2019-jų viktorina „Po žvaigždėtu dangum“

Grįžti

2019-jų viktorina „Po žvaigždėtu dangum“
event 2019-12-04 domain Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras label_outline Projektai ir konkursai

2019-jų viktorina „Po žvaigždėtu dangum“

Lapkričio 30 d. Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centre vyko tradicinė jaunųjų astronomų viktorina „Po žvaigždėtu dangum“. Iš gausaus būrio norinčiųjų dalyvauti viktorinoje buvo atrinkta 100 mokinių iš Baublių, Jonavos, Jurbarko, Kauno, Lukšių, Marijampolės, Molėtų, Palangos, Prienų, Rietavo, Šiaulių, Utenos, Varėnos ir Vilniaus mokyklų bei Šiaulių jaunųjų technikų centro ir Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro.

Viktorinoje varžėsi 10 komandų. Kiekvieną komandą sudarė 7–12 klasių mokiniai iš įvairių Lietuvos mokyklų. Šiais metais komandos vadinosi įvairių Mėnulio reljefo ypatybių pavadinimais.

Renginio dalyvių pasveikinti atvyko Vytauto Didžiojo universiteto docentė dr. Romualda Lazauskaitė.

2019 metų viktorinoje mokiniai turėjo atlikti ir komandines, ir asmenines užduotis, kurioms astronomijos, fizikos, matematikos žinių neužteko, teko pasitelkti kūrybiškumą, meniškumą.

Šiais metais sukako 100 metų nuo Tarptautinės astronomų sąjungos įkūrimo. Šiemet ir pirmojo žmonių išsilaipinimo Mėnulyje 50-osios metinės, todėl ne viena viktorinos užduotis buvo susijusi su Mėnuliu. Vis dažniau girdime apie įvairių kosmoso agentūrų ketinimus skristi į Marsą, tad ir viktorinoje buvo užduočių susijusių su Marso planeta.

Susipažinimui buvo skirta pirmoji užduotis. Kiekviena komanda gavo 9 skirtingos dėlionės dalis, tačiau nei vienos, priklausančios savo komandai. Svarbu buvo nepakylant nuo savo komandos stalo bendradarbiauti su kitomis komandomis ir susirinkti savo komandos dėlionės dalis, ir savo dėlionę teisingai sudėti. Tuo pačiu, kiekviena komanda turėjo išsirinkti ir kapitoną.

Kitoje užduotyje jau teko „dalyvauti kosmoso lenktynėse į Marsą“. Tai nėra lengva misija, tad teko išspręsdami porą uždavinių ir atsakyti į kelis su Marsu susijusius klausimus.

Komandų kapitonai buvo pakviesti į sceną, kur jų laukė du teleskopai. Jie turėjo įvardinti tų teleskopų optinės sistemos ir montuotės tipus, išsiaiškinti, kurio tipo montuotę ir kodėl būtina turėti norint užsiimti blyškių objektų astrofotografija, apskaičiuoti šių teleskopų su įdėtais okuliarais didinimą.

Nelengvai komandoms pasidavė užduotis pavadinimu „Uždaviniai“. Buvo duoti penki astronomijos uždaviniai ir pateiktos naudingos formulės tų uždavinių sprendimui. Sprendimui laiko buvo skirta nedaug, tad komandos nariams reikėjo pasidalinti, kas kurį uždavinį spręs, be to, ir uždaviniai buvo įvairaus sudėtingumo.

„Žvaigždėlapio užduotis“ patikrino, kaip mokiniai pažįsta žvaigždėtą dangų ir moka naudotis žvaigždėlapiu. Žinant duotų meteorų srautų radiantų rektascensijas ir deklinacijas, reikėjo pažymėti jų vietas žvaigždėlapyje. Taip pat reikėjo išsiaiškinti, kurie iš duotų dangaus objektų yra kokiame žvaigždyne ir ar yra matomi Lietuvoje.

Tradicine tapusi viktorinos užduotis yra „Klausimynas“, į kurio klausimus atsakant teisingai galima surinkti kone daugiausiai taškų.

Viktorinoje buvo ir meninių, kūrybinių užduočių, tačiau ir joms teisingai atlikti buvo reikalingos astronomijos žinios.

Labai įdomu buvo sužinoti, ar mokiniai sugebės išsiaiškinti, koks mokslininkas yra paslėptas po kiekviena garsine užuomina. O ten „slėpėsi“ ne tik Lietuvos, bet ir pasaulyje žinomi mokslininkai.

Viena iš linksmiausių užduočių – „Visi Mėnulyje“, kai vienam komandos dalyviui yra užrišamos akys, o kitas pasirenka skaidrę su paveikslėliais ir turi pirmajam paaiškinti, kas tuose paveikslėliuose yra pavaizduota, nenaudodamas to žodžio šaknies ir neaiškindamas po raidę.

Komisija įvertino komandų atliktas užduotis, patikslino rezultatus ir pateikė rezultatų suvestinę.

Pirmą vietą užėmė „CATENA“ komanda, surinkusi 192,5 taško, antrą vietą – „RIMAE“ komanda,  surinkusi 166 taškus, trečią vietą užėmė „VALLIS“ komanda, surinkusi 156 taškus.

Visi geriausiai viktorinos užduotis atlikusių komandų nariai apdovanoti diplomais, medaliais ir prizais.

Kol mokiniai sprendė viktorinos užduotis, mokytojai dalyvavo seminare „Astronomijos olimpiados Lietuvoje ir pasaulyje“. Jo metu mokytojai susipažino su astronomijos mokslo naujienomis bei 2020 metų astronomijos renginiais, kuriuose kviečiami dalyvauti  mokiniai ir mokytojai.

Seminaro lektorius doc. dr. Jokūbas Sūdžius pasidalino nauja medžiaga iš Vengrijoje vykusios IOAA ir Rumunijoje vykusios IAO, supažindino su šių olimpiadų uždaviniais, jų sprendimų rekomendacijomis. Taip pat buvo aptarta Lietuvos mokinių astronomijos olimpiada ir galimybės  dalyvauti tarptautinėse astronomijos bei astrofizikos olimpiadose ateityje.

VU TFAI Molėtų astronomijos observatorijos lektorius ir Molėtų r. Suginčių pagrindinės mokyklos mokytojas Saulius Lovčikas aptarė tradicinių lietuvių švenčių, susijusių su lygiadieniais ir saulėgrįžomis, kilmę Žemei keliaujant aplink Saulę.Rietavo Lauryno Ivinskio gimnazijos mokytoja Rima Černeckienė pasidalino patirtimi, kaip pradinių klasių mokytojus supažindino ir mokė dirbti su naujomis mokymo priemonėmis, skirtomis gamtos mokslų temoms. Pagrindinė mintis: dalijimasis patirtimi „kolega – kolegai“. Be to, į gimnaziją iš pagrindinių mokyklų atvažiuoja pradinukai ir, padedant gimnazijos mokytojams ir mokiniams, atlieka fizikos eksperimentus. 


Renginių kalendorius