Neformalusis vaikų švietimas

Grįžti

Mokytojas Ričardas Jankauskas: mūsų laikais nebegali gimti leonardai ir aristoteliai
event 2019-03-04 domain LRT.lt

Mokytojas Ričardas Jankauskas: mūsų laikais nebegali gimti leonardai ir aristoteliai

„Demokratijoje labai svarbu visose srityse lavinti žmones, nes ta masė daro labai rimtus sprendimus“, – sako Vilniaus licėjaus muzikos mokytojas Ričardas Jankauskas. Nuo praėjusių metų spalio jis veda paskaitas apie meną MO muziejuje.

Bilietai į šiuos susitikimus paprastai būna išpirkti likus kelioms dienoms, o renginio „Facebook“ puslapyje internautai ragina muziejaus darbuotojus sparčiau kelti paskaitų vaizdo įrašus. Ką tokio įdomaus susirinkusiems papasakoja šis mokytojas? Apie tai su R. Jankausku kalbėjomės LRT RADIJO laidoje „Kultūros savaitė“. Interviu metu skambėjusios pašnekovo mintys:

Apie kūrybingumą kaip klaidą:

„Kadangi ateina dirbtinis intelektas ir primityvius dalykus kuo toliau, tuo labiau darys robotai, pagrindinis dalykas, kurį turime ugdyti mokiniuose – kūrybingumas. Bet mes niekaip negalime išsiugdyti suvokimo, kas yra kūrybingumas. Kūrybingumas pirmiausia yra daug klaidų. Mes mentališkai negalime leisti savo vaikams klysti. Jie turi būti neklystantys. Bet koks kūrėjas, bet kokioj srity – ar tai bus matematikos uždavinys, ar muzikinis kūrinys – kiek jis turi nueiti, kol kažką padaro! Manoma, kad pasaulinio lygio poetai parašo iki 10 gerų eilėraščių. Tai kiek iš viso tada reikia parašyti?“

„Mes nelinkę leisti klysti. Antras dalykas, mes nelinkę leisti žmonėms sakyti taip, kaip jie mąsto. Tegul pamėgina abiturientas labai sąžiningai, nuoširdžiai parašyti tą, ką jis galvoja, per abitūros literatūros egzaminą. Kiek jų išlaikys tą egzaminą?“

Apie XX a. ir modernizmą Lietuvoje:

„Kalbame apie epochą, kurioje mes nebuvome. Mes pragyvenom XX a., bet estetine, mentaline prasme, mes ten nedaug ką užkabinome. Pastato Neries Krantinės arką – dieve, čia 7-ojo dešimtmečio reikalai Amerikoje. O pas mus ruošiasi sprogdinti iki šiol. Kas nors paprašytų normaliai paaiškinti elementariausią Malevičiaus „Kvadratą“, John Cage gabalą „4‘33“, galų gale tą patį Mačiūną. Neseniai palaidojom Joną Meką. Ir stebėjau žinias: oi Mekas toks, anoks, genialus. Bet aš tų žinių klausau ir galvoju – jie man taip ir nepaaiškino, o tai kame Meko genialumas?  Negali paaiškinti, nes aš įtariu, kad ir pačios viršūnėlės nelabai suvokia“.

 

Apie išsilavinimą ir meno suvokimą:

„Ar šiuolaikinis žmogus turėtų jaustis labai nelaimingas, nesuvokdamas, kas yra šiuolaikinis menas? Greičiausiai, kad ne. Jis laimingas kitose srityse. Yra masė menininkų, kurie nieko neišmano kitose srityse ir tų sričių yra be galo daug. Mūsų laikais nebegali gimti Leonardai, kurie yra visų galų meistrai, nebegali gimti Aristotelis, kai visas žinojimo laukas sutelpa vieno žmogaus išsilavinime. Nebegali taip būti, viskas. Bet tau turi užtekti išsilavinimo suvokti, kad tu nesupranti, kad tavo nuomonė neturi būti autoritetas“.

„Pas mus yra suvokimas, kad menui nereikia išsilavinimo. Turbūt, kad aritmetikai išsilavinimo daug nereikia. Bet kai susiduri su aukštąja matematika, tai nesakai, kad Einšteinas yra kvailys. Bet kad Duchamp‘as yra kvailys, tu greičiausiai pasakysi, nes „Pisuaro“ tu nesupranti. Technokratinė visuomenė, kurioje labai stiprūs realiniai profiliai, įkerta mums, kad fizika yra wow wow, chemija yra wow wow, o menai... O menai tai tokie kaip krepšinis. Bet net krepšinį ne visi supranta“.

Apie kritiškos visuomenės ugdymą:

„Internete yra viskas. Bet interneto problema ta, kad ten nuėjęs ieškai to, kas tau šiandien įdomu. Ieškai savęs. O kas yra mokymasis? Mokymasis yra kai tau pasako tai, ko tu nežinai. Nuėjęs į internetą tu nežinai, ko nežinai. Čia yra didysis kablys. Kažkas turi pasakyt, ko tu nežinai, parodyt. O kas, be interneto? Mokykla? Kultūrine prasme ji darosi proftechas, kaip ir aukštoji mokykla. Ji ruošia specialistus rinkos ekonomikai. O rinkos ekonomika daro pinigus ir jai labai kritiškai mąstantys žmonės nėra reikalingi, tokią visuomenę sunkiau valdyti. Čia nieks neinvestuoja. Ir neinvestuos“.

Ričardo Jankausko paskaitų MO muziejuje įrašai:

https://www.egu.lt/visi-mokymai/gaires/Back2school

Viso pokalbio su Ričardu Jankausku klausykitės LRT RADIJO laidos „Kultūros savaitė“ įraše nuo 1 val. 15 min.