Baltų akademija – „Jungtys ir sienos“

Grįžti

Baltų akademija – „Jungtys ir sienos“
event 2019-11-08 domain Žinauviska.lt label_outline Aktualijos

Baltų akademija – „Jungtys ir sienos“

Ar kada susimąstei, kad nors Latvija ir yra mūsų kaimynė, apie jos kultūrą žinome sąlyginai mažai? Vis nerandi progos bent trumpam pasinerti į ypatingąjį Baltų pasaulį?

Šių metų gruodžio 7 d. Vilniuje, Filologijos fakultete vyks penktoji Baltų akademija. Tai – neformali vienos dienos mokykla, kurioje vyks paskaitos ir užsiėmimai siejantys latvių ir lietuvių kultūrą, kadangi šios akademijos pagrindinė tema – „Jungtys ir sienos“. Gal ir tau tai skamba kaip puikus būdas prasmingai praleisti vieną gruodžio šeštadienį?

Jeigu susidomėjai, registruokis el. paštu baltuakademija@gmail.com (nurodant: vardą, pavardę, amžių, miestą, mokyklą ir klasę). Dalyvavimas renginyje nemokamas. Dalyvių taip pat lauks nemokami pietūs ir nemokama kelionė (vykstantiems iš kitų miestų).

Dalyvių įspūdžiai iš praėjusios Baltų akademijos

 „Susirinko nedaug žmonių, tad buvo labai jauku, kaip artimų draugų rate. Tą rytą atėjau į Balkevičiaus auditoriją pažinodama tik Mają ir Andrių, bet susipažinau su kitais Baltų akademijos dalyviais, ryšius palaikau iki šiol. Buvo be galo gera susitikti su Ernesta, kuri 2018-aisiais buvo mano latvių kalbos dėstytoja. Labai džiaugiuosi gavusi galimybę susipažinti su puikiomis akademijos organizatorėmis, lektoriais ir naujomis žiniomis. Ir išmokau suomiškai keiktis! Tai buvo pats turiningiausias šeštadienis per pastaruosius metus“, – Gabrielė Jaskelevičiūtė.

„Mano ir Baltų akademijos keliai susikirto labai netikėtai. Tik pakviesta sutikau nuvykti, nė nežinodama kas ten bus, tad galiu teigti, jog vykau į visišką nežinomybę. Žinojau tik tiek, kad mokysiuosi latvių kalbos, kas mane menkai žavėjo. Neturėjau daug vilčių šiam projektui, bet... Bet man tikrai patiko. Susipažinau su keliais žmonėmis, su kuriais bendrauju iki šiol. Ir, aišku, papildžiau savo žinias apie latvių kultūrą ir kalbą bei apie aisčių / baltų praeitį. Na, o dabar laukiu kito susitikimo su draugais ir naujų įdomybių apie Latviją!“, – Fausta Kanoverskytė.

„Prisiminus Baltų akademiją, ausyse iškart suskamba smagūs nesutapimai bei panašumai latvių ir lietuvių žodynuose. VU dėstytojai pasirūpino, kad dalyviai nepasimautų ant „žodžių apgavikų“, kurių taip apstu mūsų ir broliukų kalboje. Maža to, lektoriai dalinosi protingomis įžvalgomis apie tai, kaip formavosi baltų kalbos ir prokalbės, bei kaip gi mes pagaliau išvystėme tokią kalbą, kokia kalbame šiandien. Pirmoji akademijos dalis buvo skirta apžvelgti baltų kalbų ir prokalbių kilmę, vėliau – susipažinimas su latvių kalbos pradmenimis. Paskaitos metu, nebuvo pamiršta ir Latvijos kultūrinių ypatumų – dainų, literatūros. Juk baltiškumo apraiškų galime rasti visur, ar kada nors susimąstėme? Mano manymu, Baltų akademija – tai tikroji istorija apie tai, kaip vystėsi svarbiausias mūsų tautos turtas“, – Augustina Barzdaitė.

Šaltiniai: Eurodesk Lietuva, Báltų akademija.


Renginių kalendorius