Konferencijos Klaipėdoje „Mokyti mokykimės iš praeities“ atgarsiai

Grįžti

Konferencijos Klaipėdoje „Mokyti mokykimės iš praeities“ atgarsiai
event 2019-12-10 domain Lietuvos geografijos mokytojų asociacija label_outline Aktualijos

Konferencijos Klaipėdoje „Mokyti mokykimės iš praeities“ atgarsiai

2019 m. lapkričio 21 d. Klaipėdoje vyko mokytojų  konferencija „Mokyti mokykimės iš praeities“, kurią organizavo LGMA Klaipėdos miesto skyrius, jo pirmininkė Vytauto Didžiojo gimnazijos geografijos mokytoja ekspertė Stasė Alenskienė. Ši konferencija ypatinga,  neeilinė. Ji  skirta Lietuvos mokslininko, geografo, keliautojo docento Rimanto Krupicko atminimui paminėti.

Konferencijoje netrūko šiltų, jautrių prisiminimų, pasakojimų apie kartu praleistą laiką, nueitus kelius, atrastus kraštus, neišsenkančius geografinių žinių aruodus, apie mokymą iš patirties.

Konferencijos pradžioje Klaipėdos universiteto Socialinių ir humanitarinių mokslų studijų prodekanė doc.dr. Daiva Verkulevičiūtė – Kriukienė pristatė knygą, skirtą docentui Rimantui Krupickui atminti  „Turiu eiti“,  prisiminė savo studijų laikus.  Doc. Rimantas Krupickas buvo ne tik dėstytojas ir mokė ne tik geografijos, bet ir išgyvenimo kalnuose, apie meilę Lietuvai, tautai, savo kraštui, apie dainas, kurios tapo geografų himnais. Docento Rimanto Krupicko bendrakursė habil. dr. prof. Marija Eidukevičienė dalijosi prisiminimais ir pasvarstymais apie gyvenimo vertybes, kurios formavosi bendraujant su doc. R. Krupicku, apie  jo žmogišką drąsą, bet tuo pačiu ir kuklumą, jautrumą, svarstė kas yra svarbiau – žinios ar jausmai.  Telšių Vincento Borisevičiaus gimnazijos geografijos mokytoja Laima Uosytė pasakojo apie įsimintinas keliones kartu su doc. Rimantu Krupicku, apie įgytas gyvenimiškas pamokas, kurios praverčia iki šių dienų. Klaipėdos S. Dacho progimnazijos geografijos mokytoja Vilma Norvaišienė papasakojo apie Jaunųjų geografų mokyklos pradžią, apie tai, kad ne kiekvienas galėjo į ją patekti, reikėjo turėti nemažai geografinių žinių, todėl teko nemažai įdėti pastangų, norint į ši mokyklą patekti.  Apie doc. Rimanto Krupicko patriotiškumą, atsidavimą Tėvynei pasakojo jo dukra Vilniaus universiteto Chemijos ir geomokslų fakulteto Geomokslų instituto Dr. prof. Dovilė Krupickaitė.

Antroje konferencijos dalyje savo patirtimis dalijosi mokytojai, savo pranešimuose  atliepdami į doc. Rimanto  Krupicko  idėjas ir įžvalgas. Konferencijoje buvo pristatytas GLOBE projektas, kuriame dalyvauja Klaipėdos  „Versmės“ progimnazijos mokytoja Dalia Umantaitė – Vaivadienė kartu su šios mokyklos mokiniais.   Telšių Vincento Borisevičiaus gimnazijos geografijos mokytoja Laima Uosytė pristatė savo veiklas, susijusias su gamtos tyrinėjimu, aplinkos stebėjimu. Klaipėdos S. Dacho progimnazijos geografijos mokytoja Vilma Norvaišienė pasakojo apie geografijos ir patyriminio mokymo mokykloje sąsajas. Klaipėdos H. Zudermano gimnazijos geografijos mokytojas Rolandas Norvaišas kalbėjo apie geografijos ir vokiečių kalbos integraciją.  Klaipėdos „Ąžuolyno“ gimnazijos geografijos mokytoja Solvita Dimienė pasakojo apie patyriminį orientacinį žygį, o Neringos gimnazijos geografijos mokytoja Rita Raugienė apie ekspediciją Kazachstane. Plungės „Saulės“ gimnazijos mokytoja Ingrida Tamošauskienė kalbėjo apie gamtinį geografinį taką ir jo panaudojimo galimybes ugdomojoje geografinėje veikloje. Klaipėdos Vytauto Didžiojo gimnazijos mokytoja Stasė Alenskienė pasidalino savo įžvalgomis apie mokymąsi iš patirties teigdama, kad mokyti iš patirties galėsime jeigu  pripažinsime, kad tam tikra patirtis – tai mokymo patirtis. Jeigu įvertinsime savo patirtį ir nustatysime , ką darome gerai ir ką blogai. Jeigu suprasime savo sėkmių ir nesėkmių priežastis. Jeigu eksperimentuosime ir analizuosime ko išmokome iš patirties.

 

Gerosios patirties sklaida įvyko, mokytojai išsinešė dalelę naujų žinių, drąsos eksperimentuoti, gerų emocijų, idėjų.  Kam gi mes gyvename, jei ne tam , kad vienas kitam palengvintume gyvenimą? Paskleiskime savo patirtį.

                                                 Daiva Umantaitė – Vaivadienė

                                                  Stasė Alenskienė


Renginių kalendorius