Ministerija primena, kaip mažinti patyčias elektroninėje erdvėje

Grįžti

Ministerija primena, kaip mažinti patyčias elektroninėje erdvėje
event 2020-03-30 domain Švietimo, mokslo ir sporto ministerija label_outline Aktualijos

Ministerija primena, kaip mažinti patyčias elektroninėje erdvėje

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija primena, kad ir mokantis nuotoliniu būdu prevencinės priemonės prieš patyčias ir smurtą veikia. Dabar, kai šeimos ir vaikai didžiumą laiko praleidžia namuose ir elektroninėje erdvėje, jos dar aktualesnės.

Ministerija mokykloms yra parengusi „Reagavimo į patyčias ar kitokį smurtinį elgesį mokykloje atmintinę“. Atmintinėje nusakyta, ką mokykloje daryti ir elektroninių patyčių atveju. Pastebėjus patyčias internete, Ryšių reguliavimo tarnybai interneto svetainėje adresu www.draugiskasinternetas.lt apie tai reikia pateikti pranešimą. Kitas žingsnis – įvertinti grėsmę vaikui, jo sveikatai. Jei grasinama ar persekiojama, reikia kreiptis į policiją. Atsakingi mokykloje dirbantys asmenys turi surinkti informaciją, kas skriaudžia, kokiu būdu, kiek mokinių įsitraukę, kiek laiko patyčios tęsiasi. Kuo daugiau bus informacijos apie situaciją, tuo aiškesnį veiksmų planą bus galima sudaryti. Svarbu išsaugoti įrodymus, pvz., skriaudėjo žinutę, laišką, informaciją „Patyčių dėžutėje“, geriausiai turėti ir elektroninę, ir spausdintą įrodymų kopijas. Siekiant nustatyti skriaudėjo tapatybę, galima pasitelkti į pagalbą interneto teikėją ar mobiliojo ryšio operatorių, taip pat galima kreiptis į policiją. Mokykla, atsitikus tokiam atvejui, taip pat informuoja tėvus, suteikia pagalbą vaikui. Reikėtų pagalvoti ir apie tai, kaip apsaugoti patyčias patiriantį vaiką nuo galimo skriaudėjų keršto.

Atmintinėje patarimų ras ir mokiniai. Patariama mokiniams neatsakinėti į jokius įžeidžiančius bandymus susisiekti, pvz., žinutes, skambučius, el. laiškus. Patariama neištrinti žinučių. Jeigu žinutėmis siekiama pasityčioti, įbauginti, būtina išsaugoti jas ir pateikti vėliau kaip įrodymus. Taip pat galima užblokuoti telefono numerį, iš kurio gaunamos nemalonios žinutės ar sulaukiama skambučių. Interneto svetainėse, socialiniuose tinkluose taip pat galima užblokuoti įžeidinėjantį asmenį, pakeitus privatumo nuostatas. Reikėtų taip pat kreiptis į svetainės administratorių arba karštąją liniją (www.draugiskasinternetas.lt), policiją. Žinoma, jokiais atvejais nereikia atskleisti asmeninės informacijos nepažįstamiems asmenims: elektroninio pašto adreso, telefono numerio, namų adreso, tėvų kontaktų. Visais atvejais naudinga pasikalbėti su tėvais, kitais žmonėmis, kuriais pasitikima. Dera ir užstoti nuskriaustą vaiką, bendraamžį – parašyti jį palaikantį komentarą.

Atmintinėje naudingų patarimų ras ir tėvai – kaip iš elgesio atpažinti, ar jų vaikas patiria patyčias, kaip apsaugoti vaikus nuo pavojų elektroninėje erdvėje, ir kt.

„Reagavimo į patyčias ar kitokį smurtinį elgesį mokykloje atmintinę“ surasite čia.

Ministerija primena, kad kiekviena mokykla gali nemokamai įsidiegti elektroninę pranešimo apie patyčias platformą „Patyčių dėžutė|“. Šis įrankis sudaro galimybes mokytojams, mokiniams ir tėvams anonimiškai pranešti apie patyčias ar kitokį smurtinį elgesį mokykloje, kaupti statistinius duomenis apie patyčias ir smurtą, identifikuoti tikrąjį patyčių mastą mokykloje ir išsiaiškinti problemines mokyklos vietas ar klases.

Praeitos savaitės duomenimis „Patyčių dėžutę“ buvo įsidiegusios 142 mokyklos.

Šiuo metu paruošta ir testuojama nauja versija, kurią įsidiegti bus lengviau. Netrukus ji bus pateikta ministerijos interneto svetainėje smm.lt.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos

Komunikacijos skyrius

Tel. 8 615 88 292

El. paštas info@smm.lt

 


Renginių kalendorius