Neformalusis vaikų švietimas

Grįžti

Tūkstančiams Lietuvos mokinių – Vido Bareikio priminimas: skaitykite knygas
event 2019-03-21 domain Švietimo informacinių technologijų centras

Tūkstančiams Lietuvos mokinių – Vido Bareikio priminimas: skaitykite knygas

Kaip suvaldyti laukinius vilkus, kad šie prieš kino kameras paklustų komandoms, kaip atrasti sau labiausiai tinkančią profesiją, kuri „vežtų“, kokia yra kita nuomonės formuotojo kasdieninio darbo pusė – tik kelios iš istorijų, kurių klausėsi trečiadienį į Kauno „Žalgirio“ areną susirinkusi daugiatūkstantinė mokinių iš visos Lietuvos minia. Antrus metus iš eilės vykstančiame renginyje „Geriausia ever pamokų diena“ sėkmės istorijomis bei karjeros patarimais dalijosi keliolika žinomų savo srities profesionalų.

„Šie metai tikrai įrodo, kad tai buvo puiki idėja. Kai buvo nutarta organizuoti šį renginį, iš pradžių dar patys galvojome, kiek jis reikalingas, koks turėtų būti turinys, kaip derinti tai, ką vaikai norėtų girdėti ir tai, ką jie turėtų girdėti. Juk dalis turinio turi būti tiesiog patraukli, galbūt neturinti kažkokios ypatingos edukacinės vertės, bet taip pat vaikų ausis turi pasiekti ir daug vertingo turinio. Buvo nemažai diskusijų, bet kai šiandien pamatėme, kad susirinko daugiau nei 12 tūkstančių moksleivių, ir net prasidėjus renginiui dar driekėsi eilės norinčiųjų patekti į areną... Taip ir atrodo sėkmė“, – įsitikinęs vienas iš renginio organizatorių žurnalistas Edmundas Jakilaitis.

Nekasdienėse aštuoniose pamokose savo patirtimi dalijosi žinomiausi šalyje savo sričių profesionalai. Mokytojais vienai dienai tapo tiek šou pasaulio atstovai, žiniasklaidos specialistai, tiek verslo žinovai: Andrius Tapinas, Adrija Čepaitė, Dalius Misiūnas, Indrė Stonkuvienė, Benediktas Vanagas, Martynas Starkus, Vytaras Radzevičius ir daugybė kitų. „Maxima“ generalinė direktorė Kristina Meidė susirinkusius mokinius paragino atidžiai įsiklausyti į profesionalų, dėsčiusių pamokas renginyje, patarimus.

„Tėvai man nuolat kartodavo vieną sakinį: mokykis, nes mokslo ant pečių nenešiosi. Dažniausiai, pasakę šią frazę, iš manęs jie išgirsdavo gilų atodūsį. Aš tą pačią mintį norėčiau perteikti kitais žodžiais: gyvenimas mums suteikia labai daug galimybių kiekviename žingsnyje – kažką sužinoti, patirti, sužadinti savyje smalsumą į tam tikrą sritį gilintis dar labiau ir su aistra pamėgti kokią nors veiklą, kuri gali tapti gyvenimo keliu. Todėl linkiu atsižvelgti į visus patarimus, kuriuos išgirsite renginyje – neabejoju, kad jie bus vertingi“, – tvirtino K. Meidė.

Paskutinę pamoką apie kūrybiškumą ir muziką vedęs atlikėjas Vidas Bareikis drauge su grupe „8 kambarys“ surengė ypatingą pasirodymą: kartu su moksleiviais atliko bendrą dainą ir galiausiai priminė, kad technologijų amžiuje, norint būti kūrybingais ir sumaniais, privalu skaityti knygas. Anot atlikėjo, labiausiai jis pats mėgsta biografijas ir pasidalino keliomis knygų rekomendacijomis scenoje.

Kad tokie projektai teikia realios naudos moksleiviams bei pedagogams, patvirtino ir ant didžiosios scenos apdovanojimo atsiimti kilęs Kiečiausiu mokytoju šiemet išrinktas Kauno „Saulės“ gimnazijos kūno kultūros mokytojas Tadas Žiūkas, surinkęs daugiausiai palaikančiųjų balsų konkurse.

„Manau, tokie renginiai prisideda prie gražios idėjos, kad mokytojo profesija taptų mylima jauno žmogaus, kad mokytojo profesija taptų prestižine profesija. Mokytojo darbas – labai įdomus ir skatinantis tobulėti kiekvieną dieną. Mes – lyg architektai, prisidedantys prie jauno žmogaus formavimosi. Visuomenė dažnai to neįvertina, nuvertina, dėl to, manau, tokie renginiai yra labai reikalingi“, – tvirtino T. Žiūkas.

Į renginį mokinius atlydėjusi anglų kalbos mokytoja Kristina teigė, kad pati labiausiai laukė Suomijos profesoriaus paskaitos pedagogams, o jos auklėtiniai nekantraudami laukė ryškiausių asmenybių pamokų. „Vaikai labai norėjo čia atvykti, nes mėgstame netradicines pamokas. Stengiamės tokias rengti kuo dažniau. Mūsų vaikai dabar dešimtokai, jiems artėja svarbus pasirinkimo metas. Apsilankę šiame renginyje, jie tikrai atsirinks, kas jiems reikalinga, kas jiems tinka. Tai padės jiems apsispręsti dėl jų ateities“, – sakė mokytoja Kristina.

Ruošiantis šiųmetiniam, jau antrajam „Geriausia ever pamokų diena“ renginiui, nuspręsta programą paįvairinti naujais akcentais – trys moksleiviai, nugalėję Jaunojo žurnalisto konkurse, turėjo galimybę „pasimatuoti“ žurnalisto profesiją, nardyti renginio užkulisiuose ir pakalbinti jiems įdomius pašnekovus. Taip pat arenoje vienai dienai atidarytas mokytojų kambarys, kuriame savo žiniomis dalijosi profesorius iš Suomijos bei šios šalies mokyklose praėjusiais metais kelias savaites patirties sėmęsi Lietuvos mokyklų mokytojai.

Antrą kartą vykusią ir daug dėmesio sulaukusią „Geriausią ever pamokų dieną“ planuojama rengti ir kitąmet.

Nuotraukų autorius: Domantas Pipas