Geroji patirtis: tikėjimas mokinių galiomis įgalina

Grįžti

Geroji patirtis: tikėjimas mokinių galiomis įgalina
event 2021-01-28 domain Nacionalinė švietimo agentūra label_outline Aktualijos

Geroji patirtis: tikėjimas mokinių galiomis įgalina

 

Šešiolika metų dirbu su vidutinę ir žymią negalią turinčiais mokiniais. Prieš tai penkerius metus mokiau pradinukus. Turėjau galimybę rinktis. Pasirinkau neįgaliuosius vaikus. Savo pasirinkimu dar nei karto nesuabejojau ir nenusivyliau. Jie – mano „atradimas“ ir pašaukimas. Man nereikia būti tobulai, be jokių trūkumų. Tiesiog galiu būti savimi! O mano mokinukų begalinis noras eiti į mokyklą, pažinti pasaulį, raides, išmokti skaičiuoti, jų mokėjimas džiaugtis paprasčiausiais dalykais, būti laimingais čia ir dabar, nesumeluotas nuoširdumas ir daugelis kitų dalykų mane įkvepia. Mainais, už motyvaciją, tikėdama jų galiomis, aš ieškau ir kuriu, kad ir apie tą patį, bet vis kitaip pateikdama užduotis atskleidžiu vaikų galias, jas lavinu.

Ieškodama būdų kaip ugdyti savo mokinukus, atradau ir IKT. Kuriu vaizdines „Smart“, „PowerPoint“ pamokas, o įkvėpimo pagauta prieš devynerius metus sukūriau ir internetinę svetainę 

https://lavinamukai.jimdo.com/ 

Tai turėjo būti mano klasės dienoraštis, kuriame tėveliai pasidžiaugtų vaikų veikla, piešiniais, rastų sau naudingos informacijos ugdymo klausimais. Šis tikslas greitai peraugo į didesnį, kai įsidėjusi į svetainę skaitliuką, kuris rodo kiek žmonių lankosi, supratau, kad mokytojai, tėvai ieško priemonių, idėjų kaip dirbti, ugdyti negalią turinčius vaikus. Puikiai žinau, kiek daug laiko sugaištama ieškant internete reikiamo paveikslėlio, dar daugiau – užduoties parengimui pagal kiekvieno mokinio individualius poreikius. Todėl nusprendžiau mokytojams, auklėtojams, tėvams tai palengvinti sukurdama skyrelį „Sukauptų priemonių spinta“. Joje pradėjau dalintis rastais, sukauptais siužetiniais paveikslėliais, užduotimis. Juos paruošiau spausdinimui, sugrupavau temomis: komunikacinė, orientacinė, pažintinė veiklos, dėmesys, mąstymas, motorika, menas, paveiksliukai.

Šiandien savo sukaupta gerąja darbo patirtimi: formaliojo ir neformaliojo mokinių švietimo veikla, sukauptomis ir sukurtomis priemonėmis, pamokomis vis dar dalinuosi. Nuotolinio ugdymo metu sukūriau skyrelį „Mokomės iš namų“. Čia rasite mano „Microsoft Word“, „PowerPoint“ parengtų užduočių – pamokų  komunikacinei, orientacinei veiklai, kurias galima atsisiųsti ir pasikoreguoti pagal savo mokinių individualius gebėjimus.

Tikėkime mokinių galiomis, kurkime ir dalinkimės. Taip palengvinsime vieni kitų darbus.

Lina Kuzminskienė – Joniškio „Saulės“ pagrindinės mokyklos pagalbos mokiniui specialistė, lavinamosios klasės mokytoja metodininkė


Renginių kalendorius