„LRT pamokėlės“: trečiosios savaitės tvarkaraštis ir praėjusių laidų įrašai

Grįžti

„LRT pamokėlės“: trečiosios savaitės tvarkaraštis ir praėjusių laidų įrašai
event 2020-04-20 domain Švietimo, mokslo ir sporto ministerija label_outline Projektai ir konkursai

„LRT pamokėlės“: trečiosios savaitės tvarkaraštis ir praėjusių laidų įrašai

Nauja LRT laida „LRT pamokėlės“ skirta ikimokyklinio, priešmokyklinio amžiaus vaikams ir 1–4 klasių moksleiviams. Projekto organizatoriai – visuomeninis transliuotojas LRT, Švietimo, mokslo ir sporto ministerija ir Kultūros ministerija. Iniciatyvos globėja – Diana Nausėdienė. „LRT pamokėlės“ prasideda 12 val. per LRT TELEVIZIJĄ, portale LRT.lt ir LRT feisbuke.

Pamokėlėse dažniausiai reikės spalvoto popieriaus, pieštukų, flomasterių, akvarelinių dažų, guašo, klijų, lipnios juostelės, vienkartinių lėkštelių, popieriaus, plonos vielutės ir pan.

PIRMADIENIS (balandžio 20 d.)

1. „Mažos ir didelės vėliavos mūsų namuose.“ Kokia yra vėliavos prasmė? Kokios spalvos neturi nė viena pasaulio vėliava? Kokios Lietuvos trispalvės spalvų reikšmės? Kaip galima sukurti unikalią vėliavą savo namuose? Mokytoja – Dovilė Pelegrimė, mokykla „Herojus“.

2. Prezidento dovanos ir Lietuvos miestų herbai. Apsilankysime Valstybės pažinimo centre. Ponia Diana Nausėdienė papasakos, kokių dovanų gauna prazidentas ir kodėl pats dovanas dovanoja kitų šalių vadovams. Gidė Justina Vyšniauskaitė papasakos apie Lietuvos miestų herbus, jų reišmes, ir pakvies patiems sukurti savo herbą.

3. Jurgiai Spurgiai susipažįsta su pavasario gyviais. Per pirštų žaidimus vaikai linksmai, kūrybingai, neįprastai atranda bundančio pavasario gamtą, gyvius. Mokytoja – Ilona Kvietkutė, mokyklėlė „Linksmosios strazdanėlės“.

4. Saulės sistema: Merkurijus. Šią savaitę keliausime po kosmosą. Kasdien aplankysime vis kitas planetas. Mokytoja – aktorė Julija Šatkauskaitė, Vilniaus miesto teatras „Mokslo ir meno laboratorija“.

(įrašas bus netrukus įkeltas)

ANTRADIENIS (balandžio 21 d.)

1. Popieriaus transformacijos. Kaip baltas popieriaus lapas surado savo šešėlį. Mokytoja Ilona Kvietkutė, mokyklėlė „Linksmosios strazdanėlės“.

2. Sudoku rebusų knyga. Išsiaškinsime sudoku reikšmę ir kaip jis sprendžiamas. Kaip kurti savo sudoku rebusus ir jų knygą? Mokytoja Ieva Penkauskaitė, mokykla „Herojus“.

3. Saulės sistema: Marsas ir Venera. Šią savaitę keliausime po kosmosą. Kasdien aplankysime vis kitas planetas. Mokytoja – aktorė Marija Petravičiūtė, Vilniaus miesto teatras „Mokslo ir meno laboratorija“.

4. Batas išdavikas. Sužinosime, kokius batus nešiojo mūsų protėviai prieš kelis šimtus metų ir ką mums batai gali papasakoti apie žmones. Kokios buvo batų formų ir puošybos mados. Vaikai bus skatinami improvizuoti, mokytis tyrinėti aplinką ir joje ieškoti įkvėpimo kūrybai. Mokytoja – Rūta Tolkačevskienė, Lietuvos nacionalinis muziejus.


TREČIADIENIS (balandžio 22 d.)

1. „Paslaptingoji spalvų ekspertė ir jos lagaminas“. Istorija su dideliu eksperimentu, kaip susitiko pagrindinės spalvos ir kaip gimė antrinės? Kaip su tuo susijęs šviesoforas? Mokytoja – Ieva Černiauskienė, mokykla „Herojus“.

2. Pasaka be galo. Pažvelgsime į lietuvių liaudies pasakas kitaip. Jas pažinsime per emocijas, o emocijas – per pasakas. Per pamoką pristatysime bazines emocijas, bandysime jas suprasti. Pasakas teatro mokytoja seks įvairiomis intonacijomis, balso tembrais, naudos skirtingą tempą. Per pasakas be galo pakartosime ir spalvas. Mokytoja – Ilona Kvietkutė, mokyklėlė „Linksmosios strazdanėlės“.

3. Saulės sistema: Jupiteris ir Saturnas. Šią savaitę keliausime po kosmosą. Kasdien aplankysime vis kitas planetas. Mokytojas – aktorius Laurynas Jurgelis, Vilniaus miesto teatras „Mokslo ir meno laboratorija“.

4. Senieji žaislai. Kokiais žaislais žaidė vaikai, kai nebuvo nei Lego, ne barbių. Sužinosite, kokie buvo senojo kaimo vaikų žaislai ir žaidimai. Mokytoja – Birutė Kazlauskienė, Lietuvos nacionalinis muziejus.


KETVIRTADIENIS (balandžio 23 d.)

1. Anglų kalbos pamokėlė. Mokysimės rašyti laišką draugui. Pamokėlė anglų kalba su mokytoju Raymundo Aguirre, mokykla „Herojus“.

2. Kvepalų buteliukų pasakos. Pakviesime vaikus rinkti panaudotų kvepalų buteliukų kolekciją. Kvepalų buteliukai – tai puikios teatro lėlės. Priminsime, kaip svarbu ekologija – antrą kartą panaudoti, neišmesti, kurti. Kvepalų buteliukus skaičiuosime, matuosime, rūšiuosime. Su jais žaisime atminties žaidimą, kursime veikėjus, kalbėsime apie juose pasislėpusius kvapus, kursime kvepalų buteliukų pasaką.

Atsakysime į klausimus: ką pasakoja kvepalai? Ką aš galiu papasakoti apie buteliuką? Ką man primena buteliukas? Ar man patinka kvapas? Pabaigoje mokytoja paseks pasaką apie princą, kuris rinko pasaulio kvapus. Mokytoja – Ilona Kvietkutė, mokyklėlė „Linksmosios strazdanėlės“.

3. Saulės sistema: Uranas ir Neptūnas. Tęsiame kelionę po kosmoso platybes. Aplankysime dar dvi planetas. Mokytoja – aktorė Marija Petravičiūtė, Vilniaus miesto teatras „Mokslo ir meno laboratorija”.

4. Mano senovinis batas. Vaikai sužinos apie archeologinę avalynę ir ką ji mums gali atskleisti apie praeitį. Bus supažindinti, kokius batus nešiojo praeityje vaikai. Išmoks analizuoti aplink save esančius daiktus, daryti apibendrinimus. Susipažins su būdais, kaip kurti ir improvizuoti, nebijoti savitumo. Supras, kad žaislai yra suaugusiųjų aplinkos atspindys, – keičiasi aplinka, kinta ir žaislai. Mokytoja – Rūta Tolkačevskienė, Lietuvos nacionalinis muziejus.


PENKTADIENIS (balandžio 24 d.)

1. „Man nereikia instrukcijos. Moku pats?” Kam reikalinga instrukcija? Kur ji tikrai praverčia, o kur galima pažiūrėti kūrybiškai? Ar lengva parašyti instrukciją, pagal kurią sutepsime sumuštinį, užrišime batą? Mokytoja – Dovilė Pelegrimė, mokykla „Herojus“.

2. Kinai su kontrabosu. Per pamoką susipažinsime su raidėmis, kurios mėgsta dainuoti, – balsėmis, muzikos instrumentais. Mokytoja – Ilona Kvietkutė, mokyklėlė „Linksmosios strazdanėlės”.

3. Saulės sistema: Saulė. Šiandien baigsime kosminę kelionę. Aplankysime Saulės sistemos centrą – Saulę. Palyginsime, kuri planeta didžiausia, o kuri – mažiausia. Mokytojas – aktorius Laurynas Jurgelis, Vilniaus miesto teatras „Mokslo ir meno laboratorija”.

4. Vaikai ir žaislai. Vaikai sužinos, kokie buvo senojo kaimo vaikų žaislai ir žaidimai. Jie bus skatinami improvizuoti, mokytis tyrinėti savo aplinką ir joje ieškoti įkvėpimo kūrybai. Taip pat išmoksime pasigaminti senovinį žaIslą – ūžutį. Mokytoja – Kristina Jasiulytė, Lietuvos nacionalinis muziejus.

Pirmosios ir antrosios savaitės „LRT pamokėles“ galite rasti čia.

Nuotr. autor. D. Umbrasas


Renginių kalendorius