Neformalusis vaikų švietimas

Grįžti

Šalies jaunųjų gamtininkų-tyrėjų mokslinė konferencija
event 2019-05-23 domain Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras

Šalies jaunųjų gamtininkų-tyrėjų mokslinė konferencija
Seniausiame Lietuvos nacionaliniame parke, kur vietinė kultūra ir gamtos grožis traukia turistus, pranešimus bioįvairovės apsaugos tema pristatė 29 mokiniai, atvykę iš Vilniaus, Kauno, Raseinių, Ignalinos, Anykščių, Liudvinavo. Tai Aukštaitijos nacionaliniame parke gegužės 17–18 d. vykusio projekto „Aš gamtininkas“ III etapo – šalies jaunųjų gamtininkų-tyrėjų mokslinė konferencija. 

Konferencijos dalyvius pasveikino ir paragino toliau vykdyti tyrimus Aukštaitijos nacionalinio parko direktorius Gedas Kukanauskas.
 
Mokinių darbai buvo įvairūs: moksliški, originalūs, kūrybingi ir nestandartinių idėjų. Mokiniai tyrinėjo žuvis, paukščius, skruzdėlynus, augalus. Vykdė eksperimentus su gamtiniais dažais, modeliavo rūgščių lietų įtaką augalų augimui ir kt. Puiku, kad šiais metais daugelis mokinių tiriamiesiems darbams – paukščių, augalų stebėjimams – naudojo šiuolaikines išmaniąsias technologijas. Šaunu, kad daugelis stebėjimų papildė iNaturalist duomenų bazes. 

Specialiais rėmėjų prizais – UAB „IDD“ žiūronais, monokliu, puodeliais, LOD - CD buvo įvertinti šie mokiniai: Justas Žygintas Mikulėnas, Gabija ir Goda Dručiūnaitės, Tadas Gružinskas, Emilija Liepa Skruzdytė, Tadas Ambrozaitis, Ūdrys Juozapavičius ir Dovydas Mikuckas.

Vertinimo komisijoje dalyvavę ornitologai specialistai negailėjo patarimų jaunajai kartai. Tikimasi, kad išsakytos pastabos ir pagyrimai padės mokiniams dar labiau tobulėti ir siekti geresnių rezultatų.

Džiugu, kad mokiniai vis dažniau keliauja į gamtą. Dar šauniau, kad jų stebėjimai neguli stalčiuose, – apie paukščius praneša Lietuvos ornitologų draugijai suvesdami paukščių fenologijos ir Lietuvos perinčių paukščių atlaso sistemose.

Po darbų pristatymo konferencijos dalyviai leidosi į žygį. Nuo Meironių iki Palūšės žygiavo Lūšių ežero pakrante. Žygio dalyviams vadovavo LMNŠC Gamtinio ir ekologinio ugdymo skyriaus darbuotojas, Lietuvos ornitologų draugijos projektų koordinatorius Gediminas Petkus ir Lietuvos ornitologų draugijos narė Ingrida Meškinytė. Žygio metu jaunieji ornitologai stebėjo apie 40 paukščių rūšių. Susipažino su strazdais, zylėmis, musinukėmis, geniniais paukščiais, klausėsi liepsnelių, lakštingalų, devynbalsių ir pečialindų. Stebėjo laukius, ausuotuosius kragus, didžiuosius dančiasnapius, upines žuvėdras, kaspijinius kirus, rudagalvius kirus ir kt. Po vakarinio žygio žaidė žaidimą, atsakinėjo į klausimus apie Aukštaitijos nacionalinio parko gamtines ir kultūrines vertybes.

Šeštadienio rytą, pabudę kartu su paukščiais ir pasistiprinę rėmėjų AB „Kauno grūdai“ greitai paruošiamomis „Activus“ košėmis, keliavome aplankyti piliakalnius. Ladakalnis ir Ginučių piliakalnis paliko gerą įspūdį ne tik savo kraštovaizdžiu ir legendomis, bet ir paukščiais. Retasis sketsakalis, skrodžiantis dangų, raudongalvės sniegenos giesmė „nice to meet you“ įstrigo ilgam. 

Po visų ekspedicijų ir piliakalnių lankymo vyko geriausių darbų autorių apdovanojimai. Konferencija tuo nesibaigė – po apdovanojimų pėsti keliavome aplankyti Aukštaitijos nacionalinio parko direkcijos lankytojų centro, kur pasitiko lankytojų aptarnavimo skyriaus vyr. specialistė Giedrė Šukytė ir supažindino su gamtinėmis, kultūrinėmis ir istorinėmis vertybėmis. Specialistė papasakojo apie Palūšės Šv. Juozapo parapinę bažnyčią, parodė pilkapį ir pirmykščių vietinių žmonių trobelę.

Iki susitikimo kitais metais!

Dėkojame Aukštaitijos nacionalinio parko direkcijai, Gamtos tyrimų centrui, www.teleskopai.lt, AB „Kauno grūdams“ ir Lietuvos ornitologų draugijai už paramą šalies jaunųjų gamtininkų-tyrėjų mokslinei konferencijai.