10 rašytojo D. Penako skaitymo taisyklių: turite teisę skaityti taip, kaip jums patinka!

Grįžti

10 rašytojo D. Penako skaitymo taisyklių: turite teisę skaityti taip, kaip jums patinka!
event 2020-02-20 domain Nacionalinė švietimo agentūra label_outline Aktualijos

10 rašytojo D. Penako skaitymo taisyklių: turite teisę skaityti taip, kaip jums patinka!

Prancūzų rašytojas ir pedagogas Danielis Penakas teigia, kad skaitymas turi teikti džiaugsmą ir neturi būti brukamas per prievartą. Jis siūlo dešimt taisyklių, į kurias labiausiai turėtų atkreipti dėmesį tėvai, rašo vk.com/partatata. Šios paprastos taisyklės yra skirtos jau savarankiškai skaitančių vaikų tėvams, tačiau beveik visos jos gali būti pritaikytos ir ikimokyklinio amžiaus vaikų tėveliams.

  1. Teisė neskaityti

Neverskite vaiko skaityti per prievartą. Ieškokite būdų, kaip jį sudominti skaitymu.

  1. Teisė praleisti dalį teksto

Vaikas turi teisę praleisti jam nuobodžius puslapius (pavyzdžiui, gamtos aprašymus) ir perskaityti tai, kas jam įdomu.

  1. Teisė skaityti ne iki galo

Niekada neverskite vaiko skaityti iki galo jam neįdomios knygos. Šiame pasaulyje yra tiek daug įdomaus: jūsų vaikas tikrai ras tai, kas jam patinka!

  1. Teisė perskaityti dar kartą

Leiskite vaikui perskaityti mėgstamą knygą tiek kartų, kiek jis nori.

  1. Teisė skaityti bet ką

Iš pirmo žvilgsnio ši taisyklė atrodo prieštaringa, tačiau ji svarbi. Mokykloje kiekvienas vaikas sulaukia pakankamai draudimų ir ribojimų, todėl namuose jis turėtų pats pasirinkti knygą, kurią skaitys. Leiskite jam tai padaryti pašalindami pavojingas knygas iš pasirinkimo aplinkos.

  1. Teisė į „bovarizmą“ (pagal romaną „Ponia Bovary“ - red.past.)

Niekada nesijuokite iš paauglių idealų, būkite tolerantiški, net jei suprantate, kad mėgstamiausias jūsų vaiko herojus yra labai nutolęs nuo realaus gyvenimo.

  1. Teisė skaityti bet kur

Nedrauskite vaikui skaityti lovoje, autobuse ar net valgant. Jei vaikas ima knygą, tai yra geriausia, ko galite pasiekti: jis pamilo skaitymą!

  1. Teisė skaityti garsiai

Kartais vaikas norės garsiai perskaityti jums mėgstamą knygos ištrauką. Išklausykite, skirkite jam laiko. Skaityti garsiai yra naudinga: tai lavina dikciją, klausos ir regimąją atmintį. Bet svarbiausia, tai reiškia, kad vaikas nori pasidalinti su jumis skaitymo džiaugsmu. Įvertinkite tai!

  1. Teisė nesuprasti

Net du perskaityti puslapiai praplečia akiratį. Jei skaitytojui pateko į rankas knyga, kuriai jis dar buvo „per jaunas“, tai taip pat naudinga: skaitytas turinys tikrai išliks atmintyje, o vaikas tam tikrą informaciją atsimins reikiamu metu.

  1. Teisė nepasakoti apie tai, kas skaitoma

Normalu, jei vaikas nenori diskutuoti apie tai, ką skaito. Greičiausiai dabar jis tam nėra nusiteikęs, tačiau tai nebūtinai reiškia, kad skaitytojas yra neabejingas knygai. Nereikalaukite informacijos iš vaiko, tiesiog išlaukite.

 

 

 


Renginių kalendorius