto popieriaus, pieštukų, flomasterių, akvarelinių dažų, guašo, klijų, lipnios juostelės, vienkartinių lėkštelių, popieriaus, plonos vielutės ir pan.

PIRMADIENIS (gegužės 4 d.)

1. Žodis „ilgas“. Ką reiškia ilgis? Ką ir kaip galima išmatuoti? Ilgiausia pasaka. Ką reiškia – ilgas liežuvis? Ilga nosis? Ilgos ausys? Kas yra šviesmetis? Mokytojai – Voksas ir Noksas (aktoriai Vytautas Kontrimas ir Julius Žalakevičius).

2. Matematika. Laikrodukas. Susipažinsim su laikrodžiu: ką rodo ilgoji ir trumpoji laikrodžio rodyklė, kiek valanda turi minučių, kiek valandų rodo laikrodis? Kaip iš vienkartinės kartoninės lėkštės pasigaminti laikroduką. Mokytoja Alina Budrienė (Vitlio licėjus).

3. Matau, liečiu, jaučiu. Ugdysim aplinkos pažinimo gebėjimus, mokysimės tyrinėti daiktų savybes, jas atskirti, lavinti 5 pagrindinius pojūčius. Mokytoja Karolina Mauliūtė (Kauno lopšelis-darželis „Vaikystė“).

4. Muzikiniai pratimai. Mokytoja demonstruos įvairius muzikos pratimus, kuriuos vaikai gali atlikti kartu. Tai įvairūs kvėpavimo pratimai, trumpos ir smagios skanduotės. Bus kuriamas naujas pratimas – skanduotė. Mokytoja Dovilė Miknaitytė (Vilniaus kolegija).

ANTRADIENIS (gegužės 5 d.)

1. Ką chemijoje vadiname rūgštimi ir baze? Jos visur aplink mus! Gaminsime dirbtinius ikrus. Reakcijos metu išgausime daug skirtingų spalvų, o iš spalvos galime nuspėti medžiagos skonį: rūgšti, karti/šlykšti, neutrali. Kas yra indikatorius, rūgštis, bazė? Mokytojas dr. Ramūnas Skaudžius (Vilniaus universiteto Chemijos ir geomokslų fakulteto docentas).

2. Matematika. Termometras. Išsiaiškinsim, kas yra termometras, kam jis naudojamas, kokių jų būna. Mokysimės pasigaminti savo termometrą. Mokytoja Alina Budrienė (Vitlio licėjus).

3. Šviesos dėžutė. Išmoksime pasigaminti „Šviesos dėžutę“ ir kūrybiškai su ja žaisti. Mokytoja Birutė Žvirblytė (Kauno lopšelis-darželis „Vaikystė“).

4. Muzikiniai kūrybiniai improvizaciniai žaidimai. Žaisime muzikinius žaidimus (pvz., diena – naktis, lietaus muzika ir t. t.), kuriuos vaikai namie gali žaisti improvizuodami ir interpretuodami. Mokytoja Dovilė Miknaitytė (Vilniaus kolegija).

 
TREČIADIENIS (gegužės 6 d.)

1. Žodis „saulė“. Kiek aš sverčiau Saulėje? Pasakos apie saulę. Kas yra saulės zuikutis? Ar mano šypsena saulėta? Ką apie Saulę pasakoja mokslininkai? Mokytojai – Voksas ir Noksas (aktoriai Vytautas Kontrimas ir Julius Žalakevičius).

2. Muzika. Pasigaminkime muzikos instrumentų. Pamokos tikslas: parodyti kelis muzikos instrumentus ir pasigaminti patiems būgnelį, tambūriną, barškučius. Mokytoja Alina Budrienė (Vitlio licėjus).

3. Spalvų pokštai. Skatinsim vaikų smalsumą, norą tyrinėti ir eksperimentuoti su spalvomis. Mokytoja Justė Labukienė (Kauno lopšelis-darželis „Vaikystė“).

4. Įdomioji muzikos istorija. Pasaulyje garsūs Lietuvos (iš mūsų šalies kilę) muzikos atlikėjai. Mokytojas – Ramūnas Zilnys (LRT).

KETVIRTADIENIS (gegužės 7 d.)

1. Limonado gamyba. Kaip pačiam pasigaminti limonado? Kas bendro tarp geizerio, limonado ir dantų pastos? Kokakolos ir „Mentos“ bandymas. Mokytojas dr. Ramūnas Skaudžius (Vilniaus universiteto Chemijos ir geomokslų fakulteto docentas).

2. Dailė. Portretai iš kiaušinių dėklų. Išsiaiškinsim, kas yra portretas, ir pasidarysim portretą iš kiaušinių dėklų. Mokytoja Alina Budrienė (Vitlio licėjus).

3. Vandens paslaptys. Eksperimentuodami supažindinsim su vandens savybėmis. Mokytoja Karolina Mauliūtė (Kauno lopšelis-darželis „Vaikystė“).

4. Muzikos grafika (piešiu muziką). Vaikai sužinos, kas yra muzikos grafika, kad muzika gali būti užrašoma grafiniais ženklais (linijos, taškai, figūros ir t. t.) ir spalvomis, sužinos grafinių ir spalvinių ženklų reikšmes, bus „piešiama“ muzika. Mokytoja Dovilė Miknaitytė (Vilniaus kolegija).

PENKTADIENIS (gegužės 8 d.)

1. Pasaulio pažinimas. Bitės. Pamokos tikslas – susipažinti su bitėmis, jų kūno sandara bei gyvenimo ypatumais. Pasigaminsime korį ir savo bitutę. Mokytoja Alina Budrienė (Vitlio licėjus).

2. Taupyti pinigus – puikus įprotis. Tai gali būti ne tik naudinga, bet ir įdomu! Pasidarykime taupyklę, kuri ne tik padės taupyti, bet ir surūšiuos monetas! Paprasta ir smagu! Mokytojas Paulius Garkauskas.

3. Įdomiosios raidelės. Kūrybiškai panaudosime buityje randamas priemones ir įsidėmėsime savo vardo raides. Mokytoja Birutė Žvirblytė (Kauno lopšelis-darželis „Vaikystė“).

4. Skambantys namai (pvz., virtuvė). Vaikai prisimins, kokius garsus girdi namuose, kas juos skleidžia. Mokysis atskirti švelnius ir aštrius garsus ir pan. Pamatys, kaip galima sukurti indų orkestrą ir įgarsinti pyrago receptą. Mokytoja Dovilė Miknaitytė (Vilniaus kolegija).

Ankstesnes „LRT pamokėles“ galite rasti čia.

Nuotr. autor. D. Umbrasas


Renginių kalendorius