Išdalytos pirmosios VU440 stipendijos: statistika išryškino socialinės atskirties problemas

Grįžti

Išdalytos pirmosios VU440 stipendijos: statistika išryškino socialinės atskirties problemas
event 2019-08-01 domain Švietimo informacinių technologijų centras label_outline Aktualijos

Išdalytos pirmosios VU440 stipendijos: statistika išryškino socialinės atskirties problemas

Olimpiadų laimėtojai, tėvų netekę ar artimiausioje šeimoje pirmieji norintys siekti aukštojo mokslo, iš mažų miestelių, daugiavaikių šeimų, kuriose pajamos siekia tik 40 eurų vienam asmeniui – tai tik keletas pavyzdžių iš paraiškų papildomai stipendijai gauti, kurias nagrinėjo Vilniaus universitetas (VU). 440-ojo gimtadienio proga VU skyrė 100 stipendijų, kuriomis siekia paskatinti gabius jaunuolius iš sunkiai besiverčiančių šeimų siekti aukštojo mokslo ir taip prisidėti prie socialinės atskirties mažinimo Lietuvoje. Pasibaigus pirmajam priėmimo į bakalauro studijas etapui buvo patvirtintos 58 studentų paraiškos. Į likusias stipendijas kviečiama pretenduoti, kol vyksta priėmimas ir sutartys dar nepasirašytos.

Pretenduoti kviečia ne tik olimpiadininkus

VU bendruomenės reikalų prorektorė dr. Birutė Švedaitė-Sakalauskė teigia, kad sulauktas užklausų, paraiškų skaičius rodo, kad tokios iniciatyvos labai reikalingos. „Vieno būsimojo VU studento stojamasis balas buvo ypač aukštas – jis buvo olimpiadų laimėtojas, tuo tarpu pajamos vienam asmeniui šeimoje – vos 40 eurų. Kitas pavyzdys – būsimasis studentas, kurio egzaminų rezultatai taip pat itin geri, gyvena mažame miestelyje, yra netekęs tėvų, tačiau net trūkstant palaikymo kabinasi į gyvenimą, dirba, vis dėlto gaunamos pajamos labai menkos. Be papildomos finansinės paskatos šiems asmenims būtų išties sudėtinga ryžtis kraustytis į Vilnių ir studijuoti. Turime padėti talentams skleistis ir augti“, – tikina VU prorektorė.

Dr. B. Švedaitė-Sakalauskė atkreipė dėmesį, kad šie pavyzdžiai nereiškia, jog pretenduoti į VU gimtadienio stipendiją galima tik su ypač aukštais balais. Pretenduoti į stipendiją gali visi stojantys į VU studijų programą pirmu pageidavimu. Esminis kriterijus – pajamos per paskutinius 3 mėnesius vienam asmeniui šeimoje turi siekti ne daugiau kaip 350 eurų. Taip pat vertinami papildomi kriterijai: ar turi finansinių sunkumų, ar yra pirmieji šeimoje, siekiantys aukštojo išsilavinimo, ar yra iš gausios šeimos, netekę tėvų, ar turi negalią, augina nepilnamečius vaikus.

„Tikimės, kad įstoję mokytis jie bus dar labiau motyvuoti skleisti savo talentą. Stipendijos buvo skirtos ir studentams, kurie įstojo į valstybės nefinansuojamas vietas. Finansinė parama jiems yra paskata kabintis į savarankišką gyvenimą. Turėdami galimybę nesukti galvos dėl pragyvenimo, jie ateityje savo pastangomis galės pereiti į valstybės finansuojamas vietas“, – tikina VU bendruomenės reikalų prorektorė.

74 proc. stipendijų gavėjų – iš mažesnių Lietuvos miestų

Dauguma papildomos stipendijos gavėjų yra iš regionų, pvz., Naujosios Akmenės, Mažeikių, Anykščių, Jonavos, Raseinių ir t. t. Vidutinės pajamos vienam asmeniui šeimoje per mėnesį siekia 160 eurų. Net 27 stipendijų gavėjai sieks aukštojo mokslo pirmieji šeimoje. Tarp šių pirmakursių populiariausios Matematikos ir informatikos, Filologijos, Medicinos, Filosofijos fakultetų ir Gyvybės mokslų centro studijų programos.

Stipendija bus išmokama kas mėnesį, į nurodytą atsiskaitomąją sąskaitą 10 mėnesių pervedant po 200 eurų dydžio sumą. Šios sumos užtenka bendrabučio kambario nuomai, viešajam transportui ir kitoms būtinosioms išlaidoms, pvz., pietums universitete, telefono sąskaitai apmokėti. Studentai gali pasinaudoti ir kitomis VU siūlomomis stipendijomis.

Jaunuoliai, kurie pretendavo gauti stipendiją, tačiau į VU per pirmąjį priėmimo etapą neįstojo ir (ar) nusprendė dalyvauti tolesniuose priėmimo etapuose, dalyvaudami kituose studijų priėmimo etapuose į stipendiją pretenduos automatiškai.

Šiuo metu VU yra likusios 42 gimtadienio stipendijos, į kurias galima pretenduoti per antrąjį priėmimo į bakalauro ir vientisųjų studijų etapą, kuris vyks nuo rugpjūčio 1 iki rugpjūčio 3 d. LAMA BPO papildomas priėmimas numatomas nuo rugpjūčio 12 iki rugpjūčio 15 d. VU papildomas priėmimas vyks nuo rugpjūčio 9 iki rugpjūčio 27 d. Detalesnę informaciją ir stojimo žingsnius galima rasti https://bit.ly/2KegwJN. Įsidėmėtina, kad paraišką stipendijai gauti būtina pateikti registruojantis į LAMA BPO, o ne po to, kai yra gaunamas kvietimas studijuoti. Informaciją apie stipendijas ir dokumentų pateikimo prieigą galima rasti https://bit.ly/2XQe0hS.


Renginių kalendorius