Mokotės naujos kalbos? Būdai palengvinsiantys procesą

Grįžti

Mokotės naujos kalbos? Būdai palengvinsiantys procesą
event 2019-11-21 domain Nacionalinė švietimo agentūra label_outline Aktualijos

Mokotės naujos kalbos? Būdai palengvinsiantys procesą

Šiuo metu pasaulyje yra kalbama daugiau nei 6,5 tūkst. kalbomis, o 2 tūkst. iš jų kalba vos daugiau nei tūkstantis gyventojų. Mokėti dar vieną papildomą kalbą visada pravers tiek keliaujant, tiek pristatant save darbo pokalbyje. Todėl dalinamės naudingais patarimais, kaip naujos kalbos mokymąsi paversti lengvesniu ir produktyvesniu procesu.

Naršymą telefone paverskite produktyviu

Įdarbinkite savo išmanųjį telefoną ir paverskite jį naujos kalbos mokymosi proceso dalimi.  Nusistatykite savo išmaniojo kalbą būtent tą, kurią ką tik pradėjote mokytis. Iš pradžių atrodys labai sudėtinga ir painu, tačiau ilgainiui priprasite ir tai tikrai duos rezultatą.

Taip pat naršydami portaluose ir skaitydami straipsnius kasdien išsisaugokite po 10 ekrano nuotraukų su jums nežinomais, naujais žodžiais. Šiuolaikiniai išmanieji telefonai suteikia galimybę tokias užduotis atlikti dar patogiau. Pavyzdžiui, padarius ekrano nuotrauką, „Samsung“ naujausiuose „Galaxy Note10“ serijos įrenginiuose integruotas išmanus „S Pen“ rašiklis leidžia pasibraukti, išsiryškinti reikiamas teksto vietas ir jas išsisaugoti.

Tokia funkcija mokantis naujos kalbos gali puikiai praversti: braukite nežinomus žodžius, saugokite juos atskirame aplanke ir kas vakarą pasikartokite, ką išmokote.

Kalbos mokymąsi paverskite žaidimo forma

Pradėjus mokytis naujos kalbos, sunkiausia dalis dažniausiai būna kalbėjimas. Daugelis iš pradžių drovisi savo tarimo, gramatiškai netaisyklingų formuluočių ir baiminasi apsijuokti prieš kitus pašnekovus. Įveikti šias baimes gali padėti programėlė „HelloTalk“.

Ji atrodo panašiai, kaip susirašinėjimo platforma „Whatsapp“, tačiau čia galima kalbėtis su nepažįstamu žmogumi, kuris kalba būtent ta kalba, kurią norite išmokti. Taip pat programėlėje galima įrašinėti balso įrašus ir taisyti vienas kito kalbėjimą, redaguoti kito parašytą tekstą ir parodyti, kur buvo klaidos.

Kuo daugiau turinio nauja kalba

Efektyviausias būdas greitai išmokti kalbos pradmenis yra nors keletą savaičių praleisti toje šalyje, kurios kalbą norite mokėti. Tačiau jei tam neturite galimybės, kitas produktyvus būdas yra filmų, serialų žiūrėjimas ir knygų skaitymas.

Filmus žiūrėkite su lietuviškais, angliškais ar kitos kalbos, kurią mokate titrais, tad net skaitydami vis tiek fone girdėsite naujos kalbos žodžius. Taip jie įstrigs jūsų galvoje. Renkantis knygas, ieškokite lengvo turinio, kuriose nebūtų daug sudėtingų žodžių.

Tam, kad nereikėtų žodyne ilgai ieškoti nežinomų žodžių reikšmių, visada šalia turėkite telefone įjungtą „Google translate“. Dar greičiau išversti reikiamus žodžius geba naujausi „Samsung  Galaxy“ išmanieji. Įjungus išmanųjį asistentą „Bixby“ savo telefono kamera tereikia nufotografuoti reikiamą žodį ar sakinį knygoje ir telefonas akimirksniu pateikia tekstą jums suprantama kalba.

Kalbų specialistai teigia, kad didžiausia klaida mokantis kalbos ir skaitant knygas yra pasibraukti joje nežinomus žodžius. Tokiu būdu dažniausiai dingsta motyvacija, nes nežinomų žodžių atrodo begalė. Kur kas efektyvesnis būdas ieškoti žodžių, kuriuos žinote ir juos pasibraukti. Taip apima didesnis pasitenkinimo jausmas, o suradę girdėtus žodžius juos nuolat kartosite ir lengviau įsiminsite.

Mingailė Gulbinauskaitė 


Renginių kalendorius