Lyčių stereotipai medijose ir kaip apie tai kalbėti su moksleiviais

Grįžti

Lyčių stereotipai medijose ir kaip apie tai kalbėti su moksleiviais
event 2019-10-24 domain Nacionalinė švietimo agentūra label_outline Aktualijos

Lyčių stereotipai medijose ir kaip apie tai kalbėti su moksleiviais

Šiandien 14.30 „Skalvijos” kino teatre vyks seminaras „Kaip apie lyčių stereotipus medijose kalbėti su moksleiviais?“. 

Vyresniųjų klasių auklėtojams, dorinio ugdymo, psichologijos mokytojams skirtame renginyje dalyvaus psichologai, komunikacijos ir reklamos ekspertai ir skaitys pranešimus apie lytiškumą įvairiuose komunikacijos kanaluose, o psichologė Alina Martinkutė-Vorobej pristatys metodinę medžiagą, kaip apie lytiškumą kalbėti su moksleiviais. 

2017 m. Lietuvos mokyklose tapo privaloma „Sveikatos, lytiškumo ugdymo bei rengimo šeimai programa“, todėl lytiškumo tema tapo ypač aktuali tarp mokinių ir tarp mokytojų. 

„Lytiškumas nuo seno mūsų kultūroje yra matomas kaip tema, apie kurią reikia kalbėtis tik už uždarų durų ir per daug nesigilinant, nes lytinis tapatumas neretai yra suprantamas kaip biologinė duotybė, kuriai vystytis nereikia papildomų žinių ir kompetencijų. Tačiau lytinė tapatybė yra viena iš esminių mūsų sudėtinės tapatybės dalių, todėl jai turi būti skiriamas deramas dėmesys tiek šeimose, auklėjant vaikus, tiek švietimo sistemoje juos ugdant, “ - apie šios temos aktualumą sako psichologė ir mokytoja Alina Martinkutė- Vorobej. 

Psichologė A.Martinkutė-Vorobej parengė metodinę medžiagą mokytojams lytiškumo tema, kuri paremta dokumentiniu filmu „Normalumas” (rež. Adele Tulli). Vaizdingai lyčių stereotipus rodantis filmas buvo pristatytas festivalyje „Nepatogus kinas“, o po renginio bus perkeltas į nemokamą edukacinę platformą „Nepatogaus kino klasė“ (nepatogauskinokase.lt) ir bus prieinamas mokytojams ir edukatoriams visoje Lietuvoje, kartu su idėjomis ir patarimais, kaip su mokiniais apie lyčių stereotipus kalbėti įdomiai ir suprantamai. 

Renginyje pranešimus taip pat skaitys Donatas Paulauskas, Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos vyr. patarėjas ir VU lektorius, Akvilė Giniotaitė, VšĮ „Įvairovės ir edukacijos namai“ atstovė, Dovilė Alėbaitė, medijų edukatorė iš „Meno avilio“ ir Tomas Bartninkas, McCann strategijos vadovas, VU komunikacijos docentas. 


Renginių kalendorius