IV-asis Rytų partnerystės jaunimo forumas

Grįžti

IV-asis Rytų partnerystės jaunimo forumas
event 2019-06-28 domain Žinauviska.lt label_outline Aktualijos

IV-asis Rytų partnerystės jaunimo forumas

2019 metais yra minimas Rytų partnerystės šalių ir Europos sąjungos bendradarbiavimo dešimtmetis. Birželio 17-20 d. Vilniuje vykęs Rytų partnerystės jaunimo forumas, subūręs per kelis šimtus jaunų žmonių iš įvairių Europos valstybių, šiais metais akcentavo kritinį mąstymą ir žiniasklaidos priemonių naudojimo raštingumą.

„Kovoti su dezinformacija galime tik skatindami komunikaciją ir bendradarbiavimą, tai šiandien yra svarbiausia. Mes investuojame, kad rytų šalys pasiektų teisingą ir aiškią informaciją“, – forumo atidarymo metu kalbėjo Europos komisijos kaimynystės politikos ir plėtros derybų generalinis direktorius Vassilis Maragos. Pagrindinis šio renginio tikslas buvo surinkti kuo daugiau jaunų žmonių nuomonių apie kritinį mąstymą bei žiniasklaidos priemonių naudojimo raštingumą ir aktyvų dalyvavimą politikoje.

Vilniuje apie 250 jaunų dalyvių iš įvairių Europos šalių praleido 3 dienas. Forumo svečių gretose – politikai iš Europos tarybos, rytų partnerystės šalių atstovai, tačiau didžiausią dalį svečių sudarė jauni tarptautinių jaunimo organizacijų ir nacionalinių agentūrų delegatai. Renginio metu netrūko ir garbingų konferencijų lektorių bei svečių. Su jaunimu žiniomis ir įžvalgomis dalinosi užsienio reikalų ministras L. Linkevičius, Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovas Arnoldas Pranckevičius, ir kiti.

Forumo metu, ypatingas dėmesys buvo skirtas motyvacinėms kalboms, skatinančioms jaunimą imtis iniciatyvos visuomeninėse srityse. Tarp motyvatorių atsidūrė Evaldas Rupkus, pasakojęs apie žiniasklaidos priemonių naudojimo raštingumą, Aušrinė Diržinskaitė, kalbėjusi apie paprastų žmonių įtaką politikoje, bei kiti lektoriai. Tematinėse dirbtuvėse dalyviai aktyviai gvildeno tokias temas, kaip socialinis verslumas, jaunimo politika bei kibernetinės patyčios. Šių diskusijų nutarimai turėtų keliauti į 2020 vykstantį Rytų partnerystės viršūnių susitikimą.

Geros nuotaikos renginio metu tikrai netrūko. Atidarymo ceremonijos metu buvo atšvęstas dešimties metų jubiliejus tarp ES ir rytų partnerystės šalių. Šventės metu džiaugsmingai paminėti pasiekimai bei per dešimtmetį padaryta įtaka. Vėliau, dalyvius šildė išskirtinis Jurgio Didžiulio muzikos šou, o paskutinę forumo dieną šventę vainikavo fejerverkai, šokiai su ugnimi ir mago Manto Wizard pasirodymas.

Rytų partnerės - tai Armėnija, Azerbaidžanas, Baltarusija, Sakartvelas (Gruzija), Moldova ir Ukraina. Europos sąjungos ir NATO narių tikslas – padėti joms ekonominėje bei politinėje integracijoje tampant šių organizacijų dalimi. Prieš dešimt metų, Prahos viršūnių susitikime buvo nutarta pradėti daugiašalį bendradarbiavimą, tokiu būdu leidžiant valstybėms dalintis gerąją patirtimi tarpusavyje. Daugiašalis ryšys yra pagrįstas tokiomis vertybėmis, kaip demokratija, laisvė, pagarba įstatymams bei žmogaus teisėms, o taip pat ir įsipareigojimais rinkos ekonomikai bei darniam vystymuisi. Siekiant sustiprinti tarptautinius jaunimo ryšius tarp Rytų partnerystės valstybių, 2013 m. Kaune buvo surengtas pirmasis jaunimo forumas. Vėliau, šventės šeimininkais tapo latviai, o paskutinis susitikimas 2017 m. įvyko Varšuvoje.

Šaltiniai: Eurodesk Lietuva.


Renginių kalendorius