Čia susitinka mokytojai ir mokslininkai!

Grįžti

Čia susitinka mokytojai ir mokslininkai!
event 2019-11-29 domain European Schoolnet label_outline Projektai ir konkursai

Čia susitinka mokytojai ir mokslininkai!

Universitetai nėra vieninteliai tyrimų iniciatoriai ir vykdytojai. Mokytojai taip pat gali vykdyti tyrimus kasdieniame darbe, pasitelkdami ciklinę pokyčių, duomenų rinkimo ir apmąstymo strategiją. Tokie tyrimai vadinami veiklos tyrimais ir yra puikus būdas kartu su kolegomis prisiimti atsakomybę už įrodymais pagrįstą mokyklos tobulėjimą. Peržiūrėkite šiuos tris pavyzdžius ir sužinokite, ar verta išplėšti lapą iš jų knygos!

Kalbų mokytojų veiklos tyrimų bendruomenės

Pradžia niekada nebūna lengva, taigi veiklos tyrimų ėmęsi naujokai gali judėti kiek neryžtingai, ypač jei jie neturi programos ar įsteigtos palaikymo grupės. Tai suprasdami Europos šiuolaikinių kalbų centro specialistai sukūrė veiklos tyrimų bendruomenes kalbų mokytojams, skirtas padėti jiems įsitraukti į šį jaudinantį procesą.

 

Pirmasis dokumentas, su kuriuo turėtų susipažinti veiklos tyrimais besidomintys kalbų mokytojai, yra „ARC-Spiral“ – cikliškas veiksmų, kurių jie turėtų imtis, pristatymas, apimantis teorinius ir praktinius pamatinius dokumentus. Po to, mokytojai gali naudotis benruomenės ištekliais ir darbine medžiaga, įskaitant veiklos tyrimų kontrolinį sąrašą2 arba 3 dienų seminaro apie veiklos tyrimus šabloną ir dialogo lapą, skirtą naudoti per seminarus ir atliekant kitas užduotis. Bendruomenės taip pat surinko sėkmės istorijas ir internetinio seminaro įrašą, kuriame galima sužinoti, kaip veiklos tyrimus atlieka kolegos.

Šį projektą organizavo Europos šiuolaikinių kalbų centras (Europos Tarybos padalinys), vykdydamas 2016–2019 m. Programą „Mokymosi centre – kalbos“. 

Veiklos tyrimai, skirti gamtos mokslų mokymo atnaujinimui

Veiklos tyrimai, atrodo,siūlo daug galimybių, susijusių su gamtos mokslų mokytojų rengimunuolatiniu profesiniu tobulėjimu ir naujovėmis klasėse. Tai pripažįstant buvo pradėtas projektas „Veiklos tyrimai, skirti gamtos mokslų mokymo atnaujinimui“ („Action Research to Innovate Science Teaching“, ARTIST), kuriuo gamtos mokslų srities mokslininkus ir pedagogus siekiama supažindinti su veiklos tyrimų filosofija ir vykdyti aukštojo mokslo mokymo programų reformą.

 

Action Research to Innovate Science Teaching (ARTIST)

Vykdant projektą ARTIST, pirmenybė buvo teikiama lydimajam, dalyvaujamajam, bet į mokytojus orientuotam veiklos tyrimų aiškinimui, kai mokytojų darbe diegiamoms naujovėms vadovauja ir jas remia aukštosios mokyklos. Vienas pagrindinių projekto rezultatų yra ARTIST vadovas (pateikiamas šešiomis kalbomis), kuris vidurinių ir aukštųjų mokyklų gamtos mokslų mokytojams ir dėstytojams padeda daugiau sužinoti apie veiklos tyrimus. Dar vienas rezultatas – recenzuojamas tarptautinis žurnalas ARISE, kurio iki šiol parengti du numeriai ir kuriuo gali laisvai naudotis mokytojai ir mokytojų rengėjai. Siekiant pagerinti jaunų žmonių karjeros galimybes STEM srityje. projekto ARTIST įgyvendinimo metu buvo mezgami ryšiai tarp universitetų, mokyklų ir pramonės atstovų.

Pirmieji projekto įgyvendinimo rezultatai jau parodė mokytojų rengimo praktikos pokyčius, ir šie darbai toliau tęsiami ARTIST centruose ir tinkluose.

ARTIST buvo „Erasmus+“ gebėjimų stiprinimo aukštojo mokslo sektoriuje (CBHE) veiksmas. Projektas vyko nuo 2016 m. iki 2019 m., ir jame dalyvavo dešimt partnerių iš septynių Europos ir Azijos šalių (Austrijos, Vokietijos, Gruzijos, Airijos, Izraelio, Filipinų ir Turkijos).

Europos mokytojų rengėjų doktorantūros studijos

Projektas Europos mokytojų rengėjų doktorantūros studijos (EDiTE) grindžiamas įsitikinimu, kad švietimo tyrimai ir praktika yra glaudžiai susipynę, todėl jo tema yra „Pedagogų rengimo pertvarkymas siekiant geresnio studentų mokymosi kylančioje Europos aplinkoje. Projektu EDiTE buvo siekiama sukurti pirmaujantį mokytojų rengimo naujovių tinklą, skirtą mokslininkams, mokytojams ir politikams.

 

Vykdant projektą penkiolika pradedančiųjų mokslo darbuotojų iš vienuolikos šalių buvo įdarbinti penkiuose universitetuose partneriuose, kur jie glaudžiai bendradarbiavo su vadovais ir vykdė individualius mokslinių tyrimų projektus pagal EDiTE doktorantūros studijų programą. Tyrimų rezultatai buvo pristatyti nacionalinėse ir tarptautinėse konferencijose ir kartu paskelbti recenzuojamuose žurnaluose. Bendradarbiavimas tiek priimančiose institucijose, tiek tarp jų buvo svarbiausias EDiTE principas. Tai patvirtina ir vienas pagrindinių projekto rezultatų – žinių valdymo portalas, kuris stiprina esamą projekto sinergija ir skatina būsimąją.

Projektas EDiTE buvo vykdomas pagal Europos Sąjungos programą „Horizontas 2020“ ir tęsėsi ketverius metus (2015–2019 m.). Į projektą įsitraukė trylika šalių (Austrija, Butanas, Čekija, Ekvadoras, Vokietija, Graikija, Vengrija, Nepalas, Lenkija, Portugalija, Serbija, Sirija ir JAV).

Daugiau vykdomų ir ankstesnių ES lėšomis finansuojamų mokyklinio ugdymo projektų rasite apsilankę projekto „Erasmus+“ rezultatų platformoje.

Nuotrauka: Joanna Kosinska / Unsplash.com


Renginių kalendorius