Meilė knygai virto draugyste: amerikiečiai rado, ko pasimokyti iš lietuvių

Grįžti

Meilė knygai virto draugyste: amerikiečiai rado, ko pasimokyti iš lietuvių
event 2019-06-12 domain Švietimo informacinių technologijų centras label_outline Aktualijos

Meilė knygai virto draugyste: amerikiečiai rado, ko pasimokyti iš lietuvių

Lietuvos gimnazistai – puikus dėkingumo ir pagarbos laisvei pavyzdys, tvirtina privačios Montgomery Bell Academy (MBA) berniukų mokyklos, esančios Nešvilyje (JAV), atstovai. Pasak jų, mokiniai Lietuvoje ir apskritai Europoje puikiai kalba angliškai ir kitomis užsienio kalbomis, išmano kitų šalių kultūrą, todėl amerikiečiai turi iš ko pasimokyti.

Tokį įspūdį svečiai iš JAV susidarė vykdydami reguliarius mainus su Kaune esančia LSMU gimnazija. Šie mainai virto į jau penkerius metus besitęsiantį amerikiečių ir lietuvių moksleivių pilietinio ugdymo projektą „LSMUG – MBA: viena šeima“.

Sudomino knyga

Dar 2014 metais privačių MBA (berniukų) ir Harpeth Hall School (mergaičių) mokyklų mokytojai atvyko į Lietuvą, susidomėję Nešvilyje gyvenančios lietuvių kilmės rašytojos Rūtos Šepetys knygos „Tarp pilkų debesųׅ“ tematika. „Šią knygą skaitėme su kitais mokiniais Nešvilyje. Vėliau vieno susitikimo metu nusprendėme, kad įspūdžiais apie knygą norėtume pasidalinti su Lietuvos mokiniais. Taip ir  užsimezgė ryšys su LSMU gimnazija, kuri taip pat skyrė daug dėmesio šiai knygai“, – tvirtino MBA mokytojas projekto vadovas Emmett Russell.

Berniukų mokykos atstovų teigmu, šiuo metu jų pagrindinis tikslas – stiprinti ryšį su LSMU gimnazija, taip pat mokytis vieniems iš kitų, kaip parengti studijoms universitetuose pasiruošusius jaunuolius. „LSMU gimnazijos studentai lankėsi pas mus ir demonstravo puikius mokymosi rezultatus. Prisipažinsiu, tai mus nustebino“, – teigė E. Russell.

Svečius iš JAV sužavėjo Lietuvos istorija. Vizitų Lietuvoje metu jie lankėsi Rumšiškių liaudies buities muziejuje, kur jau penkerius metus jiems pilietinio ugdymo pamokas veda nenuilstanti Lapteviečių draugijos siela ponia Irena, susipažino su „Misija Sibiras“ dalyviais, grožėjosi Trakais, Nidos kopomis. Amerikiečiai lankėsi ir Kryžių kalne bei IX forte, kur pagerbė holokausto aukas. Sostinėje svečiai iš JAV nuolat laukiami Seime, kur vizitų metu susitinka su parlamentare Rasa Juknevičiene. Šiemet berniukų mokyklos atstovai daug dėmesio skiria LSMU gimnazijos mokinių ugdymo procesui, tęsia projekto veiklas, atranda M. K. Čiurlionį.

Mokiniai ugdo vieni kitus

Pasak LSMU gimnazijos direktoriaus Arūno Bučnio, šis projektas – puikus būdas mokiniams ugdyti vieniems kitus. „Lietuvos moksleiviams mūsų tremčių istorija kartais būna pabodusi arba nuo gausios informacijos jos nebepriimame, todėl bendravimas su jaunaisiais amerikiečiais tarsi atveria lietuvaičiams akis, kuo mes įdomūs pasauliui. Mūsų mokinių patriotiškumą padeda ugdyti ir kitų tautų žmonės, kurie vertina tai, ką mūsų šalis iškentė per sovietų okupaciją“, – kalbėjo gimnazijos direktorius.

Abiejų mokyklų bendradarbiavimas jau sulaukė ir JAV ambasadorės Lietuvoje Anne Hall, taip pat pačios knygos autorės Rūtos Šepetys palaikymo. Daug dėmesio projektui skirianti JAV berniukų mokykla palaiko idėją stiprinti esamą ryšį, todėl LSMU gimnazijoje turėtų apsilankyti ir MBA mokinių tėvų delegacija.

„Tai yra puikus įrodymas, ką gali padaryti žmonių iniciatyvos ir entuziazmas. Prie projekto ypač prisidėjo MBA mokytojas E. Russell, LSMU tarptautinių projektų koordinatorė Ingrida Krasauskienė, kelionių organizatoriaus Linas Žabaliūnas. Labai svarbus ir abiejų mokyklų mokytojų ir vadovų bendradarbiavimas, taip pat tėvų palaikymas – be to šis puikus jaunimo pilietinio ugdymo projektas būtų neįmanomas“, – teigė LSMU gimnazijos direktorius Arūnas Bučnys.


Renginių kalendorius