Būk režisieriumi saugomoje teritorijoje – sukurk filmuką

Grįžti

Būk režisieriumi saugomoje teritorijoje – sukurk filmuką
event 2021-03-02 domain Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras label_outline Projektai ir konkursai

Būk režisieriumi saugomoje teritorijoje – sukurk filmuką

Lietuvoje yra daugiau kaip 400  valstybinių draustinių ir daugiau kaip 100 savivaldybių įsteigtų draustinių. Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras kartu su Valstybine saugomų teritorijų tarnyba prie Aplinkos ministerijos kviečia dalyvauti konkurse „Pamoka gamtoje: svajokime drauge“. Leiskitės į gamtos pažinimo keliones ir patyrinėkite draustinius.

Gajus mitas, kad draustiniuose draudžiama lankytis, vaikščioti, stebėti augalus ar gyvūnus. Draustinis nėra rezervatas. Iš tiesų draustiniuose lankytis leidžiama. Draustiniai yra ypatingos saugomos teritorijos, kuriuose saugomi didžiausi Lietuvos turtai – gamtos, kraštovaizdžio ir biologinės įvairovės vertybės. Ne tik pažinkite, bet ir parodykite kitiems, kuo draustiniai yra ypatingi ir įdomūs.

Kaip tai padaryti?           

Pasukate galvą, „paGOOGLEinate“, pažiūrite žemėlapiuose, koks draustinis yra netoli Jūsų. Išsirenkate įdomiausius faktus, čiumpate išmaniuosius telefonus ir lekiate į saugomą teritoriją filmuoti. Rekomenduojame vykti kartu su mokytoju, vadovu (gali būti ir tėveliai). Sukurkite filmuką – jeigu sunku montuoti vaizdo medžiagą ar neturite patirties, paprašykite pagalbos informatikos mokytojų.  

Daugiau apie draustinius, jų sąrąšą rasite: https://vstt.lrv.lt/lt/saugomu-teritoriju-sistema/draustiniai

Draustinis – saugoma teritorija, skirta moksliniu ir pažintiniu požiūriu vertingoms gamtos ir (ar) kultūros paveldo vietovėms, jose esančioms gamtos ir nekilnojamosioms kultūros vertybėms, kraštovaizdžio ir biologinei įvairovei išsaugoti. Pavyzdžiui gamtiniuose draustiniuose saugomi nykstantys augalai ir gyvūnai.

Konkursas vyksta iki 2021 m. rugpjūčio 16 d.

Sąlygos

Konkurso organizavimas:- konkursui pateikiama prezentacija arba filmuota medžiaga, pristatanti draustinį;- filmuko trukmė iki 5 min.;- formatai: avi, mp4, wmv;- prezentacijoje, filmuotoje medžiagose būtina paminėti draustinio buvimo vietą, išskirtinumą, įdomius faktus, atliktus stebėjimus;- papildomais balais bus vertinamas prezentacijos, filmuotos medžiagos originalumas, informatyvumas, patrauklumas ir kūrybiškumas.

10 komandų bus kviečiamos į baigiamąjį renginį, kuris vyks 2021 m. rugsėjo mėn. Žagarės regioniniame parke, mokiniai bus apdovanoti prizais.

Rėmėjai: Skalvijos kino centras, Lietuvos ornitologų draugija.

Konkursą koorinuoja LMNŠC Gamtinio ir ekologinio ugdymo skyriaus metodininkas Gediminas Petkus, tel., 8 616 13 348, el. paštas gediminas.petkus@lmnsc.lt ir VSTT Viešųjų ryšių specialistė Diana Rakauskaitė, tel. 8 698 35 776, el. paštas diana.rakauskaite@vstt.lt.


Renginių kalendorius