Neformalusis vaikų švietimas

Grįžti

Jaunųjų tyrėjų žvilgsnis į supantį pasaulį
event 2022-03-08 domain Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras

Jaunųjų tyrėjų žvilgsnis į supantį pasaulį

Kovo 5 d. įvyko tradicinis  konkursas „Mano žvilgsnis į supantį pasaulį“. Pažvelgėme į pasaulį ir vieni kitus iš nuotolio, bet netrūko ir pločio bei gylio. 

Pristatyti 72 darbai. Jie suskirstyti ir vertinti pagal tematiką: aplinkotyros ir sveikatos, biologijos, chemijos bei astronomijos, fizikos ir inžinerijos.
Konkurse dalyvavo 2–8 klasių mokiniai.

Aplinkotyros ir sveikatos tematikos darbuose ypatingas dėmesys skirtas oro taršos tyrimams, tačiau svarstyti ir vartotojiškumo mažinimo, sveikesnės aplinkos kūrimo klausimai, stebėtas dėlių sinoptikių – kumeldėlių elgesys, įvairiais požiūriais tyrinėti medžiai. 

Biologijos tematikos darbai – taip pat įvairūs: tirta miško grybų įvairovė, ieškota atsakymo, kaip šviesa veikia augalo vystymąsi, kokios atminties galimybės keičiantis amžiui – netaikant ir taikant „loci“ atminties lavinimo metodą, vertinti giminaičių pirštų atspaudai, stebėti svogūnai, pelėsiai, varlės gyvenimo ciklas gamtoje ir robotikoje. 

Chemijos tema mokiniai pristatė rūdžių susidarymo tyrimus, analizavo riebalų dėmių pašalinimo būdus, liofilizavimo metodą, tyrė augalų nuovirų poveikį dygimui ir daigų augimui, apsauginio oleato formulę, gilinosi į kombučios gamybą, dažų pašvaistes.
 
Astronomijos, fizikos ir inžinerijos tematikos darbuose bandyta rasti atsakymus į klausimus, ar robotai pakeis pasaulį, ar šiuolaikinis vaikas prisitaikytų prie viduramžių gyvenimo sąlygų, svarstyta, kodėl išvirti koldūnai iškyla, kodėl dideli makaronai greičiau išverda negu maži, žvalgytasi po Saulės sistemą. 

Turime daug gabių, sumanių vaikų, noriai besiimančių pačių įvairiausių temų. Šis konkursas – puikus laikas atsiskleisti gebėjimams, ugdomiems mokantis STEAM dalykų. Bet pirmiausia tai didelis atradimo džiaugsmas.