Bibliotekų veikla karantino metu nesustoja

Grįžti

Bibliotekų veikla karantino metu nesustoja
event 2020-04-03 domain Lietuvos bibliotekininkų draugija label_outline Aktualijos

Bibliotekų veikla karantino metu nesustoja

Lietuvoje veikiančios bibliotekos paskelbto karantino metu susiduria su iššūkiais perplanuojant veiklas ir teikiant gyventojams nuotolines, virtualias ir ekstensyvias (be kontakto su lankytojais) paslaugas. Nors lankytojai bibliotekų patalpose neaptarnaujami, tačiau bibliotekų veikla nesustoja.

Bibliotekininkai organizuoja nuotolinius ir virtualius kultūros renginius, veda edukacijas, pristato parodas; sudaro rekomenduojamos literatūros sąrašus, įgyvendina skaitymo skatinimo komunikacijos kampanijas, konsultuoja skaitytojus telefonu ir elektroniniu paštu. Ypač išryškėjo stiprus bibliotekų vaidmuo teikiant patikimą informaciją skaitytojams – partnerių, leidėjų, švietimo ir mokslo įstaigų dėka, karantino metu per bibliotekas lankytojus gali pasiekti duomenų bazių ir el. bibliotekų medžiaga, knygos ir straipsniai. Bibliotekose vykstantys kasdieniai procesai taip pat nenutrūko – specialistai susikūrė nuotolines darbo vietas namuose, todėl tęsia bibliotekų dokumentų fondo komplektavimo, katalogavimo, rekatalogavimo darbus, atlieka neaktualių dokumentų nurašymą. Kiekviena situacija reikalauja netradicinių sprendimų – kultūros įstaigos įsitraukė į visuomenines iniciatyvas, kuriomis siekiama prisidėti prie medikų ir gyventojų saugumo ekstremalios situacijos metu: 3D spausdintuvais spausdinami rėmeliai veido apsaugoms, rankenos vaistinėms ir šiuo metu veikiančioms įstaigoms, siuvamos kaukės.

2020 m. balandžio 23-29 d. vyks Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė. Kaip ir visos bibliotekų veiklos, taip ir šios savaitės renginiai persikels į virtualią erdvę. Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė bus jubiliejinė – 20-oji, pasitinkanti priminimu – „Saugiai iš namų“.

Paskelbto visuotinio karantino metu kaip niekada išryškėjo bibliotekų vaidmuo teikiant informacijos ir kultūros paslaugas gyventojams. Šia žinute dalinasi viso pasaulio bibliotekos, o IFLA (The International Federation of Library Associations and Institutions, interneto svetainė https://www.ifla.org/) paviešino kreipimąsi „COVID-19 ir Pasaulio bibliotekos“, kuriuo palaiko kiekvieną bibliotekų sektoriuje dirbantį specialistą. IFLA Pirmininkė Christine Mackenzie ir Generalinis sekretoriaus Gerald Leitner kreipimesi (https://www.ifla.org/node/92969) teigia, kad bibliotekų fizinių paslaugų sumažinimas yra sunkus, bet būtinas sprendimas, norint užtikrinti bibliotekos vartotojų ir darbuotojų saugumą – visi turime prisitaikyti prie situacijos, ieškoti sprendimų, palaikyti vieni kitus. Pastebimas didžiulis bibliotekų darbas atveriant vertingas kolekcijas nutolusiems skaitytojams, skleidžiant patikimą informaciją apie koronavirusą, plečiant el. išduoties ir prieigos prie virtualių išteklių galimybes. Specialiosios bibliotekos, ypač dirbančios su sveikatos sektoriaus organizacijomis, visuomenės sveikatos institucijomis, tyrimų centrais, yra labai aktyvios padėdamos tvarkyti informaciją, ją skleisdamos.

IFLA kviečia viso pasaulio šalių bibliotekų ir bibliotekininkus vienijančias organizacijas žengti žingsnį į priekį vienijant šalių bibliotekų specialistus, padedant jiems planuoti veiklas, teikti virtualius mokymus ir susisteminti aktualią informaciją, kuris yra skirtas visam bibliotekų sektoriui. IFLA interneto puslapio paskyroje „Dažnai užduodami klausimai“ (https://www.ifla.org/covid-19) nuolatos pateikiami atsakymai į narių užklausas. Taip pat pradėjo veikti atskira interneto puslapio paskyra https://www.ifla.org/covid-19-and-libraries, kurioje skelbiama informacija apie bibliotekų idėjas ir patirtis veikiant ekstremalios situacijos ir karantino sąlygomis. Bibliotekininkus jungiančios organizacijos kviečiamos prisidėti toliau pildant šią internetinės svetainės paskyrą.

Tikimasi, kad prasidėjęs bendradarbiavimas tarp bibliotekų ir partnerių, tokių kaip leidėjai, platintojai, tiekėjai, tęsis, neatsižvelgiant į sunkumus, su kuriais jie susiduria. Apskritai, IFLA sveikina visas iniciatyvas, kurios yra pasiekiamos virtualiai, suteikia atvirą prieigą prie straipsnių apie COVID-19, ir palengvina nuotolinę prieigą prie akademinių leidinių bei straipsnių Dabartinėmis aplinkybėmis gyvybiškai svarbu visiems kartu sukurti sąlygas tęsti skaitymą, mokymąsi ir tyrimus, taip pat užtikrinti, kad bus sumažintas koronavisuro protrūkio ilgalaikis poveikis kultūrai, visuomenei ir ekonomikai.

Susidūrę su neapibrėžta ateitimi, IFLA teigia, kad nepaprastai didžiuojasi bibliotekų bendruomenės reakcija į situaciją. Jau šiuo metu galima pasakyti, kad bibliotekininkų bendruomenė yra atspari negandoms, kūrybiška ir atsakinga prie savo bendruomenes bet kokiomis sąlygomis bei aplinkybėmis.

Informaciją parengė: Laura Juchnevič, Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos direktorė, LBD Tarybos narė


Renginių kalendorius