Apsipirkimas su autistišku vaiku: kaip padėti jam ir šeimai?

Grįžti

Apsipirkimas su autistišku vaiku: kaip padėti jam ir šeimai?
event 2019-10-29 domain Nacionalinė švietimo agentūra label_outline Aktualijos

Apsipirkimas su autistišku vaiku: kaip padėti jam ir šeimai?

Net paprasčiausias apsilankymas maisto prekių parduotuvėje su autistišku vaiku gali tapti tikru išbandymu visai šeimai. Norėdama padėti tėvams pasiruošti įvairioms situacijoms, Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ kartu su prekybos tinklu „Rimi“ sukūrė mokomąjį filmuką apie apsipirkimą maisto prekių parduotuvėje. Tokie mokomieji filmukai (angl. video modeling) skirti modeliuoti tinkamą elgesį įvairiose situacijose.

Autistiški vaikai išoriškai nesiskiria nuo kitų vaikų, tačiau turi kalbos suvokimo, elgesio ir sensorinės integracijos sutrikimų. Pavyzdžiui, dėl sensorinio „triukšmo“ – šviesos, muzikos, didesnės nei įprastai minios – vaikas gali patirti vadinamąją sensorinę perkrovą, ir tai pašaliniams atrodys kaip isterija, kaprizai. Tokiu atveju šeimos dažnai iš aplinkinių sulaukia nemalonių komentarų: „išlepintas vaikas“, „tėvai nesusitvarko“ ir pan. Blogiausia, kad dėl to dažnai nustojama vaiką vestis į viešas vietas ir jis dar labiau praranda socializacijos įgūdžius.

„Džiaugiamės, kad prekybos tinklas „Rimi“ pasiūlė bendradarbiauti ir padėti mūsų šeimoms. Mums svarbu, jog visuomenė suprastų, kad autizmas gali būti labai sunki negalia, tik nematoma, – sako Lietuvos autizmo asociacijos „Lietaus vaikai“ valdybos pirmininkė Kristina Košel-Patil. – Todėl prašome aplinkinių būti supratingiems ir kantriems situacijose, jei vaikas elgiasi netinkamai. Pavyzdžiui, jeigu matote, kad vaiką ištiko emocinė perkrova, kuri gali pasireikšti rėkimu, kritimu ant žemės, daiktų mėtymu ar net savęs žalojimu, nesmerkite, nekomentuokite, nebandykite liesti vaiko ar jam ką nors sakyti. Geriausia pagalba – lydinčio asmens diskretiškai paklausti, ar galite kuo nors padėti.”

Prekybos tinklas „Rimi“ jau daugiau nei trylika metų vykdo žmonių su negalia integracijos programą. Šiuo metu „Rimi“ dirba apie pusantro šimto darbuotojų su negalia, tarp jų – ir su autizmo spektro sutrikimu.

„Jau turime įdirbį įmonėje skatinant įvairovę – kaip darbdavys siekiame padėti žmonėms su negalia integruotis ir jaustis visaverčiais visuomenės nariais, taip pat organizuojame mokymus savo darbuotojams, kad jie turėtų įgūdžių tinkamai aptarnauti negalią turinčius pirkėjus, – sako Renata Sagatauskė, „Rimi“ socialinės atsakomybės strategijos ir vystymo vadovė. – Todėl džiaugiamės galėdami bendradarbiauti kuriant šį filmuką bei esame dėkingi Lietuvos autizmo asociacijai už suteiktą informacinę medžiagą, kuri padės mums tobulinti pirkėjų aptarnavimą ir suteiks žinių, kaip elgtis situacijose su autistiškais asmenimis bei jų artimaisiais.“

Į parduotuvę su autistišku vaiku: patarimai tėvams

Raginame tėvus į apsipirkimą pažvelgti pro autistiško vaiko prizmę – pagalvoti, kaip jam praktiškai padėti. Tai sumažins įtampą ir, nors iš pirmo karto gal ir nepavyks pasiekti tobulybės, kelionė į parduotuvę bent jau bus įmanoma. Keli patarimai:

  • Skirkite laiko pasiruošti išvykai į parduotuvę. Kartu žiūrėkite mokomąjį filmuką tiek kartų, kiek reikės. Aptarkite su vaiku jam sudėtingiausius dalykus.
  • Pasistenkite į parduotuvę važiuoti anksti ryte arba prieš uždarymą, kai būna mažiau žmonių.
  • Iš anksto apgalvotas pirkinių sąrašas padės greičiau apsipirkti. Jeigu sąrašas bus pateiktas paveikslėlių pavidalu, į procesą galėsite įtraukti ir vaiką.
  • Autizmas – tai negalia. Jūs turite teisę naudotis specialiomis kasomis ir žmonių su negalia parkavimo vietomis (parkavimo lengvatos taikomos asmenims su sunkia negalia).
  • Verta turėti užkandžių ar gėrimo, jei situacija komplikuotųsi.
  • Jeigu vaiką dirgina ryškios šviesos, padėtų akiniai nuo saulės, gobtuvas ar kepurė su snapeliu. Nesukite galvos, kaip tai atrodys aplinkiniams, – svarbiausia yra jūsų vaiko savijauta.
  • Garsui nepralaidžios ausinės padeda susidoroti su garsais atvirose, triukšmingose erdvėse.
  • Pagalvokite apie ramesnę vietą, į kurią galėtumėte pasitraukti, jei situacija taptų sudėtinga. Tai gali būti ir šeimos automobilis.
  • Būtų puiku, jei kitas šeimos narys galėtų pasivaikščioti su vaiku po jam įdomius skyrius, kol jūs rinksitės reikalingas prekes.
  • Iš anksto su vaiku sutarkite, kokią smulkmeną galės nusipirkti, ir laikykitės susitarimo – išvengsite derybų saldainių ar žaislų skyriuose.

Mokomąjį filmuką „Maisto prekių parduotuvėje“ rasite https://youtu.be/6NOgKDZ4RJA

Barbora Suisse

Straipsnis buvo publikuotas Lietuvos autizmo asociacijos žurnale „Lietaus vaikai“, kuris yra leidžiamas įgyvendinant Periodinių leidinių neįgaliesiems leidybos ir platinimo 2019 metais projektą, finansuojamą per Neįgaliųjų reikalų departamentą prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos.


Renginių kalendorius