Kaip įveikti stresą prieš egzaminus?

Grįžti

Kaip įveikti stresą prieš egzaminus?
event 2020-01-21 domain Žinauviska.lt label_outline Aktualijos

Kaip įveikti stresą prieš egzaminus?

Stresas prieš egzaminą ar jo metu aplanko kiekvieną mokinį bei studentą ir tai yra visai normalu. Nerimas visiems pasireiškia skirtingai. Vieni prakaituoja, kiti nenustygsta vietoje, treti nenori su niekuo šnekėtis, o kartais tampa net agresyvūs. Sukaupusi savo, draugų ir net mokytojų patirtį noriu pasidalinti su tavimi patarimais, kurie padės susidoroti su stresu ir nerimu prieš svarbius atsiskaitymus.

  1. Skirk laiko mėgstamai veiklai. Ir ne, tikrai nekalbu apie gulėjimą lovoje ar filmų bei serialų žiūrėjimą. Jei tu: šoki, dainuoji, sportuoji, groji kažkokiu instrumentu, puiku! Užsiimk tuo dažniau. Mėgstama veikla atitrauks tavo mintis nuo artėjančio atsiskaitymo ir padės atsipalaiduoti.
  2. Pasitikėk savimi. Neleisk sau galvoti apie tai „kas būtų, jeigu būtų“, nes žmogus dažniausiai apmąsto tik neigiamus situacijos variantus, o tai sukelia dar didesnį nereikalingą stresą. Prisimink, kad jeigu atsiskaityme nepasiseks, visuomet galėsi pasitaisyti.
  3. Ruoškis iš anksto. Niekam ne paslaptis, kad atsiskaitymui gerai pasiruošti per vieną naktį nėra įmanoma. Todėl grįžęs namo iš pamokos ar paskaitos būtinai persiskaityk savo užrašus, o jei kažko nesupranti, susirask informaciją internete, paklausk dėstytojo ar mokytojo kitą dieną. Jeigu jausiesi tinkamai pasiruošęs, per atsiskaitymą tikrai jausi mažiau streso.
  4. Sveikai maitinkis ir gerai išsimiegok. Nepamiršk, kad subalansuota ir sveika mityba yra labai svarbi ne tik jaunam, bet ir vyresnio amžiaus žmogui. Žmogui reikia nuo 6 iki 8 valandų miego. Išsimiegojęs, sveikai ir sočiai pavalgęs jausiesi energingas, žvalus bei pasiruošęs pradėti naują dieną.
  5. Susigalvok būdą, kuriuo patikrinsi savo žinias. Būdų, patikrinti savo žinias, yra įvairių: nuo kortelių iki programėlių telefone. Man labiausiai padedantis būdas – pasidaryti korteles iš popieriaus. Vienoje pusėje užsirašyti klausimą, o kitoje atsakymą. Tokį mokymosi metodą gali taikyti visoms pamokoms ar paskaitoms. Beja, jis padeda lengvai nustatyti, ką jau moki, o ką dar reikėtų pasikartoti.
  6. Jei jauti kylantį nerimą, atlik kvėpavimo pratimus. Lėtai skaičiuodamas iki keturių – įkvėpk, septynias sekundes sulaikyk kvėpavimą ir per aštuonias sekundes iškvėpk. Kartok šį pratimą tiek kartų, kiek tau reikia, kad pasijustum ramus.
  7. Prieš atsiskaitymą stenkis vengti pokalbių su aplinkiniais. Į tą patį atsiskaitymą susirinkę bendramoksliai dažnai savo nerimą išlieja į aplinką, o negatyviomis mintimis labai lengva užsikrėsti. Geriau susidaryk ramios muzikos grojaraštį ir klausykis jo. Tai padės atsipalaiduoti ir sumažinti nuo streso didėjantį pulsą.
  8. Jeigu turi galimybę į egzaminą keliauk pėsčiomis arba ryte atlik mankštą. Fizinė veikla „degina“ nuo streso kylantį adrenaliną. Tad pasivaikščiojimas, intensyvi mankšta ar lipimas laiptais gali padėti pasijusti daug geriau atsiskaitymo metu.
  9. Skausmas! Kartais stresas mus užklumpa staiga, o jo atsikratyti norisi čia ir dabar. Skausmas kaip ir fizinė veikla naikina adrenalino antplūdį tavo organizme, tad įsižnybęs sau į koją ar labai stipriai suspaudęs kumščius pastebėsi, kaip jaudulys po truputį atslūgsta.

Mokytojo patarimas

Riešės gimnazijos mokytojas, Justinas Guobys (28m.) 

Visų pirma, žmogus, patirdamas stresą, jį patiria ne be reikalo. Tačiau, kaip jį įveikti? Manau, kad padeda pasiruošimas tinkamai, žinojimas, ko iš savęs reikalauji, užsibrėžimas kažkokių, bent minimalių tikslų ir supratimas, kad net ir nepasiekus tų tikslų gali bandyti dar kartą. Nereikia pasiduoti ir jaustis pralaimėtoju, nes net iš to mažo pralaimėjimo galime įžvelgti sėkmę.

Aš, visų pirma, tai stengiuosi save nuraminti tuo, kad tai gal nėra pats svarbiausias dalykas gyvenime, kad stresas nėra sprendimo būdas. Aišku, stresas kartais gali mums padėti judėti į priekį. Prieš savo egzaminus, vis primindavau sau, kad turiu savimi pasitikėti, todėl laiko skyriau kartojimui ir papildomam mokymuisi. Iš tiesų, tai mano rekomendacija yra „neužsiciklinti“ ties mokslais, o kartu su jais skirti laiko ir kitai veiklai.

Šaltiniai: Eurodesk Lietuva.


Renginių kalendorius