Bėgioti ir žaisti ar ruošis mokyklai: kaip praleisti vasarą būsimam pirmokui

Grįžti

Bėgioti ir žaisti ar ruošis mokyklai: kaip praleisti vasarą būsimam pirmokui
event 2020-06-26 domain Nacionalinė švietimo agentūra label_outline Aktualijos

Bėgioti ir žaisti ar ruošis mokyklai: kaip praleisti vasarą būsimam pirmokui

Kalbėdami apie pasirengimą mokyklai, dažnai turime galvoje gebėjimą skaityti, skaičiuoti ar rašyti. Tokiu atveju dažnai pamirštame kitus svarbius gebėjimus, kuriuos būtina ugdyti.

Pasak specialistų, geriau praleisti paskutinę vasarą prieš mokyklą judant, nei sėdint prie stalo ir sprendžiant uždavinius, rašo portalas mel.fm. Statiškumas vaikams atima daugiau energijos nei aktyvus judėjimas. Vaikui lengviau bėgioti ir šokinėti nei sėdėti vienoje vietoje. Paprastas „sėdėjimas“ klasėje yra sunkus vaiko kūno darbas, nes 6–7 metų vaikams dar nepakankamai išsivystę nugaros raumenys, užtikrinantys teisingą jo padėtį. Jei vaikas tam prastai pasiruošęs, sveikatos problemos ilgai neužtruks. Pirmiausia kentės stuburas. Taigi, pagrindinė vasaros prieš mokyklą taisyklė: neribokite vaiko judėjimo! Neleiskite jam užsiimti statiška veikla, kol jis pakankamai neišsilakstys.

Judėjimas naudingas ne tik kūnui: jis skatina vaikų smegenų vystymąsi. Kuo sudėtingesnis judėjimas, tuo daugiau smegenų zonų veikia, vadinasi, jos vystosi ir sąveikauja. Dauguma šių sričių yra svarbios mokymuisi. Taigi judesys išsprendžia dvi problemas vienu metu: stiprina sveikatą ir vysto smegenis.

Kokias veiklas rinktis?

Veikla turėtų būti įvairi: tiesiog bėgioti be didesnės prasmės, judėti, kai reikalingi sudėtingesni lankstumo įgūdžiai, žaisti judrius žaidimus lauke. Net paprastas bėgiojimas yra labai naudingas: vaiko kūnas stiprėja, vystosi ištvermė. Taip pat svarbu sudėtingesni judesiai, kurie lavina koordinaciją, tikslumą, miklumą. Tam puikiai tinka dviračiai, riedučiai, plaukimas, gimnastika ar rytinė mankšta.

Aukščiausias fizinio aktyvumo lygis – lauko žaidimai: futbolas, badmintonas, stalo tenisas ar vaikų taip mėgstamos slėpynės. Taisyklių laikymasis padeda lavinti kontrolę. Noras laimėti padidins ryžtą. Rezultatas sukels emocijas, kurias reikės išgyventi. Tai puikus mokymas prieš sėkmes ir nesėkmes mokykloje. Bendravimas su kitais žaidėjais išmokys tartis ir spręsti ginčus. Ypač geri yra komandiniai žaidimai, kurie moko būti komandoje ir bendradarbiauti su kitais vaikais. Puiku, jei tėvai sportuodami ir žaisdami kartu rodo gerą pavyzdį.

O kaip gi mokslai? Jei visgi labai jaudinatės dėl akademinio ugdymo, judėjimą puikiai galima derinti su skaičiavimu, rašymu ar skaitymu. Pasitelkite kūrybiškumą ar paieškokite informacijos internete – tikrai rasite daugybę pavyzdžių, kaip judant lavinti ir šiuos gebėjimus. Visada judesį žaidime galima derinti su tam tikrais žodžiais arba skaičiais, o smagus lobio ieškojimas puikiai ugdys erdvinį mąstymą.

Linkime aktyvios ir turiningos vasaros!


Renginių kalendorius