Kaip paaiškinti vaikui, kas jo laukia pirmoje klasėje?

Grįžti

Kaip paaiškinti vaikui, kas jo laukia pirmoje klasėje?
event 2019-08-23 domain Švietimo informacinių technologijų centras label_outline Aktualijos

Kaip paaiškinti vaikui, kas jo laukia pirmoje klasėje?

Pirmosios mokyklos savaitės kelia nerimą tiek būsimam mokinukui, tiek jo tėvams. Kaip elgtis suaugusiajam ir neišgąsdinti vaiko?

Portale mel.fm psichologė pateikia keletą paprastų patarimų, kurie padės tėvams pasiruošti mokykliniam laikotarpiui.

  1. Labiausiai kreipkite dėmesį į procesą, ir kuo mažiau – į rezultatus. Svarbiausia vaiko užduotis pirmoje klasėje – išmokti mokytis. Tai ir skatinkite. Vaikui reikia jausti tėvų paramą. Pastebėkite ir pagirkite jo susidomėjimą, norą ir pastangas. Neakcentuokite klaidų ar netikslumo. Tegul pats vaikas parodo tas užduotis, kurios jam geriausiai pavyko. Taip jūs mokysite mokinuką remtis ne išoriniu vertinimu, o įsivertinti savo mokymąsi. Akivaizdu, kad ne viskas iš karto pavyks. Svarbu paaiškinti vaikui, kad tai normalu, ir pačiam tuo tikėti.
  2. Remdamiesi konkrečiais pavyzdžiais paaiškinkite, kas vaiko laukia mokykloje. Jis papuls į naują sistemą, kurioje savos taisyklės. Ją suprasti gali padėti jau pergyventa sava patirtis. Jei vaikas jau lankė darželį ar būrelį, galima paaiškinti, kad mokykloje taip pat galioja savos taisyklės. Jei jis išmoko jų laikytis darželyje, po truputį perpras ir mokykloje.
  3. Klaidos yra normalus dalykas. Blogi pažymiai ir klaidos, už kurias tėvai gali bausti – gana paplitusi ir dažna pirmokėlių baimė. Būtų gerai, jei iš anksto paaiškintumėte, kad pirmoje klasėje visai nėra pažymių. Vaikas turi suprasti, kad klaidas daro kiekvienas žmogus, kuris mokosi. Ne kartą mokslininkams pavyko išrasti kažką naujo tik todėl, kad kažkuriame proceso etape padarė klaidą.
  4. Apie mokyklą kalbėkite pozityviai. Jei vaikas džiaugiasi sulaukęs rugsėjo pirmosios šventės, nemėginkite lyg juokauti: „Tai tu dabar taip džiaugiesi, o va paskui tai bus...“, po to dar paslaptingai nutylėdami. Nereikia gąsdinti: „Jei tu taip elgsiesi (triukšmausi, neklausysi), tai tave bars mokytoja.“ Po tokių pasisakymų vaikas gali pradėti nerimauti, bijoti, atsiras netikrumo ir nepasitikėjimo savimi jausmas. Geriau pasakokite linksmus prisiminimus apie savo mokyklos laikus. Jei tokių nelabai prisimenate, kartu sukurkite pasaką su jo mėgstamu personažu. Pavyzdžiui, jūsų pasakoje katinėlis keliauja į mokyklą. Kas ten nutinka? Ką jis ten sutinka, su kuo susipažįsta, kas jam patinka, o kas nelabai. Kuo daugiau vaikas sugalvoja situacijų, tuo geriau. Pasakoje jis gali išreikšti savo būsimas baimes ir net rasti sprendimus pats arba padedamas tėvų.
  5. Neužkraukite vaikams savo neigiamos patirties. Tai dažna klaida. Jūsų mokyklinė patirtis gali neturėti nieko bendro su tuo, kas nutiks pirmoje klasėje jūsų vaikui. Tas pats galioja ir vyresniems broliams ar seserims. Pirmokėlis sugeria visą neigiamą informaciją ir tai jam daro įtaką. Gal vienam sunkiau sekėsi mokykloje, bet kito vaiko patirtis gali būti kitokia. Kiekvienas turi savo individualią istoriją, atskirą aplinką: mokytoją, klasės draugus. Jei turėjote geros patirties mokykloje, būtinai dalinkitės ja su vaiku.
  6. Tarkitės su specialistais ir kalbėkitės su mokytojais. Jei kyla mokymosi problemų, drąsiai konsultuokitės su psichologais ir kitais specialistais. Jie žino gausybę būdų, kaip jums padėti. Pavyzdžiui, vaikas labai neramus, nenustygsta vietoje. Tokiu atveju namuose galima žaisti žaidimus, lavinančius savikontrolę. Pavyzdžiui, bet kuriuo metu išgirdus kodinį žodį reikia atlikti specialų judesį arba kuriam laikui sustingti tam tikroje pozoje. Tokie žaidimai bus ir naudingi, ir linksmi.

 

 

 


Renginių kalendorius