Geodeziją studijuojantis Ignas Medžiaušis: „Dvejoti, kad pritrūks žinių ar įgūdžių – neverta“

Grįžti

Geodeziją studijuojantis Ignas Medžiaušis: „Dvejoti, kad pritrūks žinių ar įgūdžių – neverta“
event 2020-07-15 domain Nacionalinė švietimo agentūra label_outline Aktualijos

Geodeziją studijuojantis Ignas Medžiaušis: „Dvejoti, kad pritrūks žinių ar įgūdžių – neverta“

Vyriausybės strateginės analizės centro duomenimis, kasmet didėja užimtumas statybos sektoriuje. Net 71 proc. studentų, baigusių inžinerijos studijas, dirba pagal specialybę. Galima daryti prielaidą, kad geodezijos ekspertai šiandieninėje rinkoje itin reikalingi – juk be jų pagalbos neįmanoma įregistruoti sklypo ar objekto. Taip pat – pradėti naujų statybų. Vilniaus Gedimino technikos universitete (VGTU), Aplinkos inžinerijos fakultete besimokantis Ignas Medžiaušis  prieš stodamas domėjosi įvairiomis įdarbinimo galimybėmis ir nepabijojo pasirinkti geodezijos studijų krypties.

Studijų pasirinkimas – įvertinus savo polinkius

VGTU Aplinkos inžinerijos fakultete Ignas studijuoja geodeziją. Jis šią studijų programą pasirinko netikėtai: mokykloje sekėsi tikslieji mokslai, dėl šios priežasties, ją baigęs, svarstė rinktis inžinerijos studijas.

„Prieš stodamas į universitetą, apie geodeziją nieko nebuvau girdėjęs. Ši studijų programa man pasirodė patraukli todėl, kad norėjau studijuoti inžinerinės krypties studijas. Baigus mokslus, norėjosi būti kuo arčiau profesijos“, – apie savo sprendimą pasakoja studentas.

Studijuodamas pirmame kurse, Ignas mokės bendrųjų dalykų, tokių, kaip matematika ar fizika. Jam šie dalykai ir mokykloje sekėsi puikiai. Specialybės studijų dalykai, tokie kaip geodezinių uždavinių skaitmenizavimas ar topografijos ir kadastro skaitmeninės technologijos taip pat sudomino, įtraukė vaikiną ir nepasirodė itin sudėtingi.

Didėja geodezijos specialistų paklausa

Geodezijos studijos itin perspektyvios, nes susirasti darbą pagal specialybę įmanoma dar studijuojant. Pavyzdžiui, Ignas pradėjo dirbti, kai baigė pirmuosius studijų metus. Tai padėjo įgyti patirties ir lengviau suprasti dalykus, apie kuriuos sužinojo universitete.

„Šiuo metu dirbu geologijos srityje. Tai iš dalies susiję su mano studijuojama specialybe. Žinios, įgytos praėjusiais studijų metais, man itin praverčia darbe“, – sako Ignas.

Studentai, pasirinkę geodezijos specialybę, paskaitų metu mokosi teorinių skaičiavimų, nagrinėja įstatymus, susijusius su geodezija. Taip pat atlieka įvairius laboratorinius darbus, naudodamiesi kompiuterinėmis programomis, specialiais aparatais, tokiais, kaip nivelyras, teodolitas ar tacheometras.

„Norėčiau atlikti kuo daugiau praktinių užsiėmimų. Remiantis studijų programa, turime susipažinti su įvairiomis geodezijos sritimis bei įstatymine baze. Taip pat įgyti teorinių žinių tokiose srityse kaip fizinė ir aukštoji geodezija, nekilnojamasis turtas“, – teigia VGTU studentas.

Laisvalaikis – įmanomas ir studijuojant tiksliuosius mokslus

Anot Igno, sąžiningai mokantis paskaitų metu, lieka ir laisvo laiko. Jį vaikinas praleidžia VGTU Aplinkos inžinerijos fakulteto studentų atstovybėje arba draugų apsuptyje.

„Jau antrus metus dalyvauju fakulteto atstovybės veikloje, esu žmogiškųjų išteklių koordinatorius. Organizuoju įvairias veiklas studentams, padedu pirmakursiams integruotis į studentiško gyvenimo ritmą“, – sako VGTU studentas.

Igno manymu, universitetas yra ta vieta, kur galima įgyti žinių ir įgūdžių, tad dvejoti dėl studijų – tikrai neverta. Visiems, kurie svarsto apie geodezijos studijų programą, jis pataria dar labiau domėtis šia sritimi ir nedvejoti.

Šias studijas vaikinas rekomenduotų tiems, kuriems patinka tikslieji mokslai. Taip pat žmonėms, kurie savo gyvenime nori išmokti ir sužinoti kažką neįprasto bei išskirtinio.

Nuotr. autor. Aleksas Jaunius

Vilniaus Gedimino technikos universiteto informacija


Renginių kalendorius