Kaip susikalbėti su savo vaiku? Patarimai „milenialsams“, auginantiems „zetus“ ir „alfas“

Grįžti

Kaip susikalbėti su savo vaiku? Patarimai „milenialsams“, auginantiems „zetus“ ir „alfas“
event 2019-11-26 domain Nacionalinė švietimo agentūra label_outline Aktualijos

Kaip susikalbėti su savo vaiku? Patarimai „milenialsams“, auginantiems „zetus“ ir „alfas“

Po 1995 metų gimę vaikai šiandien jau žengia į darbo rinką. Tai Z karta. Tuo tarpu šiandieniniai trečiokai priklauso Alfa kartai, kuri gimė su sparčiomis interneto technologijomis. Tai tikras iššūkis tiek jų tėvams, tiek seneliams, kurie užaugo kitokioje aplinkoje. Kaip rasti ryšį, išvengti konfliktų ir geriau suprasti savo vaiką ar anūką kalbame su VšĮ „Robotikos Akademija“ bendrasavininku Kristijonu Vasiliausku.

  • Kristijonai, skaitėme, kad tavo įstaigą lankė jau daugiau nei 15000 vaikų. Ko iš jų išmokote?

Jaunoji karta, su kuria dirbame jau beveik 7-eri metai, tikrai turi ko mus pamokyti. Jie smalsūs, žingeidūs, jiems nuolat reikia atsakymų kas ir kodėl taip veikia. Jie yra tikrieji interneto čiabuviai – gimus „Zetams“ internetas sparčiai vystėsi, o „Alfos“ iš viso nesupranta kaip galima gyventi be interneto. Šie vaikai ieško ryšio ir nori jį gauti greitai. Tai ne taip paprasta, kai kalbame apie draugystę, tačiau jauni mokytojai gali taikyti mentoryste ir fasilitavimu pagrįstą mokymąsi. Svarbiausias dalykas, kurį išmokau, kad labai skiriasi mano ir Jų (z kartos) suvokimas apie greitį. Jie nori visko čia ir dabar ir labai greitai, jų lūkesčiai, kaip interneto greitis – pastoviai auga. Jei nesugebėsi patenkinti jų poreikių, jie patys greitai suras kas tai padarys. Norint turėti įtakos šių vaikų gyvenime, turime prisiderinti prie jų, sekti madas, tendencijas to, kas jiems patinka. Taip galėsime judėti viena kryptimi. 

Paminėjote internetą ir nesupratimą kaip gyventi be jo. Ką apie tai manote Jūs?

Yra labai geras ir paprastas pavyzdys apie radioaktyvias medžiagas arba ugnį – abu jie yra naudingi, kai naudojame tinkamai ir yra žalingi, kai nukreipiame netinkamu keliu. Tas pats liečia ir interneto technologijas. Jos jau yra, jų iš vaikų neatimsime, tad mūsų, kaip suaugusiųjų pareiga, išmokyti jomis naudotis tinkamai.

  • O kaip rasti balansą, tinkamą laiką, priemones?

Visų pirma reikia kalbėtis su vaikais, domėtis ką ir kodėl jie daro. Taip, tai didelis žingsnis tėvams, kurie pratę prie kitokio pasaulio, kuriame knygos yra svarbiausias mokslo šaltinis. Šiuolaikiniai vaikai, tiek alfa, tiek zetai yra gimę, kai technologijos juos supa aplink nuo pat mažų dienų. Tad jie, daiktus su internetu suvokia kaip savęs tąsą. Kad technologijos „nepasigrobtų“ vaikų – būtina su jais kalbėtis, bendrauti. Bandyti suprasti, kas įtraukė į vieną ar kitą sritį. Pvz.: vaikų mėgstamas žaidimas „Minecraft leidžia mokytis išgyvenimo svetimoje aplinkoje, kai jaučiamas adrenalinas, kuris įtraukia. Tačiau šis žaidimas taip pat turi ir kūrybinį režimą, kuriame galima kurti savo pasaulius, užduotis kitiems žaidėjams. Tad balansą rasti padėtų domėjimasis vaiko veikla, užduotys susijusios su žaidimu ir susitarimas dėl laiko, praleidžiamo prie skaitmeninių technologijų. Taip pat svarbu, kad tiek gyvenime, tiek žaidime, tėvai keltų vaikams prasmingus ir tobulėti skatinančius tikslus. Kuriuos galima būtų apčiuopti, sekti ir matuoti. 

Gal turite patarimų, kaip ugdyti meilę mokymuisi? Kaip nevisada patrauklias pamokas  vaikams paversti įdomias šių dienų vaikui?

Naudokite tai, ką šiuolaikiniai vaikai mėgsta: technologijas. Pradėkite nuo interaktyvių svetainių: „Kahoot”, žaidiminių aplikacijų naudojimo, pasitelkite iššūkius per Youtube, Tik Tok kanalą. O jei esate išmanūs ir savo telefone turite ne tik „Instagram“ – susikurkite „Tik-Tok“ paskyrą ir ten kelkite iššūkius kartu su savo vaiku. Jei jūsų žinomos priemonės mokyti vaikus neveikia – naudokite tas priemones, kurias jie mėgsta ir kurios įtraukia.

  • Kaip tai padaryti, jei nenutuokiu apie naujausius žaidimus, soc. medijas ar apie tai, kuo domisi šių laikų vaikai?

Tai labai paprasta: leiskite vaikams būti Jūsų vedliais. Paklauskite, kokios programėlės madingos, ką ten galima daryti. Klausykitės vaiko atidžiai, nesijuokite iš jo, nuoširdžiai domėkitės. Jei tai jam šiuo metu yra svarbu, tuo domisi visi vaikai ir jis nori Jus išmokyti - priimkite tai rimtai. Šiuolaikiniai vaikai labai nori būti suprasti ir priimti. Tai lėmė nuolatinis skaitmeninis bendravimas – skaitmeninėje aplinkoje mes negalime girdėti intonacijos, todėl ją susikuriame patys. Dėl to, jei nenaudojate „emoji – jie gali pagalvoti, kad pykstate. Jei suteiksite galimybę Z ir Alfa kartos vaikams Jus mokyti – jie imsis to su visa energija. Atleiskite jiems už nekantrumą ir mokykite kantrybės. Įsivaizduoju, kad taip greitai perprasti vaikų naudojamą socialinių medijų veiklą nėra taip paprasta. „Robotikos Akademijos” komanda yra sukaupusi nemažai patirties ir nori ja dalintis su tėvais. Nuo šiol tėveliai gali užsiprenumeruoti PRO TĖVŲ naujienlaiškį, kuriame kiekvieną mėnesį bus dalijamasi aktualia informacija apie šios kartos vaikus, jų mėgstamus kompiuterinius žaidimus ar naujausias socialinių medijų tendencijas. Registraciją į naujienlaiškį galite rasti čia.

  • Šiais metais įtraukėte į savo veiklas kompiuterinius žaidimus, tačiau nesuprantu, kokie skirtumai yra svarbiausi tarp žaidimo namuose ir būrelyje?

Jei vaikas nori žaisti krepšinį – vedate jį į būrelį, kuriame būtų treneris mokantis žaisti jūsų vaiką. Tas pats ir su kompiuteriniais žaidimais. Jei norite, kad vaikas išmoktų valdyti savo emocinį atsaką į laimėjimą ar pralaimėjimą, gebėtų suprasti pasekmes – rinkitės būrelį, kuriame būtų ugdomas emocinis intelektas ir žaidimuose svarbios kompetencijos. Kiekvienas žaidimas gali būti pramoga arba tobulėjimas asmeniniame augime. Kiekvieno teisė rinktis – užsiimti tuo pačiam, ar patikėti tai profesionalams. Būrelyje treneris nustato aiškias taisykles, parametrus, laiko apribojimus, kas padeda ugdyti vaiko sąmoningumą skaitmeninių technologijų atžvilgiu. Namuose jūsų vaikas mėgstamą kompiuterinį žaidimą žaidžia taip kaip moka arba kaip jam atrodo geriausiai. Tačiau būrelyje, mes mokomės jį žaisti prasmingai su aiškiai iškeltu tikslu. Tikslingai sudaryta seka link tikslo, padeda vaikui ugdyti svarbiausias gyvenimo kompetencijas, o su trenerio pagalba jos perkeliamos į realybę ir pritaikomos gyvenimiškose situacijose. Tik kalbėdami vaikų kalba, galime padėti jiems tobulėti ir teisingai priimti sprendimus.


Renginių kalendorius