Mokyklos kviečiamos rengti „Europos egzaminą“

Grįžti

Mokyklos kviečiamos rengti „Europos egzaminą“
event 2021-04-09 domain Švietimo, mokslo ir sporto ministerija label_outline Projektai ir konkursai

Mokyklos kviečiamos rengti „Europos egzaminą“
Organizatorių nuotr.

Pavasarine tradicija jau spėjęs tapti Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje organizuojamas „Europos egzaminas“ vėl kvies išbandyti jėgas atsakinėjant į klausimus apie Europos Sąjungos kultūrą, istoriją, geografiją, kalbas ir institucijas. Šiais metais išskirtinis dėmesys bus skiriamas Europos Sąjungos kovai su koronaviruso krize, ekonomikos gaivinimo planui bei demokratijai ir piliečių įsitraukimui.

„Europos egzaminas“ vyks internetu Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos portale. Pirmojo etapo užduotis dalyviai spręs gegužės 7 d. Numatoma, kad į „Europos egzamino“ finalą pateks po vieną daugiausiai taškų surinkusį dalyvį iš kiekvienos mokyklos bei geriausiai egzamino užduotis sprendę individualūs dalyviai. Finalas planuojamas gegužės 25 d., jis taip pat vyks internetu.  

„Gyvename visiems mums neįprastais, nerimo ir iššūkių kupinais laikais. Šiandien visai Europai svarbiausia – sveikata. Pirmiausia, turime veikti kartu ir būti solidarūs, kad apsaugotumėm žmonių sveikatą. Įveikus virusą, mūsų dėmesio taikiklyje turi išlikti ekonomikos sveikata. Galiausiai, išeidami iš krizės, privalome matyti ir ilgalaikę viziją – pasirūpinti planetos sveikata. Aprėpti šiuos plačius horizontus pavyks tik tada, jei būsime smalsūs, novatoriški ir kasdien plėsime savo akiratį. Manau, viena geriausių to galimybių – „Europos egzaminas“. Tad kviečiu dalyvauti mokytojus, mokinius ir visus smalsius piliečius, pasitikrinti savo žinias apie Europą ir laimėti!“, - sako Agnė Kazlauskaitė, l. e. Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovo pareigas.

Mokytojai – „Europos egzamino“ ambasadoriai

Mokytojai kviečiami tapti „Europos egzamino“ ambasadoriais savo mokyklose, klasėse ar popamokinės veiklos grupėse. „Europos egzamino“ ambasadoriai prisidės prie „Europos egzamino“ viešinimo, kvies mokinius rengtis ir dalyvauti. „Europos egzamino“ organizatoriai projekto ambasadoriams pirmiems suteiks naujausią informaciją apie konkursą, konsultuos, kilus klausimams dėl mokinių dalyvavimo egzamine. „Europos egzamino“ ambasadorių registracija vyksta portale www.europosegzaminas.lrt.lt.

Egzamino temų ir informacijos šaltinių sąrašas

„Europos egzamino“ temų ir informacijos šaltinių sąrašas parengtas. Vienos numatytos temos ir šaltiniai – tradiciniai: apie istoriją, kultūrą, ES institucijų veikimą, geografiją ir kt. Kitos numatytos temos – šių metų Europos aktualijos: Europos kova su koronaviruso krize, ekonomikos gaivinimo planas ir piliečių įsitraukimas į demokratinius procesus. „Europos egzamino“ informacijos šaltinių sąraše rasite ir trumpametražių filmų, ir viktorinų, ir informatyvių žaidimų, ir nuorodų į elektroninius leidinius bei dokumentus. „Europos egzamino“ informacijos šaltinių sąrašą rasite https://ec.europa.eu/lithuania/education_lt.

Kodėl verta dalyvauti „Europos egzamine“?

Livija Vaitkevičiūtė, Kauno Maironio universitetinės gimnazijos moksleivė, apie „Europos egzaminą“ sako, kad tai „geras būdas pasitikrinti savo žinias apie Europos Sąjungą. Atliekant testą nėra jokio spaudimo, todėl tai daryti smagu ir informatyvu. Neretai sužinome naujų dalykų, kurių galbūt nežinojome iki egzamino dienos. Mano nuomone, toks žinių patikrinimas yra puiki tradicija, kurioje sudalyvauti visada smagu.“

Elžbieta Patapaitė, Panevėžio 5-osios gimnazijos moksleivė, pasakoja, kad „Europos egzaminas“ yra visapusiškiausias ir smagiausias egzaminas, kokį tik teko laikyti: „Nusprendusi dalyvauti ne tik praplėčiau savo akiratį, buvau paskatinta domėtis, bet ir gavau puikius prizus. Tai nuostabi galimybė išbandyti save ir tiesiog smagiai praleisti laiką!“

„Europos egzaminą“ organizuoja Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje kartu su Lietuvos nacionaliniu radiju ir televizija. Projektą globoja LR Prezidentas Gitanas Nausėda. Projekto draugai – Užsienio reikalų ministerija, Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, Jaunimo Europos komanda, „Europe Direct“ informacijos centrai ir DIGI klasė.

Daugiau informacijos apie Europos egzaminą

Parengta pagal „Europos egzamino“ organizatorių info.


Renginių kalendorius