8 požymiai, kad jūsų vaikas gali tapti genialiu išradėju

Grįžti

8 požymiai, kad jūsų vaikas gali tapti genialiu išradėju
event 2020-01-08 domain Nacionalinė švietimo agentūra label_outline Aktualijos

8 požymiai, kad jūsų vaikas gali tapti genialiu išradėju

Kiekvieną dieną galvojame, ką pasakyti vaikui, kad jis susitvarkytų žaislus ar išsivalytų dantis. Kuriame naujus žaidimus su vaikais, maršrutus į nepažįstamas vietas, nusprendžiame, ką gaminti vakarienei. Visos šios idėjos yra išradingo mąstymo raktas. Vaikystėje lavinti kūrybingumą galima įvairiai. Kaip suprasti, ar jūsų šeimoje auga mažasis išradėjas? Atkreipkite dėmesį į vaiko įpročius.

Kiekvienas iš mūsų bent kartą gyvenime kažką išrado. Tik ne visi į tai atkreipė dėmesį. Portalas Mel.fm nustatė aštuonis būsimųjų išradėjų bruožus.

1. Polinkis viską tobulinti

Nuo mažens vaikas paįvairina jūsų gyvenimą – piešia ant tapetų, drabužių ar baldų, sukonstruoja sparnus katei, išrenka žaislus ir iš dalių surenka naujus. Puiku – tai reiškia, kad jūsų vaiko kūrybingumas tik stiprėja.

Piešimas ant sienų gali būti panaudotas tinkamai – daug parduotuvių siūlo specialius vinilo lipdukus ant tapetų, specialių lentų ir plokščių, kurias lengva pakeisti, kai tik paviršius užpildomas vaikų kūryba. Taigi galite sudaryti būsimų kelionių maršrutus, dienos tvarkaraštį arba tiesiog piešti.

 „Piešimas ant tapetų“ laikotarpiu vaiką skatina tyrinėtojo instinktas, vystosi kūrybinio mąstymo įgūdžiai ir rankų motorika – tai labai svarbus jo gyvenimo etapas. Atminkite tai, kai aptinkate dar vieną tarsi pirmykščio žmogaus olos paveikslą už užuolaidos.

2. Įsitraukimas

Jei per pietus didžioji dalis maisto atsiduria bet kur, tik ne burnoje, neskubėkite jaudintis dėl vaiko netvarkingumo. Maisto skonis, jo forma, konsistencija ir spalva – tai tikras tiriamasis darbas, kurį jaunasis eksperimentatorius atlieka ragaudamas. Makaronai, meniškai išsibarstę po virtuvę, gali būti dizaino sugebėjimų pradžia. Svarbiausia gerai nusiplauti rankas, veidą ir ausis prieš ir po eksperimento.

Bulvių košės valgymas yra atradimas. O sugalvoti naują būdą, kaip pasigaminti oro lengvumo bulvių piurė, tirpstančią burnoje, yra išradimas, kurį kada nors gali įgyvendinti jūsų vaikas.

3. Pastabumas

Pastebėjote, kad vaikas vis sužino, kur slepiate saldumynus. Jis nuolat stebi ir ieško būdų, kaip jų nugvelbti? Patariama atkreipti vaiko dėmesį ir pasiūlyti teigiamų iššūkių, kad vaikas rastų ir spręstų įdomesnes užduotis buityje.

Gabių vaikų psichologai pastebi padidėjusį susikaupimą, ryžtą ir susikaupimą. Jei jūsų vaikas demonstruoja stiprų atkaklumą reikalaudamas vis kito žaislo ar daikto, gal tai nėra tik užgaida. Gali būti, kad vaikui reikia iššūkių naujiems tyrimams.

4. Pomėgis kryžminti

Vokiečių zoologo Reinholdo Rau tyrimas apie išnykusių kvagų atgaivinimą buvo grindžiamas zebro ir arklio kryžminimu. Jo dėka šiandien pasaulyje gyvena 116 kvagų. Jei jūsų vaikas piešia katašunius, zebražuves ir kitus išgalvotus gyvūnus, atkreipkite dėmesį: galbūt jis yra puikus ateities genetikas?

O gal jis mėgsta maišyti viską iš eilės ir jau yra atlikęs eksperimentą su kokakola ir „Mentos“? Galbūt jūsų vaikas vieną dieną bus garsus chemijos specialistas. Septintajame ir aštuntajame praeito amžiaus dešimtmečiuose chemikas dr. Spenceris Silveris išrado ypač tvirtus klijus, o eksperimentai su sudėtinėmis medžiagomis leido sukurti daugkartinio naudojimo klijus, kurie naudojami lipdukų ir lipnaus popieriaus gamyboje.

5. Visada daug klausimų

Išradėjai yra smalsūs žmonės. Jie domisi, kas, kaip ir iš ko pagaminta, jiems ypač įdomu tai išsiaiškinti patiems. Jei vaikas staiga sulaužė daiktą ar žaislą į dalis, neskubėkite jo barti. Kiekviena detalė gali sukelti išradėjui problemą arba pasiūlyti sprendimą. Galbūt iš nebetinkamo daikto detalių gims kažkas naujo! O jei ne… neigiamas eksperimento rezultatas taip pat yra rezultatas.

6. Tinginystė

Tinginystė – tai energijos kaupimas ir puiki naujų išradimų motyvacija. Daugybė prietaisų yra sukurti tam, kad palengvintų mūsų gyvenimą.

Ar vaikas nenori tvarkytis, valytis dantų, atsibusti anksti ryte? Atskleidžiame išradingo mąstymo paslaptį: jei problemą laikysite įdomia užduotimi, tada jos sprendimas bus asmeninis išradimas.

Rumunė Sorina Rastianu sugalvojo patiekalų koncepciją, pakeičiančią maisto skonį ir kvapą. Valgant brokolius atrodo, kad tai šokoladas. Skamba fantastiškai? Su šiuo projektu Sorina užėmė pirmąją vietą idėjų laboratorijos konkurse dar 2014 m.

7. Iniciatyvumas

Paprastai visi išradėjai būna itin savarankiški. Tai gali lemti įvairias situacijas: pavyzdžiui, sudegintas skrudintuvas, kuriame vaikas nusprendė skrudinti duoną su jau užteptu sviestu. Nepažeidžiant vaiko nepriklausomybės būtina užkirsti kelią pavojingiems eksperimentams. Uždrausti bet ką yra labai paprasta, tačiau organizuoti spontanišką vaiko kūrybiškumo pamoką namuose yra nemenkas iššūkis.

8. Tėvų pavyzdys

Atrasti labai lengva. Norėdami tai padaryti, tiesiog turite būti drąsūs ir matyti problemas, kurioms reikia sprendimų. Daugybė atradimų gimė dėl elementarių aplinkos poreikių. Pavyzdžiui, Danas Watsonas sukūrė naujovišką žvejybos tinklą, kuris išsaugo mažas žuvis. Žaiskite su vaikais ir išradinėkite. Pavyzdžiui, pakvieskite sugalvoti prietaisą, kuris leis maišyti cukrų arbatoje be šaukštelio, ar sukurti motyvacinę skaitmeninę programėlę, skatinančią atlikti namų darbus, išnešti šiukšles, valyti dantis ar ribotų suvalgomų saldainių kiekį. Svarbiausia, kad išradimas veiktų. Nesivaržykite improvizuoti. Vaikai kopijuoja suaugusiųjų elgesį, todėl jei vaikas yra labai kūrybingas, tikėtina, kad jis to išmoko iš jūsų.


Renginių kalendorius