Lietuvoje vis dar gajūs lyčių stereotipai, todėl labai svarbus švietimas lytiškumo temomis

Grįžti

Lietuvoje vis dar gajūs lyčių stereotipai, todėl labai svarbus švietimas lytiškumo temomis
event 2019-10-25 domain Nacionalinė švietimo agentūra label_outline Aktualijos

Lietuvoje vis dar gajūs lyčių stereotipai, todėl labai svarbus švietimas lytiškumo temomis
Lietuvos lyčių stereotipų indeksas yra 10,9 ir tai yra trečias blogiausias rezultatas Europos Sąjungoje. Lietuvos lyčių lygybės indeksas taip pat yra vienas žemiausių tarp Europos valstybių ir esame vienintelė šalis, kurioje per 12 metų jo pokytis yra neigiamas (buvo 55.5 proc. 2005 metais, o dabar – 0.3 proc.) 
 
Tokią informaciją pateikė Donatas Paulauskas iš Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos, ketvirtadienį vykusiame seminare mokytojams „Kaip apie lytiškumą kalbėti su moksleiviais”. 
 
Pasak D.Paulausko, Lietuvoje lyčių lygybės kontekste galime pasigirti, kad vyrų ir moterų užimtumo rodikliai yra panašūs, yra didelis procentas išsilavinusių moterų, taip pat daug turime moterų vadovių viešajame sektoriuje ir moterų, dirbančių STEM (gamtos mokslų, technologijų, inžinerijos, matematikos) profesijų sektoriuje. Tačiau Lietuvai vis dar sunkiai sekasi spręsti tokias problemas kaip didelė buities ir vaikų priežiūros našta moterims, nepakankamas vaikų priežiūros įstaigų prieinamumas, darbo ir šeimos derinimas, lyčių balansas politikoje, didelis lyčių stereotipų paplitimas, smurto prieš moteris mastai, moterų ir vyrų atlyginimų atotrūkis, moterų ir vyrų pensijų atotrūkis ir dėl to kylantis didesnis moterų skurdas, trumpa vyrų tikėtina gyvenimo trukmė, vyrų emocinė sveikata ir savižudybės.
 
„Lietuvoje lytiškumo temos, ypatingai jei iškyla į viešumą politiniame ar švietimo kontekste, sulaukia nemažai dėmesio, deja, dažniausiai negatyvaus. Tai dažniausiai būna pasipriešinimas tiems, kurie ginčija tradicinius vyrų ir moterų vaidmenis”, - sako renginyje taip pat dalyvavusi psichologė ir vyr.mokytoja Alina Martinkutė-Vorobej. 
 
A.Martinkutė-Vorobej parengė metodinę medžiagą mokytojams lytiškumo tema, kuri paremta dokumentiniu filmu „Normalumas” (rež. Adele Tulli). Vaizdingai lyčių stereotipus rodantis filmas buvo pristatytas festivalyje „Nepatogus kinas“, o dabar bus perkeltas į nemokamą edukacinę platformą „Nepatogaus kino klasė“ (nepatogauskinokase.lt) ir prieinamas mokytojams ir edukatoriams visoje Lietuvoje, kartu su idėjomis ir patarimais, kaip su mokiniais apie lyčių stereotipus kalbėti įdomiai ir suprantamai.
 
A.Martinkute-Vorobej sako, kad šiandien kontekstas Lietuvoje yra ypatingai palankus kalbėti su jaunais žmonėmis apie tai, ką jiems reiškia būti vyru ar moterimi. Jauni žmonės yra imlūs informacijai, ieško patikimų informacijos šaltinių, formuoja savo tapatybes ir turi platų akiratį (kartais platesnį nei dalies suaugusiųjų), todėl labai svarbu, kad mokytojai, tėvai ir kiti šalia esantys suaugusieji padėtų jauniems žmonėms atrasti savo atsakymus. 
 
„Mūsų smegenys yra linkę kategorizuoti, todėl dažnai stereotipiškai mąstome iš inercijos, nes taip esame įpratę ir taip yra lengviau. Derėtų įjungti lėtajį mąstymą, atpažinti stereotipą ir jį pakeisti. Normalumas priklauso nuo konteksto ir perspektyvos, iš kurios žiūri.”, - sako A.Martinkutė-Vorobej. 
 
Renginį mokytojams „Skalvijos” kino teatre organizavo Vilniaus kino biuras kartu su neformaliu judėjimu „Moterys Lietuvos kino industrijoje“. Seminare apie medijų raštingumą pasakojo VšĮ „Įvairovės ir edukacijos namai“ atstovė ir VU doktorantė Akvilė Giniotaitė, medijų edukacijos temą pristatė Meno avilio projektų vadovė Dovilė Alebaitė, o apie emancipacijos įtaką reklamos komunikacijai pranešimą skaitė Tomas Bartninkas, McCann strategijos vadovas, VU komunikacijos docentas.
 
Daugiau info:
 

Renginių kalendorius