Neformalusis vaikų švietimas

Grįžti

Kuriantys. Keliaujančios architektūros dirbtuvės
event 2019-02-20 domain Bernardinai.lt

Kuriantys. Keliaujančios architektūros dirbtuvės

Keliaujančios architektūros dirbtuvės – vasaros atostogų metu vykstantis projektas, kuriuo yra siekiama skatinti vaikus ir jaunimą būti aktyviais savo aplinkos kūrėjais, aktyvinti bendruomeninę veiklą ir pilietiškumą mažiausiose Lietuvos miesteliuose. Norima parodyti, kad aplinkos puoselėjimas gali būti įdomus, žaismingas ir įtraukiantis užsiėmimas, įgyvendinamas realiomis, daug materialiųjų ir žmogiškųjų išteklių nereikalaujančiomis priemonėmis.

Dirbtuvių metu kuriami materialūs, išliekamąją vertę turintys projektai viešosiose erdvėse, kurie burtų miestelio bendruomenę ir skatintų projekto tęstinumą. Dirbtuvių dalyviai tyrinėjo savo aplinką bei kūrė naujas, tvarkė esamas erdves ir mažosios architektūros objektus ne tik sau, bet ir visiems miestelio gyventojams.

Aplinka, kurią siekiama kurti – tai kokybiška, estetiška viešoji erdvė. Komandos vizitas miestelyje neapsiriboja vien tik viešosios erdvės kūrimu, vienas projekto tikslų – ir miestelio bendruomenės, kuri kurs ir naudosis šia erdve po dirbtuvių, aktyvinimas.

Vaikai – naujoms idėjoms imliausia bendruomenės dalis, todėl dirbama su jais. Be to, provincijoje tai ir silpniausia, labiausiai pažeidžiama, jautriausia jos dalis, kuri dažniausiai neturi savo balso aplinkos kūrime ar miestelio gyvenime.

„Vaikai dažnai sako, kad nustemba dėl Keliaujančių architektūros dirbtuvių rėmų ir dėl pačios idėjos, todėl kad jie tikisi, jog ateis į stovyklą, kurioje jiems pasakys, ką daryti. Jie tarsi turės „mokytojus“, kurie lieps ką nors pjauti, dažyti ir jiems tiesiog teks būti vykdytojais. Tačiau dalyvaudami projekte supranta, kad jie yra kūrėjai“, — mintimis dalijasi Keliaujančių architektūros dirbtuvių organizatorė Karolina Želvė. 

Projektas „Kuriantys“ – aštuonių TV apybraižų ciklas, pasakojantis apie žmones, tikinčius Lietuvos ateitimi ir dažnai neatlygintinai dirbančius dėl savo šalies tobulėjimo. 

Laidų ciklo kūrybinė grupė: Gailė Garnelytė, Haroldas Klevinskas, Vytautas Oškinis, Aleksas Matvejevas, ciklą rengė TV EUROPA.