Neformalusis vaikų švietimas

Grįžti

Apdovanoti konkurso „Praeities stiprybė – dabarčiai“ nugalėtojai
event 2019-05-16 domain Švietimo informacinių technologijų centras

Apdovanoti konkurso „Praeities stiprybė – dabarčiai“ nugalėtojai

Valstybės pažinimo centre apdovanotos ketvirtą kartą surengto nacionalinio moksleivių konkurso „Praeities stiprybė – dabarčiai“ komandos nugalėtojos. Pirmąją vietą laimėjo Ignalinos r. Didžiasalio „Ryto“ gimnazijos komanda, antrąją – Molėtų r. Suginčių pagrindinės mokyklos komanda, trečiąją – Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos komanda. Komandas pasveikino Kultūros ministerijos kancleris Laimonas Ubavičius.

Su šūkiu „Pažink laisvę“ konkursas kvietė 9–12 klasių mokinius iš visos Lietuvos kūrybiškai pažinti ir pristatyti visuomenei ne tik sudėtingus, bet ir nepaprastai įdomius bei įkvepiančius Lietuvos laisvės kovų įvykius ir asmenybes. Šiemet konkurso organizatoriai, norėdami padėti moksleiviams netradiciškai pažvelgti į istorinius įvykius ir juos kuo originaliau atskleisti, organizavo kūrybines dirbtuves, kuriose meno ir istorijos sričių profesionalai padėjo atrasti ir išvystyti projektų idėjas, kuo įdomiau jas pristatyti.

Pernai prie konkurso prisijungė Kultūros ministerija, kuri tapo pagrindine partnere, konkurso globėjas – kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas.

„Džiaugiuosi, kad ši pilietinė iniciatyva skatina šiuolaikiškai, kritiškai ir kūrybiškai pažvelgti į mums reikšmingus praeities įvykius. Juk istorija yra ne tik vadovėliuose, ji vyksta šalia mūsų, visi galime tapti jos kūrėjais ar dalyviais. Kultūros ministerija remia ir palaiko istorinės savimonės, pilietiškumo, bendruomeniškumo ir kritinio mąstymo skatinimo iniciatyvas“, – teigia kultūros ministras M. Kvietkauskas. Jis taip pat džiaugiasi ir moksleivių aktyvumu bei komandų geografine įvairove.

Konkursas „Praeities stiprybė – dabarčiai“ tradiciškai vyko keliais etapais. Pirmajame etape mokinių komandos buvo kviečiamos susipažinti su pilietinio pasipriešinimo istorija ir atlikti kūrybinę tiriamąją užduotį, paremtą formule „Surask – pažink – atskleisk – papasakok“.  Antrajame etape buvo atrinkta 10 komandų-nugalėtojų iš skirtingų Lietuvos regionų. Paskutiniame konkurso etape geriausi moksleivių darbai pristatyti portale lzinios.lt, kur visuomenė galėjo už juos balsuoti. Susumavus internautų balsavimo rezultatus su specialiosios komisijos narių balsais išrinktos trys komandos nugalėtojos.

Konkursas „Praeities stiprybė – dabarčiai“ skirtas netradiciškai ir kūrybiškai pažinti Lietuvos istoriją, ugdyti jaunų žmonių pilietiškumą ir istorinę savimonę, skatinti gyvenamosios aplinkos Laisvės kovų paveldo pažinimą, domėjimąsi Lietuvos gynybos sistema ir būdais.

Konkursą organizuoja Mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo departamentas prie Krašto apsaugos ministerijos, Vilniaus universiteto Istorijos fakultetas ir Kultūros ministerija.