Neformalusis vaikų švietimas

Grįžti

Fizikų dienos FiDi kviečia vyresniųjų klasių mokinius į konferenciją „Amazing Physics / Įstabioji fizika“
event 2019-03-29 domain Švietimo informacinių technologijų centras

Fizikų dienos FiDi kviečia vyresniųjų klasių mokinius į konferenciją „Amazing Physics / Įstabioji fizika“

Švęsdami 440-tąjį Vilniaus universiteto (VU) gimtadienį norime padovanoti Lietuvai tai, ką turime geriausio – žinias! Tad kviečiame Lietuvos aukštųjų mokyklų studentus, vyresniųjų klasių moksleivius, besidominčius fizika bei Fizikos fakulteto alumnus tapti mokslinės konferencijos „Amazing Physics | Įstabioji fizika“ klausytojais. Nors ši konferencija mini dar tik antrus metus, bet savo mastu ir profesionalumu ji nenusileidžia jokiai kitai mokslinei konferencijai.

Ryškios Lietuvos mokslo asmenybės ir savo sričių žinovai balandžio 4 d. skaitys pranešimus II-ojoje FiDi 51 mokslinėje konferencijoje, subursiančioje kelias Vilniaus universiteto Fizikos fakulteto kartas: alumnus, studentus ir būsimus mokslininkus!

Konferencijos temų spektras labai platus – nuo visatos slėpinių iki lazerių galimybių, o pranešėjai neįmantria mokslo kalba supažindins klausytojus su dalykais, neaprašytais gamtos mokslų vadovėliuose. Tad kviečiame visus besidominčius fizikos mokslu – visatos slėpiniais, eksperimentais ar inžinerija – dalyvauti mokslinėje konferencijoje „Amazing Physics | Įstabioji fizika“.

„Mūsų Galaktikos centrinė juodoji skylė šiuo metu nėra aktyvi, bet praeityje patyrė ne vieną aktyvumo epizodą“, - teigia astrofizikos mokslų daktaras Kastytis Zubovas. Jo pagrindinė tyrimų sritis - supermasyviųjų juodųjų skylių sąveikos su aplinkine galaktikų materija modeliavimas. Šis populiariausio lietuviško tinklaraščio apie astronomiją „Konstanta 42“ autorius laisvalaikį praleidžia skaitydamas mokslinę fantastikos literatūrą. Konferencijos metu išgirsite jo pranešimą „Juodosios skylės šešėlio nuotrauka“.

Pasaulio rinkoje jau pasirodo pirmieji į žmogų orientuoto apšvietimo produktai. Lietuvoje kelios kompanijos, mokslininkų padedamos, taip pat kuria tokias sistemas. Moksliškai, bet paprastai apie šviesos diodų galimybes apšvietimo pritaikymui ir kokį tai turi poveikį aplinkai, papasakos VU Fizikos fakulteto Fotonikos ir nanotechnologijų instituto Apšvietimo tyrimų grupės mokslininkė dr. Akvilė Zabiliūtė-Karaliūnė. Pranešimo pavadinimas „Šviesos diodų apšvietimo taikymai bei fotobiologinis poveikis”.

Jeigu viešint užsienyje kas paklaustų, kuo garsi Lietuva, net nedvejodami galime drąsiai teigti, kad garsėjame lazeriais. Kaip aksioma visur kartojama: Lietuva – lazerių šalis. Pasak prof. Miko Vengrio esame vieni iš lyderių ir galime lygiuotis su tokiomis galingomis šalimis kaip JAV, Kinija ar Vokietija. Lazerių pramonė Lietuvoje ir pasaulyje kasmet auga, nerastume nei vienos modernios mokslinės laboratorijos, kurioje nebūtų tyrimams naudojamas lazeris. Prof. Mikas Vengris savo pranešime „Medžiagos tyrinėjimas, modifikavimas ir destrukcija naudojant ultratrumpus lazerio impulsus” pristatys, kokia galinga gali būti ultrasparčioji lazerinė spektroskopija.

Konferenciją pabaigs dr. Mangirdas Malinauskas, kuris daugiau nei dešimtmetį dirba lazerinių ir optinių technologijų srityse. VU mokslininkų naudojamas lazerinis 3D spausdintuvas galėtų palengvinti tiek medikų, tiek jų pacientų gyvenimą. Mokslininkas tikisi, kad su spausdintuvu galės atspausdinti ne tik kaulus, sąnarius, bet ir kitus sudėtingus organus. Dr. Mangirdas Malinauskas savo pranešime „Optinis 3D spausdinimas“ pristatys lazerinių trimačių polimerinių darinių formavimą, jų pritaikymą ir kitas subtilybes.

Maloniai kviečiame dalyvauti!

 
 
Vilniaus universiteto informacija