Ar reikia vaiką versti vasarą mokytis?

Grįžti

Ar reikia vaiką versti vasarą mokytis?
event 2019-07-22 domain Švietimo informacinių technologijų centras label_outline Aktualijos

Ar reikia vaiką versti vasarą mokytis?

Mintys apie mokymąsi vasaros atostogų metu neleidžia tėvams ramiai atsipalaiduoti. O vaikams tai dažnai nei motais: jie paprastai prisimena apie užduotis tik rugpjūčio 31 dieną. Kaip mokymosi procesą padaryti malonų, kaip nepersistengti ir nepamiršti visko, ką vaikas išmoko per mokslo metus? Portale mel.fm psichologė Darja Belousova pataria, kaip elgtis tokioje situacijoje.

Klausimas. Antros klasės vaikui buvo pateiktas nemažas vasaros užduočių sąrašas – matematika, skaitymas, rašymas. Jis šiuo metu kaime su močiute ir kategoriškai atsisako atlikti užduotis, kelia isterijas. Tiesa, kartais sutinka skaityti. Priversti ar ignoruoti? O kaip paskui spęsti susiklosčiusią situaciją mokykloje?

Atsakymas. Pagrindinė problema yra tai, kaip vėliau seksis mokykloje. Jūs puikiai suprantate, kad vaikas yra pavargęs ir kad jam reikia pertraukos. Jūs jį užjaučiate, nes isterija yra nevilties išraiška. Jis nenori daryti to, ką jam primygtinai siūlo. Atkreipkite dėmesį, kad jis, kaip sąmoningas asmuo, kartais visgi sutinka skaityti. Jis supranta mokymosi svarbą ir kartais turi tam tinkamą motyvaciją.

Kai primygtinai reikalaujate ir verčiate, sunaikinate vaiko natūralią motyvaciją. Mokymosi atmetimas šiuo atveju yra tiesiog protestas prieš jūsų prievartą. Svarbu būti kartu su vaiku. Tai galima pasiekti bendru susitarimu. Jis jau yra pakankamai didelis, kad pats įvertintų savo norus ir gebėjimus atlikti užduotis vasarą. Kai kurios knygos gali būti jam įdomesnės, o kai kurioms užduotims reikės jūsų įtraukimo ir pagalbos. Būtų puiku, jei vaikas pats paprašytų jam padėti.

Yra paprasta schema: jūs nedalyvaujate procese, kol išgirsite vaiko pagalbos prašymą. Jei pastebėsite, kad viskas yra labai blogai ir atėjo laikas įsikišti, pirmiausia užduokite klausimą: „Ar tau reikia pagalbos? Jei ko nors reikės, aš esu šalia“. Padėkite tik tada, kai išgirsite teigiamą atsakymą arba prašymą, nors tai gali būti ir kiek vėliau. Taip vaikas iš karto išmoks keletą dalykų: įvertinti savo jėgas ir gebėjimus, dalintis atsakomybe, savarankiškai spręsti problemas, prašyti pagalbos. Tokioje situacijoje pats vaikas kontroliuoja mokymąsi, o jūs atliekate padėjėjo, o ne prižiūrėtojo ar baudėjo vaidmenį.

Nepamirškite, kad atostogos – pirmiausia poilsio laikas. Mokiniai turi pakankamai nerimo, atsakomybės, intensyvios protinės ir fizinės veiklos nuo rugsėjo 1 d. iki vasaros atostogų pradžios. Leiskite sau ir savo vaikui pailsėti – tai normalus ir natūralus poreikis. Kad smegenys neperkaistų saulėje, joms reikia maisto. Kad jis būtų geriau įsisavintas (be riksmų ir isterijos), patiekite jį su „žaidimo padažu“. Kai užduotis tampa įdomiu žaidimu, matematika, rašymas ir skaitymas virsta džiaugsmu.

 


Renginių kalendorius