Mokyklos jau vienuoliktą kartą kviečiamos rengti „Europos egzaminą“

Grįžti

Mokyklos jau vienuoliktą kartą kviečiamos rengti „Europos egzaminą“
event 2020-04-10 domain Nacionalinė švietimo agentūra label_outline Projektai ir konkursai

Mokyklos jau vienuoliktą kartą kviečiamos rengti „Europos egzaminą“

Pavasarine tradicija jau spėjęs tapti Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje organizuojamas „Europos egzaminas“ vienuoliktą kartą kvies išbandyti jėgas atsakinėjant į klausimus apie Europos Sąjungos kultūrą, istoriją, geografiją, kalbas ir institucijas. Šiais metais išskirtinis dėmesys bus skiriamas dviem Europos Komisijos prioritetams: Europos žaliajam kursui ir prie skaitmeninio amžiaus prisitaikiusios Europos.

Minint Europos dieną mokyklos kviečiamos rengti „Europos egzaminą“. Pirmojo etapo užduotis mokiniai spręs gegužės 8 d., o antrasis etapas, į kurį pateks po vieną geriausią dalyvį iš kiekvienos mokyklos, vyks gegužės 19 d.

Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovas Arnoldas Pranckevičius sako: „COVID-19 virusas pakeitė mūsų kasdienybę ir požiūrį į sveikatą bei higieną, tačiau jis neįveiks jau daugiau nei dešimt metų mūsų vykdomo „Europos egzamino“. Jis šiemet taps dar labiau skaitmeniškas, egzaminą nuotoliniu būdu galės laikyti visi norintys mokiniai, studentai bei profesionalai. Tikimės, kad „Europos egzaminas“ vis labiau ne tik skatins gilinti savo žinias apie Europos Sąjungą, bet ir lavins skaitmeninio raštingumo įgūdžius, ypač svarbius šiuolaikinėje Europoje.“

Kodėl verta dalyvauti „Europos egzamine“?

Pernai vykusio „Europos egzamino“ nugalėtoja Ugnė Jakaitytė iš Raseinių Prezidento Jono Žemaičio gimnazijos sako, kad dalyvavimas „Europos egzamine“ jai padėjo daug geriau suprasti Europos Sąjungos veiklą, teisėkūrą, praplėsti akiratį: „Konkurso užduotys – labai įdomios ir netikėtos. Šis konkursas yra be galo svarbus, nes padeda mums suprasti, kokią įtaką mūsų kasdieniam gyvenimui daro Europos Sąjunga. Ypač šiandien, kai visuomenėje didėja euroskeptiškų nuomonių, svarbu suprasti, kokia svarbi Europos Sąjungos veikla. Žinoma, labiausiai esu dėkinga už galimybę apsilankyti Europos Sąjungos institucijose ir pamatyti šią „Europos virtuvę“ iš vidaus bei pabendrauti su darbuotojais“, – teigia U. Jakaitytė.

Tuo tarpu Vilniaus Šv. Kristoforo gimnazijos mokytojas Mindaugas Nefas teigia, kad dalyvavimas „Europos egzamine“ leidžia atlikti savo diagnostinę patikrą. „Juk jau tuoj 20 metų kaip priklausome Europos Sąjungai – esame tikri europiečiai. Dalyvaudami egzamine turime galimybę ne tik pademonstruoti savo žinias bei gebėjimus, sužinoti naujų dalykų, bet svarbiausia, pajusti, jog esame didžiulės ir įvairios bendrijos dalis“, – priduria mokytojas.

Jam antrina ir Silva Paulauskienė, Mažeikių Merkelio Račkausko gimnazijos istorijos mokytoja: „Rengdamiesi Europos egzaminui gimnazistai įgyja daug jiems gyvenime praversiančių žinių, auga jų supratimas apie Europos Sąjungą, jos institucijų veiklą, jaunimo galimybes. Be to, jau vien ko verti egzamino laimėtojams skiriami apdovanojimai! Pasisvečiavę Europos Sąjungos institucijose Briuselyje gimnazistai grįžta dar labiau motyvuoti, įgiję naujų patirčių. „Europos egzaminas“ – puiki galimybė aktyviai ugdyti pilietiškumą, stiprinti europinę dimensiją, skleisti europines vertybes ir ugdyti pilietines kompetencijas!“

Mokymasis apie „Europos Sąjungą“ nuotoliniu būdu

Visus, norinčius pagilinti žinias apie „Europos Sąjungą“, kviečiame apsilankyti „Europos egzamino“ mokymosi kampelyje. Čia pateikiamos nuorodos ne tik į temines interneto svetaines, tačiau ir į viktorinas bei trumpametražius filmus, padėsiančius geriau suprasti Europos Sąjungą. O jeigu mokiniams norisi pasitikrinti žinias apie Europos Sąjungą dar prieš egzaminą, pakvieskite juos spręsti „Europos egzamino“ treniruotę.

Prasmingi pokalbiai apie Europą

 „Europos egzaminui“ užsiregistravusios mokyklos gali dalyvauti ir konkurse „Pokalbis apie Europą su svečiu“. Susitikti su mokiniais pokalbiui apie Europą yra pasirengęs gausus būrys pačių įvairiausių žmonių: nuo ambasadorių iki neuromokslo atstovų, nuo Europos Parlamento narių iki aplinkosaugos aktyvistų. Mokyklos, norinčios dalyvauti konkurse „Pokalbis apie Europą su svečiu“, turi užsiregistruoti. Registruodamiesi mokytojai turės nurodyti labiausiai rūpimus klausimus, kuriuos norėtų užduoti atvykstančiam svečiui. Dėl visoje Lietuvos Respublikos teritorijoje paskelbto karantino, konkurso „Pokalbis su svečiu apie Europą“ susitikimai su laimėjusiomis mokyklomis / organizacijomis bus rengiami tada, kai darbas vėl bus organizuojamas įprastu ritmu.

 „Europos egzaminą“ organizuoja Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje. Projekto partneriai: LR švietimo, mokslo ir sporto ministerija, „Lux Express“, Valstybės pažinimo centras, „Europe Direct“ informacijos centrai ir Jaunimo Europos komanda. Informacinis partneris – Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija.

Užsiregistruoti į „Europos egzaminą“ galite čia


Renginių kalendorius