Naujienlaiškis „Aš manau“: Lietuvos Seimo rinkimai 2020

Grįžti

Naujienlaiškis „Aš manau“: Lietuvos Seimo rinkimai 2020
event 2020-11-16 domain Nacionalinė švietimo agentūra label_outline Aktualijos

Naujienlaiškis „Aš manau“: Lietuvos Seimo rinkimai 2020

Šį naujienlaiškio „Aš manau“ numerį skiriame didžiausiam Lietuvos metų politiniam įvykiui – Seimo rinkimams – apžvelgti. Domimės, kaip Lietuvos jaunimas dalyvavo juose, nes problema aktuali: mažiausiai rinkimuose balsavo 25–29 metų amžiaus rinkėjai. Mūsų jauni žmonės apskritai mažiau nei vyresnės kartos domisi politika, turi mažiau su ja susijusių žinių. 2020 m. apklausos duomenimis, politika besidomintys ir labai besidomintys teigia tik 30 proc. 15–19 m. jaunimo. Politologai tvirtina, kad jauno žmogaus domėjimasis politika priklauso nuo tradicijų šeimoje. Tačiau tam turi įtakos ir antrinė aplinka – mokykla. Tad, skatindami domėjimąsi rinkimais ir politika apskritai, kviečiame naudoti naujienlaiškį pamokose ir, remiantis žiniasklaidos informacija, atgarsiais socialinėse medijose ir ekspertų įžvalgomis, su mokiniais padiskutuoti apie jų nuostatas apie politiką, aptarti jų įspūdžius apie šių metų Seimo rinkimus ir jų rezultatus.

Rinkimai – įtampos metas visuomenėje ir neretai per juos nutinka įvairių rinkėjus jaudinančių įvykių. Todėl antrojoje numerio temoje giliau žvelgiame į Seimo rinkimų kampaniją, kurią, beveik visi sutaria, būtų sunku pavadinti ryškia. Taip pat daugeliui nuobodūs pasirodė televiziniai kandidatų debatai. Visgi vienas įvykis socialiniuose tinkluose pritraukė jaunų ir ne vien tik žmonių dėmesį – tai žurnalisto ir visuomenininko Andriaus Tapino iniciatyva „Voldemortai, viso gero“, skirta sutrukdyti Lietuvos lenkų rinkimų akcijai patekti į Seimą. Ši iniciatyva tikriausiai svariai prisidėjo prie to, kad taip ir atsitiko. Apžvelgę naujienas, šalia pateikiame ekspertų įžvalgas, ar tai tinkamas pilietinės iniciatyvos pavyzdys, ir apskritai, ar yra pagrindo nerimauti dėl demokratijos „sveikatos“ Lietuvoje.

Džiaugiamės, kad naujienlaiškiui padeda gyvuoti nauji partneriai – Švedijos Karalystės ambasada Vilniuje, kuri skelbia idėjų konkursą mokiniams ir jų mokytojams! Mokiniai ir mokytojai kviečiami diskutuoti ir aprašyti savo idėjas, pridėti fotografijų iš diskusijos ir atsiųskti mums iki gruodžio 19 dienos.

Kviečiame dalyvauti 9-12 klasių mokinius ir jų mokytojus/-as. Prašytume klasės mokytojo/-os el.paštu aktualiju.pamoka@gmail.com atsiųsti sugalvotų idėjų aprašą, kuris apytikriai gali siekti 1000 žodžių. Konkurso nugalėtoją išrinks komisija, sudaryta iš Švedijos ambasados Vilniuje atstovų ir naujienlaiškio „Aš manau!“ leidėjų. Pagrindinis konkurso prizas - visos klasės ir mokytojo/-os apsilankymas Švedijos ambasadoje Vilniuje, susitikimas su Švedijos ambasadore Lietuvoje Inger Buxton, dalyvavimas Švedijos kartu su partneriais organizuojamoje diskusijoje apie demokratiją #DemocracyTalk, pietūs ir bendravimas. Ambasada padengs visas kelionės išlaidas. Susitikimas ir kelionė bus suplanuota, kai bus saugu susitikti gyvai. Visos konkurse dalyvaujančios klasės sulauks knygų ir kitų suvenyrų iš Švedijos ambasados.

Šis naujienlaiškis taip pat iš dalies finansuotas JAV Valstybės departamento.

Naujienlaiškis „Aš manau“

www.asmanau.lt informacija


Renginių kalendorius