Neformalusis vaikų švietimas

Grįžti

Mokinių tiriamieji darbai: kokios idėjos sukasi jaunųjų tyrėjų galvose?
event 2021-12-17 domain Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras

Mokinių tiriamieji darbai: kokios idėjos sukasi jaunųjų tyrėjų galvose?

Gruodžio 9–10 dienomis vyko tradicinis jauniesiems tyrėjams skirtas renginys – Idėjų mugė. Tai puiki galimybė mokiniams pasitikrinti savo tiriamojo darbo idėjos originalumą, aktualumą ir perspektyvas ir pristatyti savo planuojamus ar jau įgyvendinamus tyrimus ne bet kam, o patyrusiems universitetuose, mokslo centruose ir laboratorijose dirbantiems mokslininkams.

Baigiamajame Idėjų mugės etape šiemet pristatyta aštuoniolika projektų.

Jauniesiems tyrėjams nestinga gerų idėjų. Mokiniai pristatė konstruojamą hibridinę saulės ir vėjo energiją naudojančią bateriją, kuria būtų galima įkrauti išmanųjį telefoną ir kitus buityje naudojamus prietaisus. Idėją, kaip tirs Magnuso jėgos, kuri atsiranda dėl susidarančių slėgio skirtumų, kai cilindro ar rutulio formos objektas juda besisukdamas aplink savo ašį skystyje ar dujose, dydžio priklausomybę nuo kūno paviršiaus šiurkštumo. Pateikta ir mikrobiologijos srities darbų: mokiniai planuoja tirti bakterijų gaminamus pigmentus, prieskoniuose esančių medžiagų antibakterines savybes.

Vienas įdomiausių šiemet pristatytų tyrimų objektų – paslaptingieji gyvūnai lėtūnai, galintys išgyventi net kosmose. Jaunieji tyrėjai planuoja aiškintis, kokią įtaką medžių rievėms turi cheminės medžiagos ir kiti aplinkos veiksniai. Taip pat, kas lemia mikroplastiko pasiskirstymą grunte ir kokią įtaką dirvožemio elektriniam laidumui turi žemės ūkyje naudojamos cheminės medžiagos. Net keleto darbų autoriai kaip tyrimo objektus rinkosi bulves – vieni norėtų išsiaiškinti, kaip bulvėse kaupiasi kenksminga medžiaga – solaninas, kiti – nustatyti, kokią įtaką bulvių derliui turi pasirinktas auginimo būdas.

„Džiaugiamės, kad šiuo sudėtingu metu atsirado šitiek mokinių ir mokytojų, kurie nenuleido rankų ir dalyvavo Idėjų mugėje. Pateikta įvairių ir įdomių idėjų, dėl kurių verta pasukti galvą. Labai tikimės, kad jų autoriams užteks kantrybės ir atkaklumo, ir pasinaudoję mokslininkų patarimais jie ne tik įgyvendins tyrimus, bet ir pristatys juos ES jaunųjų mokslininkų konkurso nacionaliniame etape“, – sakė vertinimo komisijos pirmininkė dr. Ieva Šablevičiūtė-Visockienė.

Už idėjos perspektyvumą vertinimo komisija nutarė apdovanoti:

Darbo „Magnuso efektas“ autorių Vilių Toločką (darbo vadovė Rigonda Skorulskienė);

Darbo „Mikroorganizmų išskiriamų pigmentų gryninimas ir jų antimikrobinių savybių tyrimas“ autorę Ūlą Trušytę (darbo vadovė Aida Rudokaitė);

Darbo „Kapsaicino, alicino ir piperino antibakterinių savybių tyrimas“ autorę Ugnę Bagdonaitę (darbo vadovė Rasa Žemaitaitienė);

Darbo „Išorinių veiksnių įtaka mikroplastiko pasiskirstymo grunte dinamikai“ autorius Aistį Šukį ir Martyną Bukį (darbo vadovė Valentina Rakužienė);

Darbo „Žemės ūkyje naudojamų cheminių medžiagų įtaka dirvožemio elektriniam laidumui“ autorius Domantą Jankaitį ir Arminą Povilovskį (darbo vadovė Valentina Rakužienė).

Padrąsinti ir paskatinti atrasti tiriamojo darbo džiaugsmą nutarta jauniausius Idėjų mugės dalyvius – septintokus Jogailą Karaliūną ir Mykolą Juchno už idėją „Makaronų spagečių apkrovos matavimas“.

Dovanos minėtų idėjų autorius pasieks paštu. Dėkojame visiems dalyviams ir jų mokytojams, linkime plėtoti ir auginti idėjas ir tikimės, kad jau pavasarį susitiksime ES jaunųjų mokslininkų konkurse.