Aukštasis mokslas autistiškiems žmonėms – galimybė tapti puikiais savo srities specialistais

Grįžti

Aukštasis mokslas autistiškiems žmonėms – galimybė tapti puikiais savo srities specialistais
event 2019-12-04 domain Nacionalinė švietimo agentūra label_outline Aktualijos

Aukštasis mokslas autistiškiems žmonėms – galimybė tapti puikiais savo srities specialistais

Vilniaus universiteto (VU) Bendruomenės vystymo skyrius kartu su Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ gruodžio 5 d. organizuoja konferenciją, skirtą Tarptautinei žmonių su negalia dienai paminėti. Šiais metais konferencijos tema skirta aptarti aukštojo mokslo prieinamumą autizmo spektro sutrikimų turintiems asmenims.

Konferencija „Autistiškiems žmonėms atvira aukštoji mokykla: nuo vizijos iki įgyvendinimo“ – pirmasis toks renginys Lietuvoje, kuriame bus kalbama apie suaugusių autistiškų žmonių patirtis aukštajame moksle. Konferencijoje pristatomos istorijos – autentiškos, joje net trys autizmo spektro sutrikimų turintys pranešėjai dalysis savo asmenine patirtimi.

Autizmas tampa didžiausią paplitimą turinčių sutrikimų pasaulyje. Jei 1975 metais autizmo spektro sutrikimų buvo nustatoma 1 atvejis iš 500, tai dabar šį sutrikimą turi 1 iš 59 vaikų. Lietuvoje autizmo statistika per ketverius metus išaugo dvigubai. Nors tiek pasaulyje, tiek Lietuvoje žmonės su autizmo spektro sutrikimais identifikuojami vis dažniau, tačiau vis dar vyrauja nuomonė, kad tokiems žmonėms universitetuose mokytis yra neįmanoma.

Vilniaus universiteto neuromokslininkės, konferencijos pranešėjos dr. Urtės Neniškytės teigimu, autizmo spektro sutrikimą (ASS) turintys studentai patiria specifinius iššūkius socialiniame bendravime, prisitaikydami prie naujos situacijos ar dėl kartais pernelyg sensoriškai intensyvios universitetų aplinkos. Tačiau jų atidumas detalėms, puiki atmintis ir aistringas gilinimasis į juos dominančias sritis, įgalinus studentus su ASS siekti aukštojo mokslo, suteikia jiems galimybę tapti puikiais savo srities specialistais.

„Įtraukus aukštasis mokslas turi siekti pašalinti barjerus, ribojančius studentų su specialiaisiais poreikiais dalyvavimą ir pasiekimus. Studentai, kurių gabumai ir gebėjimai yra pakankami studijoms universitete, turi turėti galimybę sėkmingai siekti aukštojo išsilavinimo, atsižvelgiant į jų poreikių ar savybių įvairovę ir užtikrinant palankią aplinką, supratimą ir paramą“, – įsitikinusi dr. U. Neniškytė

Kol kas Lietuvos aukštosioms mokykloms trūksta kompetencijų ir įrankių įvertinti studentų su autizmo spektro sutrikimais poreikius ir užtikrinti tinkamas studijų sąlygas. Studentai, turintys šio spektro sutrikimų, nesulaukia reikiamos pagalbos ir pilnai nerealizuoja savo gebėjimų.

Renginiu siekiama gilinti supratimą apie autizmo spektro sutrikimų specifiką, dalinantis unikaliomis patirtimis bei tikromis istorijomis, formuojant atviros autistiškiems žmonėms aukštosios mokyklos viziją bei identifikuojant reikiamas priemones jos įgyvendinimui.

Konferencijoje pranešimus skaitys VU Gyvybės mokslų centro neuromokslininkė dr. Urtė Neniškytė, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto dėstytoja, turinti autizmo spektro sutrikimą Kristina De Witte, Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ valdybos narė Barbora Suisse, Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ valdybos narys, Tomas Eicher-Lorka, Dublino miesto universiteto „Autizmui draugiško universiteto“ programos koordinatorė Fiona Earley.

Konferencijos pradžia – 13.00 val. VU Mokslinės komunikacijos ir informacijos centro konferencijų salėje (Saulėtekio al. 5, Vilnius).

Konferencijos programa.

Vilniaus universiteto informacija


Renginių kalendorius