Dėl „Saugiausios klasės“ titulo varžėsi per 3000 moksleivių

Grįžti

Dėl „Saugiausios klasės“ titulo varžėsi per 3000 moksleivių
event 2020-12-18 domain Nacionalinė švietimo agentūra label_outline Projektai ir konkursai

Dėl „Saugiausios klasės“ titulo varžėsi per 3000 moksleivių
Freepik.com nuotr.

Šiais metais Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) įsteigtas „Saugiausios klasės 2020“ apdovanojimas atiteko Klaipėdos Martyno Mažvydo progimnazijos 5b klasės ir Klaipėdos „Versmės“ progimnazijos 6k klasės moksleiviams. Šis titulas įteikiamas VDI projekte „Dirbsiu saugiai“ geriausiai pasirodžiusiai penktai ir šeštai klasei.

Švietėjiška VDI iniciatyva apjungia saugaus darbo pamokas ir specialiai projektui skirtą viktoriną. Dėl ekstremaliosios situacijos šiemet pamokos vyko nuotoliniu būdu. Jose dalyvavo per 100 mokyklų, o viktorinoje varžėsi daugiau nei 3000 Lietuvos penktokų ir šeštokų.

„Nuotolines pamokas pradėjome vesti lapkričio pradžioje, kai mokinai jau mokėsi nuotoliniu būdu. Džiaugiamės, kad net ir tokiomis sudėtingomis sąlygomis pavyko sklandžiai pravesti visas suplanuotas pamokas. Ypatingai norime padėkoti mokytojams, kurie įdėjo daug pastangų, kad pamokos įvyktų ir jose nuotoliniu būdu dalyvautų kuo daugiau mokinių. Jautėme tiek mokytojų, tiek mokinių labai atsakingą požiūrį į šią iniciatyvą,“ – įspūdžiais dalijasi Kauno teritorinio skyriaus vyriausioji darbo inspektorė Dovilė Kondratienė.

Saugaus darbo pamokose moksleiviai buvo supažindinami su darbuotojų saugos ir sveikatos pagrindais, su dažniausiai kylančiais pavojais darbe, namų, mokymosi aplinkoje ir būdais, kaip jų išvengti. Nors iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad šią temą pristatyti 5–6 klasių mokiniams sudėtinga, tačiau ir projekto iniciatoriai, ir projekto partneriai stengiasi tai daryti ir informatyviai, ir žaismingai. Klaipėdos teritorinio skyriaus vyriausiasis darbo inspektorius Saulius Surblys sakosi buvęs nustebintas moksleivių įsitraukimu: „Nesitikėjau tokio moksleivių analitiškumo ir susidomėjimo. Vieni tamsoje pasišviečiančio telefonu skaitančiojo paveikslėlyje įžvelgdavo tik gadinamas akis, o kiti pamatydavo, kad kenčia ir žmogaus stuburas. Moksleiviai uždavinėjo daug klausimų, labai noriai ir betarpiškai diskutavo.“

Prie projekto prisijungė ir nuotolines pamokas kartu su VDI darbo inspektoriais vedė projekto partnerių – socialiai atsakingų įmonių – atstovai. Jie pamokose pasakojo, kokie pavojai galimi jų darbovietėse, kodėl darbuotojų saugos ir sveikatos klausimai yra tokie svarbūs, demonstravo  įmonėse naudojamas apsaugos priemones. Antrus metus projekte dalyvaujančios įmonės „3M Lietuva“ atstovė, darbo saugos produktų specialistė Agnė Raudeliūnienė mokiniams pasakojo apie triukšmo poveikį žmogaus sveikatai. „Net ir nuotoliniu būdu vedant pamokas, buvo aiškiai matyti, kaip mokiniai nuščiuvę klausėsi ir kiek jie jau žino. Žino, kas yra decibelai, supranta, kas vyksta, tačiau kaip realiai triukšmas kenkia, daugeliui buvo naujiena,“ – teigia darbų saugos specialistė. Pasak jos, svarbu vaikus mokyti rūpintis ne tik savo, bet ir kitų sveikatos saugojimu.

Šiais metais projektą „Dirbsiu saugiai“ užbaigė viktorina. Joje dalyvavo 259 klasių iš 121 mokyklos moksleiviai. Geriausiai viktoriną išsprendę visų penktų klasių ir visų šeštų klasių moksleiviai pelnė „Saugiausios klasės 2020“ titulą. Taip pat išrinkta po tris geriausiai individuliai viktoriną išsprendusius moksleivius iš penktų ir šeštų klasių. Jiems bus įteiktos VDI atminimo dovanėlės ir diplomai.

VDI siekia ugdyti moksleivių saugaus darbo kultūrą ir įpročius jiems patrauklia forma nuo ankstyvo amžiaus. Tai vienas būdų ateityje išvengti nelaimingų atsitikimų tiek darbe, tiek privačioje  aplinkoje. Patirtis rodo, kad šiose saugiam darbui skirtose pamokose mokiniai visada aktyviai dalyvauja ir domisi pateikiama informacija. Tai, kad moksleiviams buvo įdomu ir naudinga, patvirtina gausybė mokytojų padėkų, jog nuotolinės saugaus darbo pamokos buvo prasmingos: „Mokiniai turėjo galimybę iš praktikų ir savo darbo profesionalų susipažinti su darbo saugos sąvokomis, pavojingais veiksniais ir pasekmėmis, su kuriomis gali susidurti vaikai, susipažinti su apsaugos priemonėmis.“ „Labai laukiame ir daugiau žmogaus saugos paskaitų, nes tai skatina suvokti žmogaus saugos esmę ne tik dėstomajame dalyke, bet ir kasdieniniame gyvenime,“ – savo laiškuose rašė mokytojai.

Toks susidomėjimas skatina projektą „Dirbsiu saugiai“ tęsti kitąmet.

Organizatorių informacija

School photo created by pressfoto - www.freepik.com 


Renginių kalendorius