Ieškote prasmingų pokyčių? Pradėkite juos švietime

Grįžti

Ieškote prasmingų pokyčių? Pradėkite juos švietime
event 2020-11-16 domain Renkuosi mokyti label_outline Projektai ir konkursai

Ieškote prasmingų pokyčių? Pradėkite juos švietime

Jau dvyliktus metus veikianti programa „Renkuosi mokyti!“ šiandien pradeda dvyliktos dalyvių kartos atranką ir kviečia kurti pokyčius švietime. Planuojama į programą atrinkti bent 20 motyvuotų žmonių, kurie taps „Renkuosi mokyti!“ bendruomenės nariais ir jau 2021 metų rugsėjį pradės dvejų metų darbą Lietuvos mokyklose.

2 metai mokykloje – pagrindas siekiant sisteminių pokyčių švietime

Su pirma „Renkuosi mokyti!“ karta programą baigęs ir šiuo metu Prienų r. Stakliškių gimnazijos vadovu dirbantis Vygantas Kornejevas prisimena, jog į mokyklą atėjo su tikslu save išbandyti ir pradžia mokykloje jam labai patiko – galbūt todėl švietime jis jau dvylika metų.

„Baigus programą, teko dirbti direktoriaus pavaduotoju ugdymui, mentoriumi, konsultantu, mokyklų veiklos vertintoju. Tačiau brangiausiu išlieka mokytojo darbas,“ – prisimena V. Kornejevas.

Pasak gimnazijos vadovo, mokytojo darbo patirtis yra būtina norint suprasti švietime kylančius iššūkius ir siekti reikalingų pokyčių.

„Suprasti, ko reikia kiekvienam vaikui, kaip pasiekti kiekvieną vaiką ir kaip paskatinti bendruomenę padėti kiekvienam vaikui, padeda mokytojo darbas. Tik būdamas šalia vaikų ir juos pažindamas, gali suprasti, kokį pokytį dėl jų reikia sukurti. O tada belieka nuspręsti, kaip stipriausiai gali prie jų prisidėti – tęsdamas savo darbą, kaip mokytojas, o galbūt atnešdamas savo idėjas į švietimo politikos lauką,“ – pasakoja V. Kornejevas.

Pradedančiajam mokytojui svarbi prasmė ir bendruomenės palaikymas

Ilgametę patirtį sukaupusi programa kasmet sulaukia apie 350-500 anketų iš kandidatų, kurie norėtų pradėti savo kelią švietime. „Renkuosi mokyti!“ vadovė Agnė Motiejūnė pastebi, jog žmonės į švietimą ateina ieškodami prasmės ir galimybės dalintis savo patirtimi.

„Kalbėdami su kandidatais, pastebime, jog vienas ryškiausių motyvų, kodėl jie nusprendžia prisijungti prie programos tai – prasmės poreikis. Juk mokydami vaikus, perduodami jiems savo patirtį, mes kuriame ateities visuomenę. Tuo pačiu tai ne tik labai prasmingas, bet ir atsakingas darbas, todėl daug dėmesio skiriame kokybiškai mūsų programos dalyvių atrankai. Norime, kad mūsų vaikus mokytų stiprų vertybinį pagrindą turintys žmonės,“ – dalijasi A. Motiejūnė.  

Programos vadovė taip pat pabrėžia, jog pradedančiajam mokytojui be galo svarbus aplinkinių palaikymas, bendruomenė, su kuria galėtų dalintis naujos patirties atneštais įspūdžiais ir iššūkiais. 

„Mes matome, jog susidomėjimas karjeros švietime galimybėmis tikrai yra – tą rodo ir mūsų gaunamos kandidatų anketos, ir rekordinis šiemet pedagogines studijas pasirinkusių studentų skaičius. Tačiau pagrindinis klausimas – kaip tuos žmones švietime išlaikyti? Pradedantysis mokytojas mokykloje susiduria su iššūkiais, kuriems įveikti reikia ne tik įgūdžių, bet ir žmogiško palaikymo. Todėl mūsų programa suteikia savo dalyviams galimybę dalintis savo mintimis su bendruomene, kuri palaiko, išklauso ir kartu vienas kitą augina,“ – sako programos vadovė.

Kandidatuoti galima jau šiandien

Naujos „Renkuosi mokyti!“ dalyvių kartos atranka startavo jau šiandien ir pirmasis atrankos etapas vyks iki gruodžio 13 d. Norintys kandidatuoti, programos internetinėje svetainėje www.renkuosimokyti.lt kviečiami užpildyti kandidato anketą.

Programos organizatoriai atkreipia dėmesį, jog kandidatai turi būti įgiję aukštąjį universitetinį išsilavinimą arba būti paskutinio kurso studentais. Pedagoginio darbo patirtis nėra būtina arba turi būti ne ilgesnė nei vieneri darbo mokykloje metai. Kandidatams pedagogo kvalifikacija taip pat nėra būtina, tačiau ją įgiję atrankoje dalyvauti gali.

„Norisi padrąsinti ryžtis žingsniui ateiti į švietimą tuos, kurie tiki, kad pokyčių švietime reikia ir, kad turime stengtis padėti kiekvienam vaikui mokykloje. Švietime reikia žmonių, kurie dega noru kurti, keisti, mokyti ir mokytis. O didieji pokyčiai juk prasideda klasėje,“ – priduria programos vadovė.

Apie „Renkuosi mokyti!

Programa „Renkuosi mokyti!“ buria švietimo bendruomenę – programos dalyvius ir alumnus, mokytojus, mokyklas – ir siekia į Lietuvos švietimą atnešti pozityvius pokyčius.

Siekdama pokyčių, programa pritraukia motyvuotus, į pagalbą kitam orientuotus dalyvius, kurie mokyklose dirba dvejus metus. Baigus programą, apie 70 proc. dalyvių lieka švietimo lauke ir tęsia darbą, kaip mokytojai, mokyklų vadovai, akademinės bendruomenės ar švietimo politikos nariai. Prie pokyčių prisideda ir šalies mokyklos – kartu su programos dalyviais jos įgyvendina pokyčio projektus.

Programa inicijuoja VšĮ „Mokyklų tobulinimo centras“. Pokyčius padeda kurti pagrindinis programos partneris „Vilniaus prekybos“ paramos fondas „Dabar“.


Renginių kalendorius