Laisvės gynėjų diena

Grįžti

Laisvės gynėjų diena
event 2020-01-13 domain Lituanistų sambūris label_outline Aktualijos

Laisvės gynėjų diena

Sausio 13-oji – Laisvės gynėjų diena, Lietuvos valstybinė šventė.
1991 metais šią dieną įvykęs masinis taikus Lietuvos piliečių pasipriešinimas Sovietų Sąjungos vadovybės bandymui jėga paimti į savo rankas Vilniaus televizijos bokštą, Radijo ir televizijos komiteto pastatą, Parlamento pastatą ir kitus valstybiniam perversmui reikšmingus objektus.

Užimti atvyko specialiai parengta, sunkiąja karine technika ginkluota desantininkų grupė. Prie televizijos bokšto Vilniuje per 600 taikių ir neginkluotų žmonių buvo sužeista, žuvo 14. Televizijos bokštas buvo užimtas, tačiau planų pulti Parlamentą kariškiai atsisakė.

Nors užgrobti kai kuriuos objektus ir pavyko, galutiniai operacijos tikslai (užimti parlamentą, išprovokuoti nesantaiką tarp įvairių tautybių Lietuvos piliečių, pateikti šiuos įvykius kaip dviejų ginkluotų pusių kovą) nebuvo pasiekti ir gana greitai Sovietų armijai teko iš užimtų objektų pasitraukti.

Lietuvoje tapo gražia tradicija Sausio 13-osios aukoms atminti į atlapą segtis neužmirštuolę. Įsigiję specialias popierines ar siuvinėtas gėlytes, simbolinę paramą skirs šiandieniniams Lietuvos gynėjams – Krašto apsaugos savanorių pajėgoms. Prekyba neužmirštuolėmis prasidėjo sausio 6 d.

Sausio 13-oji – Laisvės gynėjų diena. 2020 metų programa

01-13

Tai – autorinis iliustratorės Jekaterinos Budrytės darbas. Šį menininkės plakatą dovanų galite gauti jau sekmadienį dalyvaudami renginyje „Autentiški liudijimai: Sausio 13-osios dalyvių istorijos gyvai“.
Daugiau informacijos: https://cutt.ly/froOzBM

Nuorodos, rekomenduojamos kalbant su mokiniais apie Sausio 13-ąją

Lietuvos radijo korespondentės Janinos Mecelicaitės-Mateikienės Sausio 13-osios įrašas: užimamo LRT pastato garsai ir sutiktų žmonių istorijos

Sausio mūšis. Lietuvos radijas ir televizija 1991.01.13

Dokumentinis filmas „Antroji karta nuo Sausio“

LRT. Dokumentinių filmų ciklas „Neužmiršti“
Titas Masiulis

 

YouTube Video Preview

 

Sausio 13 pristatymas mokykloms pgc

Sausio 13

Sausio13-

YouTube Video Preview
YouTube Video Preview
YouTube Video Preview

Renginių kalendorius