Neformalusis vaikų švietimas

Grįžti

Senieji amatai virtualioje erdvėje
event 2020-12-17 domain Nacionalinė švietimo agentūra

Senieji amatai virtualioje erdvėje

Vilniaus dailiųjų amatų asociacija yra viena iš nedaugelio organizacijų Vilniuje, vienijanti profesionalius amatininkus, meistrus, menininkus ir teikianti senųjų ir tradicinių amatų edukacinių mokymų paslaugas grupėms ir pavieniams asmenims, besidomintiems amatais. 2020 m. pavasarį dėl COVID-19 pandemijos paskelbto karantino Asociacijos narių galerijų ir dirbtuvių įprastinė veikla visiškai sustojo. Todėl antroje metų pusėje, rudenį ir žiemą, Asociacijos nariai edukacinę veiklą perkelia į virtualią erdvę.   

Lapkričio pabaigoje Vilniaus dailiųjų amatų asociacija organizavo virtualų dviejų dienų trukmės kvalifikacijos kėlimo seminarą „Senosios ir tradicinės amatininkystės populiarinimas ir integravimas į kultūros paveldo švietimo sritį“ (projektą dalinai finansavo Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos), skirtą kultūros įstaigų darbuotojams, edukatoriams, gidams ir visiems, besidomintiems paveldu bei amatais. Sulaukta 300 dalyvių, kuriems po seminaro buvo išduoti kvalifikacijos tobulinimo pažymėjimai. Per dvi dienas buvo išklausytos 8 paskaitos ir sudalyvauta 8 amatų edukaciniuose demonstravimuose, apimančiuose tokias temas kaip senoji stiklininkystė, juvelyrika, odininkystė, tekstilė, knygrišystė, kraitelių pynimas.

Gruodžio mėnesį įgyvendinamas dalinai finansuotas Lietuvos kultūros tarybos projektas „Virtualūs senųjų amatų mokymai ir technologinių procesų video klipai“. Tai amatų mokymų organizavimas nuotoliniu būdu bei amatų technologinių procesų vaizdo klipų ciklų kūrimas. Nuotolinių mokymų metu galima susipažinti su tokių amatų kaip senoji stiklininkystė, vitražo amatas, knygrišystė, odininkystė, tekstilė, krepšelių pynimas ir pan. technologiniais procesais, bei patiems tiesiogiai prisiliesti prie senųjų gamybos technologinių – pasigaminti viduramžių laikotarpio odinį kapšą, apyrankę, XIV-XV a. auskarus su stiklo kabučiais, nedidelį vitražiuką, amuletus su baltiškais simboliais, įsirišti archyvinį rankraštį, apdailinti audinio kraštus vytine juostele, išbandyti viduramžių pynimų iš šiaudų technikas.

Vaizdo klipų ciklų kūrimo metu yra įamžinami amatų technologiniai procesai. Iš viso yra kuriami 4 video klipų teminiai ciklai lietuvių kalba su angliškais subtitrais, demonstruojantys skirtingų amatų gamybinius procesus, darbui reikalingus įrankius, medžiagas, priemones, profesionalūs amatininkai pristato darbo procesą. Tai – kalvystės amatas, senovinės koklinės krosnies statybos rekonstrukcijos procesas, video „Lino kelias“ kūrimas (filmuotos ir animacinės medžiagos junginys, skirtas įvairaus amžiaus vaikams ir pasakojantis apie linininkystę ir lino kelią nuo sėklos iki audimo staklėmis išausto gaminio), „camera obscura“ – optinio įrenginio, projektuojančio apverstą vaizdą, kurio pagalba buvo atrastas fotografavimo būdas, - gamybos proceso ir veikimo demonstravimas.

Sukurti vaizdo klipai bus talpinami Asociacijos, jos narių ir partnerių interneto svetainėse, „YouTube“ kanale, socialinių tinklų paskyrose ir naudojami kaip pagalbinė pažintinė-mokomoji priemonė vaikams bei suaugusiems.

Pagrindinis šių veiklų tikslas – tęsti Vilniaus dailiųjų amatų asociacijos narių galerijose ir dirbtuvėse dirbančių amatininkų veiklą karantino sąlygomis, puoselėti Lietuvos senųjų amatų paveldą ir užtikrinti jo prieinamumą virtualioje erdvėje skaitmeninių technologijų pagalba.

Kviečiame ir jus virtualiai prisijungti į nuotolinius amatų mokymus! Programa: https://bit.ly/3ah3ytq

Vilniaus dailiųjų amatų asociacijos nariai yra įsikūrę Vilniaus senamiestyje – UNESCO Pasaulio paveldo vietovėje – esančiose galerijose ir dirbtuvėse, kurias lengvatinėmis sąlygomis nuomoja Vilniaus miesto savivaldybė. Asociacijos nariai, kuruojami VšĮ Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūros, tokiu būdu įgyvendina Vilniaus miesto savivaldybės Dailiųjų amatų, etnografinių verslų ir mugių programą, veikiančią nuo 2002 m.

Vilniaus dailiųjų amatų asociacijos informacija